A magyar zöldség-gyümölcs szektor erősítése

2016. július 26. 08:45
A magyar zöldség-gyümölcs szektor erősítése a célunk a 2011-ben elindított Nemzeti Dinnye Programmal – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a magyar dinnye promóciós program sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a szaktárca bevezette a kereskedelmi regisztrációt, továbbá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), illetve a NAV kiemelt ellenőrzéseket folytatott a feketegazdaság visszaszorítására.  Hozzátette: a Nébih idén is kiemelten ellenőrzi a dinnyeárusítókat és az őstermelőket.

A kormány kiemelt célja a zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztése, valamint a mintegy  100 ezer új munkahely megteremtése vidéken- hangsúlyozta Nagy István.

Az államtitkár felidézte: hazánk a 2000-es évek elején még dinnye nagyhatalomnak számított, majd 2010-ig a 9 ezer hektáros termőterület a felére – 4500 hektárra csökkent. Ezt a folyamatot állította és fordította meg a nemzeti dinnyeprogram, jelenleg közel 6 ezer hektáron termesztenek görögdinnyét, és a dinnyetermesztés 11 ezer család számára biztosít megélhetést. A szaktárca legfőbb célja, hogy visszaszerezze a magyar dinnyetermelés potenciálját, megerősítse az exportpiacokon való jelenlétet és biztosítsa az ebből élő több ezer család megélhetését.

Nagy István örvendetesnek nevezte azt a széleskörű együttműködést, amely a termelők, az agrárkamara és a nagy kereskedelmi üzletláncok között létre jött. Ennek köszönhetően a vásárlókhoz még több friss, ízletes, magyar dinnye jut, valamint a dinnyetermelők is kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek.

Arról is szólt, hogy egy nemrégiben készült fogyasztói felmérés alapján a fogyasztók 90%-a szereti a görögdinnyét.

Forrás: hirek.elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Fazekas Sándor a VHT-val egyeztetett

2016. április 11. 08:52
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Németh Antallal, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnökével és Menczel Lászlónéval, a szervezet titkárával folytatott szakmai egyeztetést. 

Az őstermelői termékek értékesítésének legfontosabb szabályai

2018. május 02. 09:07
A tavasz beköszöntével egyre több, friss idényterméket értékesítő őstermelővel találkozhatunk a piacokon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatbázisa szerint Magyarországon 2018-ban több mint 300 ezren rendelkeznek érvényes őstermelői igazolvánnyal és több mint 250 ezren foglalkoznak növénytermesztéssel. Azoknak, akik idén először készülnek a terméküket értékesíteni a piacon és azoknak is, akik egész évben jelen vannak, érdemes áttekinteniük az értékesítésre vonatkozó szabályokat.