Márciustól digitális növényvédőszer követés

2016. február 26. 07:58
A szakirányító növényorvosi vényt kizárólag olyan személy részére állíthat ki, akivel a növényvédelmi szolgáltatás nyújtására szerződést kötött. Március elejétől elérhetővé válik a NÉBIH feltöltő felülete is, ahol a szakirányítók saját fiókjukba belépve tudják a kiírt és felhasznált növényvédő szert rögzíteni. A szabad növényorvos választásával esélyegyenlőség alakul ki minden gazda számára, a gazdálkodási helyétől függetlenül.

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010 (IV. 23.) FVM rendelet alapján első és második forgalmi kategóriájú növényvédő szert kizárólag, csak olyan növénytermesztő kaphat, aki a választott növényorvosával növényvédelmi szolgáltatás nyújtására irányuló írásbeli szerződést kötött. A szerződés megkötését, módosítását, illetve megszűnését 15 napon belül a szakirányítónak be kell jelentenie a NÉBIH felé. Fontos, hogy legalább egy évre kell megkötni, de minden évben kereshetünk magunknak másik növényorvost is.

Az elektronikus feltöltő felület március elején indul, ahol a növényorvosoknak rögzíteni kell a gazdák adatait, a blokk azonosítót és a kezelt növénykultúrát is.

A NÉBIH felhívja szakirányítók figyelmet arra, hogy a hatóság 2016. május 31-ig türelmi időt biztosít az adatok feltöltésére. Az átmeneti időszak azonban a szerződéskötések megkötését nem érinti, azoknak minden esetben meg kell történniük a még a növényorvosi vény kiállítását megelőzően!

 

Forrás: NÉBIH 

Kapcsolódó cikkek

Nem kell tartanunk az élelmiszerek nitrit és nitrát tartalmától

2017. június 23. 08:51
Megfelelőek a hús- és egyéb élelmiszerkészítményekben adalékanyagként használt nitritek és nitrátok jelenlegi egészségügyi határértékei. Egyedül azok a gyerekek számolhatnak határérték feletti bevitellel, akik étrendjében sok ilyen hozzáadott anyag van.

Csaknem 900 milliárd forint jut agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra 2018-ban, 51 milliárd forinttal több, mint tavaly

2017. június 20. 08:50
Az agrártámogatások jelenlegi szintjét meg kell őrizni, a magyar gazdák csak a támogatásokkal együtt tudnak versenyképesen termelni. Ezért a közös uniós agrárpolitika 2020 utáni jövőjéről folytatott tárgyalásokon ezután is a leghatározottabban ki fogunk állni a magyar gazdák érdekében - jelentette ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén tartott gazdafórumon a földművelésügyi miniszter.