A méhészek újabb rémálma válik valóra hazánkban

2023. augusztus 28. 13:29
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) megerősítette, hogy Magyarországon a vártnál korábban jelent meg az ázsiai lódarázs (Vespa velutina).
 
A méhészek számára elméletben már nem idegen az ázsiai lódarázs, hiszen az elmúlt évek során számos cikk született róla.
Az első hazai példányokat Márta Tamás kimlei méhész figyelte meg és fogta be.
A méhészek újabb rémálma válik valóra hazánkban
"A hazai első észlelésről két napja érkezett hír az OMME-hez Győr-Moson-Sopron megyéből" - számolnak be az egyesület hivatalos honlapján augusztus 24-én.
 
Az egyesület munkatársai azonnal kapcsolatba léptek a méhésszel, valamint egy rovartani szakértővel. 
 
A hivatalos azonosítási folyamat ugyan még zajlik, azonban a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa csütörtök  reggel 11 órakor azonosította és megerősítette, hogy valóban az ázsiai lódarázsról (Vespa velutina) van szó.
Ázsiai lódarázs, Vespa velutina
Az azonosítás hivatalos megerősítését követően Magyarország illetékes hatóságai jelentést tesznek az Európai Unió felé a megemlített invazív faj hazai megjelenéséről.
 
Megjelenése váratlanul éri a magyar méhészeket, mivel osztrák jelenlétéről nem kaptunk hivatalos adatokat. 
 
Az ázsiai lódarazsat eredetileg 2004-ben Kínából hurcolták be Európába. Kezdetben Délnyugat-Franciaországban mutatták ki jelenlétét, aztán elterjedt szinte az egész országban, majd Németországon és Olaszországon keresztül fokozatosan közeledett felénk. 
 
Ezenkívül előfordul Belgiumban, Hollandiában, Portugáliában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, és néhány hete az Egyesült Államokból, Georgiaból is jelentették.
 
Az ázsiai lódarázs hazai terjedésének pontos feltérképezése érdekében az OMME arra kéri a méhészeket, hogy fordítsanak fokozott figyelmet méhészetükben az esetleges ázsiai lódarázs megjelenésére. Amennyiben észlelik, dokumentálják azt fotókkal vagy videóval, majd jelezzék a megyei szaktanácsadójuknak. Kiemelten javasolják az ország nyugati részén, főként a Szigetközben történő figyelését, mivel az első észlelés éppen Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett.
 
Az ázsiai lódarázs a kaptár bejáratánál vadászik a méhekre. Ha tömegesen jelenik meg, a méhcsalád kijáró méhei részben elpusztulnak, illetve a veszély érzékelése miatt ritkábban szállnak ki, és így csökken a méhcsalád  méz- illetve virágportartaléka.
Felül az európai lódarázs, alul pedig a méhekre veszélyes ázsiai lódarázs
Lényegi különbség a védett őshonos lódarázsfajokkal szemben (lásd a fenti képet), hogy
az ázsiai lódarázs kisebb, mint a például az európai lódarázs (Vespa crabro) hozzávetőlegesen 2 cm-es, további lényeges különbség, hogy tora fekete, potroha sötét, enyhén sárgás gyűrűkkel, lábai pedig barnás-sárgák. Az őshonos lódarazsak tora viszont vöröses, potrohuk sárga - kisebb fekete csíkokkal,vagy pöttyökkel. 
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Vendégmunkás-dömping? Ehhez az üzemi tanácsoknak is lehet majd egy-két szava

2024. április 23. 16:24
Hamarosan szavazhat az Országgyűlés arról a törvénymódosításról, amely a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatásának kérdéseiről minden eddiginél nagyobb beleszólást enged az üzemi tanácsoknak. A mostani, tervezett szigorítás nem az első, ilyen módosítás történt idén március elsejétől is.

Növénysimogatótól az energiatakarékos appig: 25 millió forintos pályázat óvodák és iskolák számára

2024. március 13. 17:37
Sokkal fontosabb, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek a természethez, mint azt gondolnánk. „Ha a szülők látni akarják, hogy néz ki a gyerekük, amikor egyszerűen csak boldog, akkor ilyenkor vegyék szemügyre.” Az ökotudatosságra fókuszáló nagysikerű pályázaton most újra óvodai és iskolai közösségek fenntarthatósági ötleteit várja az E.ON. A legjobb programok megvalósulását összesen 25 millió forinttal támogatja az energiavállalat, intézményenként akár 2,5 millió forint is pályázható.