Márciustól digitális növényvédőszer követés

2016. február 26. 07:58
A szakirányító növényorvosi vényt kizárólag olyan személy részére állíthat ki, akivel a növényvédelmi szolgáltatás nyújtására szerződést kötött. Március elejétől elérhetővé válik a NÉBIH feltöltő felülete is, ahol a szakirányítók saját fiókjukba belépve tudják a kiírt és felhasznált növényvédő szert rögzíteni. A szabad növényorvos választásával esélyegyenlőség alakul ki minden gazda számára, a gazdálkodási helyétől függetlenül.

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010 (IV. 23.) FVM rendelet alapján első és második forgalmi kategóriájú növényvédő szert kizárólag, csak olyan növénytermesztő kaphat, aki a választott növényorvosával növényvédelmi szolgáltatás nyújtására irányuló írásbeli szerződést kötött. A szerződés megkötését, módosítását, illetve megszűnését 15 napon belül a szakirányítónak be kell jelentenie a NÉBIH felé. Fontos, hogy legalább egy évre kell megkötni, de minden évben kereshetünk magunknak másik növényorvost is.

Az elektronikus feltöltő felület március elején indul, ahol a növényorvosoknak rögzíteni kell a gazdák adatait, a blokk azonosítót és a kezelt növénykultúrát is.

A NÉBIH felhívja szakirányítók figyelmet arra, hogy a hatóság 2016. május 31-ig türelmi időt biztosít az adatok feltöltésére. Az átmeneti időszak azonban a szerződéskötések megkötését nem érinti, azoknak minden esetben meg kell történniük a még a növényorvosi vény kiállítását megelőzően!

 

Forrás: NÉBIH 

Kapcsolódó cikkek

A Tesco árpolitikája ellen tiltakoztak a dinnyetermelők

2016. július 28. 07:59
Az áruházlánc visszautasítja a vádakat Teherautókról dobáltak dinnyét a termelők a budaörsi Tesco épülete elé szerdán, hogy ezzel is tiltakozzanak az áruházlánc árpolitikája ellen, feltételezve, hogy a Tesco túlzottan alacsony akciós árai lenyomják a felvásárlási árakat. A Tesco azonban hangsúlyozta, hogy az akcióban a már korábban felvásárolt túlkészletet értékesíti néhány áruház, és a cégnek nem célja az árak lenyomása.
 

Meglett a gyümölcse a szezonális ellenőrzéseknek

2018. január 09. 12:48
Idén is útjára indult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, ahol a szakemberek többek között az ünnepekhez kötődő termékeket, illetve az ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító kereskedelmi egységeket és vásárokat vizsgálják.