Márciustól digitális növényvédőszer követés

2016. február 26. 07:58
A szakirányító növényorvosi vényt kizárólag olyan személy részére állíthat ki, akivel a növényvédelmi szolgáltatás nyújtására szerződést kötött. Március elejétől elérhetővé válik a NÉBIH feltöltő felülete is, ahol a szakirányítók saját fiókjukba belépve tudják a kiírt és felhasznált növényvédő szert rögzíteni. A szabad növényorvos választásával esélyegyenlőség alakul ki minden gazda számára, a gazdálkodási helyétől függetlenül.

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010 (IV. 23.) FVM rendelet alapján első és második forgalmi kategóriájú növényvédő szert kizárólag, csak olyan növénytermesztő kaphat, aki a választott növényorvosával növényvédelmi szolgáltatás nyújtására irányuló írásbeli szerződést kötött. A szerződés megkötését, módosítását, illetve megszűnését 15 napon belül a szakirányítónak be kell jelentenie a NÉBIH felé. Fontos, hogy legalább egy évre kell megkötni, de minden évben kereshetünk magunknak másik növényorvost is.

Az elektronikus feltöltő felület március elején indul, ahol a növényorvosoknak rögzíteni kell a gazdák adatait, a blokk azonosítót és a kezelt növénykultúrát is.

A NÉBIH felhívja szakirányítók figyelmet arra, hogy a hatóság 2016. május 31-ig türelmi időt biztosít az adatok feltöltésére. Az átmeneti időszak azonban a szerződéskötések megkötését nem érinti, azoknak minden esetben meg kell történniük a még a növényorvosi vény kiállítását megelőzően!

 

Forrás: NÉBIH 

Kapcsolódó cikkek

Halálos mezőgazdasági munkabalesetek is voltak

2018. június 06. 08:11
Az idei első negyedévben három halálos kimenetelű munkabaleset történt a mezőgazdaságban. A munkavédelmi hatósági ellenőrzéseknél is kiemelten vizsgálták az ágazatban érdekelt munkaadókat és munkavállalókat.

Lázár nem hajlandó együtt dolgozni Fazekas embereivel

2016. november 04. 08:16
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) átszervezésének felgyorsítása és zökkenőmentes lebonyolítása miatt döntött úgy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy azonnali hatállyal leváltja az uniós és hazai agrár-és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő MVH elnökét és elnökhelyettesét, akiket korábban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nevezett ki. Az új elnök, Viski József eddig a Miniszterelnökség helyettes államtitkára volt, ahol megbízatása most megszűnt. A tárca szerint a vezetőváltás nem hátráltatja az idei agrártámogatási előlegfizetéseket, amelyeket október közepén kezdett meg az MVH.