A méhészek újabb rémálma válik valóra hazánkban

2023. augusztus 28. 13:29
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) megerősítette, hogy Magyarországon a vártnál korábban jelent meg az ázsiai lódarázs (Vespa velutina).
 
A méhészek számára elméletben már nem idegen az ázsiai lódarázs, hiszen az elmúlt évek során számos cikk született róla.
Az első hazai példányokat Márta Tamás kimlei méhész figyelte meg és fogta be.
A méhészek újabb rémálma válik valóra hazánkban
"A hazai első észlelésről két napja érkezett hír az OMME-hez Győr-Moson-Sopron megyéből" - számolnak be az egyesület hivatalos honlapján augusztus 24-én.
 
Az egyesület munkatársai azonnal kapcsolatba léptek a méhésszel, valamint egy rovartani szakértővel. 
 
A hivatalos azonosítási folyamat ugyan még zajlik, azonban a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa csütörtök  reggel 11 órakor azonosította és megerősítette, hogy valóban az ázsiai lódarázsról (Vespa velutina) van szó.
Ázsiai lódarázs, Vespa velutina
Az azonosítás hivatalos megerősítését követően Magyarország illetékes hatóságai jelentést tesznek az Európai Unió felé a megemlített invazív faj hazai megjelenéséről.
 
Megjelenése váratlanul éri a magyar méhészeket, mivel osztrák jelenlétéről nem kaptunk hivatalos adatokat. 
 
Az ázsiai lódarazsat eredetileg 2004-ben Kínából hurcolták be Európába. Kezdetben Délnyugat-Franciaországban mutatták ki jelenlétét, aztán elterjedt szinte az egész országban, majd Németországon és Olaszországon keresztül fokozatosan közeledett felénk. 
 
Ezenkívül előfordul Belgiumban, Hollandiában, Portugáliában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, és néhány hete az Egyesült Államokból, Georgiaból is jelentették.
 
Az ázsiai lódarázs hazai terjedésének pontos feltérképezése érdekében az OMME arra kéri a méhészeket, hogy fordítsanak fokozott figyelmet méhészetükben az esetleges ázsiai lódarázs megjelenésére. Amennyiben észlelik, dokumentálják azt fotókkal vagy videóval, majd jelezzék a megyei szaktanácsadójuknak. Kiemelten javasolják az ország nyugati részén, főként a Szigetközben történő figyelését, mivel az első észlelés éppen Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett.
 
Az ázsiai lódarázs a kaptár bejáratánál vadászik a méhekre. Ha tömegesen jelenik meg, a méhcsalád kijáró méhei részben elpusztulnak, illetve a veszély érzékelése miatt ritkábban szállnak ki, és így csökken a méhcsalád  méz- illetve virágportartaléka.
Felül az európai lódarázs, alul pedig a méhekre veszélyes ázsiai lódarázs
Lényegi különbség a védett őshonos lódarázsfajokkal szemben (lásd a fenti képet), hogy
az ázsiai lódarázs kisebb, mint a például az európai lódarázs (Vespa crabro) hozzávetőlegesen 2 cm-es, további lényeges különbség, hogy tora fekete, potroha sötét, enyhén sárgás gyűrűkkel, lábai pedig barnás-sárgák. Az őshonos lódarazsak tora viszont vöröses, potrohuk sárga - kisebb fekete csíkokkal,vagy pöttyökkel. 
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Több hasznosítás, kevesebb lerakás: elindul az új hulladékgazdálkodási rendszer

2023. május 25. 11:45
Július 1-től működésbe lép a hulladéktörvény módosítása alapján felállított új hulladékkezelési rendszer. Az állami feladatot elnyerő MOL vállalta, hogy 2040-ig a hazai települési hulladék jelenlegi 32 százalékos újrahasznosítási aránya eléri a 65 százalékot, a hulladéklerakókba kerülő hulladék arányát pedig 10 százalékra csökkentik a jelenlegi 50-ről.

Megfázás ellen kincset ér: így készül a házi gyömbérszörp, gyömbéres cukorka!

2023. január 13. 11:15
A téli hónapokban nehéz megúszni a megfázást, illetve a különféle bakteriális és vírusos eredetű légúti megbetegedéseket, amelyek kellemetlen tünetei közé soroljuk a köhögést, a torokfájást és az orrdugulást – azonban ezeket a panaszokat jelentősen csillapíthatjuk, akár gyógyszertári készítmények nélkül is, ha tudjuk, milyen gyógynövények használnak a meghűléses betegségek ellen. Az influenzaszezon slágernövénye évek óta nem más, mint a gyömbér, amiből ínycsiklandó, egyben egészséges szörpöt, cukorkát készíthetünk megfázás ellen.