Most jött a hír: lemondott a lengyel agrárminiszter

2023. április 05. 14:09
Lemondott Henryk Kowalczyk lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. A leköszönő tárcavezető a Lengyelországba beáramló ukrán gabonaexporttal hozta összefüggésbe döntését.
 
Döntését sajtókonferencián bejelentve a miniszter emlékeztetett: múlt szerdán összehívta az agrárkerekasztalt, melyen a gazdák, valamint az élelmiszer-feldolgozó és exportcégek képviselőivel megállapodtak a többi között abban, hogy a kormány korlátozza az ukrán gabona és más mezőgazdasági termékek behozatalát, meggyorsítja ezeknek a harmadik országokba irányuló tranzitját, és kárpótolja a lengyel gazdákat.
Most jött a hír: lemondott a lengyel agrárminiszter
A kerekasztalnál született megállapodásokat fokozatosan meg is valósítják - húzta alá Henryk Kowalczyk, aki egyúttal rámutatott: az ukrán gabonaexport ügyében a varsói kormány - négy más térségbeli ország kormányával együtt - múlt pénteken az Európai Bizottság intézkedését is kérte az ügyben. Az Európai Bizottság által közzétett tervezet szerint viszont júniustól egy évvel meghosszabbítják a kvóta- és vámmentes gabonaimportot Ukrajnából. Henryk Kowalczyk szerint világosan látható, hogy a gazdák egyik alapvető követelménye nem teljesül, ezért nyújtotta be a lemondását.
 
Az agrárkerekasztalnál kötött megállapodás ellenére a múlt héten az észak-lengyelországi Szczecinben megkezdődött a gazdák azóta is folytatódó tüntetése. A vajdasági hivatal székháza előtt tiltakozó termelők az ukrán gabonaexport teljes leállítását követelik. Szerintük az utóbbi napokban még több gabona áramlott be az országba, mint eddig. Mateusz Morawiecki kormányfő a napokban arra szólította fel a tüntetőket, hogy tartsák be a múlt heti megállapodást, és adjanak a kormánynak időt az intézkedések végrehajtására. Aláhúzta: a lengyelországi gabonaraktárak kezdenek megüresedni, az ukrajnai szállítmányok nagyrészt tranzitként haladnak át az országon.
 
Henryk Kowalczykot 2021 őszén nevezték ki mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterré. A PAP hírügynökség értesülései szerint a politikus kormányfőhelyettesként továbbra is tagja marad a kormánynak. Az ukrajnai gabonaexport ügye előzetes közlések szerint egyik témája lesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mai varsói tárgyalásainak.
 
forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Törlik az összes Lufthansa-járatot a sztrájk miatt – reagált a Budapest Airport

2024. február 19. 16:58
A Lufthansa földi személyzetének kedd hajnalban kezdődő sztrájkja már a hétfői közlekedésre is hatással van. Törlik ugyanis az LH 1342 járatszámú Frankfurt-Budapest járatot, kedden pedig minden járatot Budapest és Frankfurt, illetve Budapest és München között – felelte a Budapest Airport a Világgazdaság érdeklődésére.

A kkv-k digitális átállásának támogatására elindult a DigitalTech EDIH

2023. június 29. 13:39
Magyarországon a most induló DigitalTech EDIH  a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) százainak nyújt térítésmentes támogatást kiberbiztonsági, blockchain technológiával, fintech megoldásokkal, valamint üzletfejlesztéssel összefüggő kihívásaik megoldásában - közölte a DigitalTech EDIH-et működtető konzorcium szerdán az MTI-vel.
Az Európai Bizottság által létrehozott Európai Digitális Innovációs Központok (EDIH-ek), amelyekből Európa szerte már több mint 150 található, a kkv-k és a közszféra szervezeteinek digitális felzárkóztatását segítik elő.