A magyarság meghatározó alapja az évezredes keresztény örökség

2023. december 04. 14:30
A magyarság gondolkodásmódjának, kultúrájának és erkölcsi berendezkedésének meghatározó alapja az évezredes keresztény örökség - mondta az agrárminiszter pénteken, dec. 1.-jén Máriapócson, a település várossá válásának harmincadik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen.
 
A magyarság meghatározó alapja az évezredes keresztény örökség
Hozzátette, erre az örökségre épült és ebből táplálkozik a város is. A könnyező ikon történetének rövid ismertetése után Nagy István úgy fogalmazott, a történet a "kései utódoknak" azt üzeni, "a csoda Máriapócson van, a csoda maga Máriapócs".
Antoine de Saint-Exupéryt idézve az agrárminiszter kiemelte, a lényeg nem a kőben és a képben, hanem a közösségben van, mely megtartja hagyományait, és így élteti a várost.
A közösség tagjainak mindennapi erőfeszítései, elismerésre méltó teljesítménye és vendégszeretete élteti és jellemzi Máriapócsot, ettől válik biztonságos otthonává a családoknak, szakrális és szellemi központjává a magyarságnak - tette hozzá.
A város "a természetfeletti megnyilatkozásának helye, az Isten különös szeretetének, a kegyelem túlcsordulásának és az alázatosságnak a helye". Ma, amikor Európa identitásválsággal küzd, még inkább szükségünk van az ilyen helyekre, hiszen Máriapócs "lelki erőt és kapaszkodót nyújt, hitet és reményt sugároz" - közölte.
A magyarság gondolkodásmódjának meghatározó alapja az évezredes keresztény  örökség
Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora, Románia volt környezetvédelmi minisztere köszöntőjében arról beszélt, hogy az erő, mely összeköti a Magyarországon és a határokon kívül élő magyarokat, az egész nemzet összetartó ereje a városi ünnepséghez hasonló alkalmakon nyilvánul meg.
Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember, klarinét és hegedű
Hangsúlyozta, nem elég magyar nyelvet és magyar történelmet tanulni, "a jelent úgy kell megéljük, hogy a jövőjét megépítsük a következő generációknak", és ugyanazt az erőt és hitet adjuk át gyerekeinknek, mely a határokon túl is összeköti a nemzetrészeket.
Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, a hídépítés a múlt, a jelen és a jövő között mindannyiunk feladata. Felidézte II. János Pál pápa 1991-es látogatását, Máriapócs 1993-as városi rangra emelkedését és a város fejlesztéseinek sorozatát.
Meghatározó tulajdonunk az évezredes keresztény örökség
Papp Bertalan (Fidesz-KDNP), a város polgármestere elmondta, az elmúlt harminc évben minden önkormányzati épület megújult a városban, új utak és kerékpárutak épültek, emellett felújították a közműveket is.
Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember, Boldog Vazul-székesegyház és szöveg
Hangsúlyozta, minden beruházás a jövőért készül, és "mindig és mindenhol az ember a legfontosabb", mely közösségeket alkot és hoz létre.
Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember és szöveg
Máriapócsot különleges helynek nevezte, és kiemelte: a mindenkori képviselő-testületeknek, polgármestereknek és a következő nemzedékeknek legfontosabb kötelessége, hogy a város szellemének megfeleljenek.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Vasút a Holdon: itt vannak a NASA tervei

2024. május 13. 11:37
A NASA teljes gőzzel dolgozik a következő Holdra szálláson, viszont most sokkal nagyratörőbb tervei vannak egy gyors fordulónál. Az űrügynökség nemrég bejelentette egy elektromágneses vasút kiépítését a Hold felszínén, amely többek között a tervezett állandó holdbázisok közötti szállítórendszerként működne.

Most jött a hír: lemondott a lengyel agrárminiszter

2023. április 05. 14:09
Lemondott Henryk Kowalczyk lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. A leköszönő tárcavezető a Lengyelországba beáramló ukrán gabonaexporttal hozta összefüggésbe döntését.
 
Döntését sajtókonferencián bejelentve a miniszter emlékeztetett: múlt szerdán összehívta az agrárkerekasztalt, melyen a gazdák, valamint az élelmiszer-feldolgozó és exportcégek képviselőivel megállapodtak a többi között abban, hogy a kormány korlátozza az ukrán gabona és más mezőgazdasági termékek behozatalát, meggyorsítja ezeknek a harmadik országokba irányuló tranzitját, és kárpótolja a lengyel gazdákat.