A MÁV-nál és a BKV-nál is sztrájk jöhet

2020. február 17. 09:14
A MÁV és a BKV szakszervezetei is fokoznák a nyomásgyakorlást a béremelések miatt.

 

 

Akár már egy hét múlva figyelmeztető munkabeszüntetés jöhet a BKV-nál, ha a mai, immár a kollektív vitarendezés keretei között zajló egyeztetéseken nem közeledik a cég és a munkavállalói képviseletek álláspontja - írja a Magyar Nemzet. A Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetségének elnöke, Jäger István a lapnak azt mondta, ha a feleknek hét napon belül nem sikerül megállapodniuk, akár már a jövő hét elején sztrájkkal fokozhatják a nyomásgyakorlást a szakszervezetek. Jäger felidézte: a BKV 8 százalékos béremelésre tett javaslatot 2020-ra, ám a szakszervezetek 20%-os felzárkóztatást szeretnének. Mivel a tárgyalási fordulókon az elmúlt hetekben nem történt elmozdulás, a képviseletek kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek. Ha egy héten belül nem sikerül egyezségre jutniuk, kétórás figyelmeztető munkabeszüntetéssel fokozhatják a képviseletek a nyomásgyakorlást, de csak akkor, ha a munkavállalói szándék megvan erre.

A MÁV-nál is fokozzák a nyomásgyakorlást a szakszervezetek, ha a vasúttársaság továbbra sem hozza nyilvánosságra az idei évre tervezett béremelési javaslatát. A VDSZSZ Szolidaritás szerint amennyiben nincs elmozdulás, kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek, majd sztrájkot szerveznek. A sztrájkot a fővonalakon a forgalmi szolgálattevők munkabeszüntetésével valósítanák meg.

Magyar Nemzet / hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Fél év apa szabadság angol mintára Magyarországon is

2019. július 15. 08:31
A Diageo globálisan bevezette a 26 hetes apa szabadságot. Az ötlet Angliából származik, és mivel ott 26 hét a szülési szabadság, így az apa szabadság is ennyi időre igényelhető Magyarországon, ami majdnem megegyezik a szülési szabadság (CSED) időtartamával (24 hét). Ennél kevesebb időre is lehet kérni, és mindenképpen 3 hónappal korábban jelezni kell, hogy helyettesíteni tudják a kieső apákat. Szőcs Lászlót, a Diageo budapesti szolgáltató központjának HR vezetőjét kérdeztük.

Így tisztelgünk mi, gazdálkodók 1956 hősei előtt

2016. október 24. 08:24
A hatvan éve felszámolt parasztgazdaságokról, a szolidaritásról, a hősiességről és az összefogás megünnepléséről is szót ejtettek a Földművelésügyi Minisztérium vezetői az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján rendezett ünnepségeken.