A Metsä Group és az erdőtulajdonosok egy évtized alatt 270 millió fát ültettek

2021. május 14. 09:36
A Metsä Group és az erdőtulajdonosok 270 millió facsemetét ültettek a finn erdőkbe 2010 és 2020 között. Idén nyáron ez a szám több mint 35 millió csemetével növekszik. A Metsä Group ellátja az erdőtulajdonosokat őshonos fafajokkal, amelyek természetesen előfordulnak Finnországban.
A Metsä Group és az erdőtulajdonosok egy évtized alatt 270 millió fát ültettek

Figyelmre méltó a finn erdőfelújítás Metsä-val összefüggő részének szervezési és vélhetően finanszírozási megoldása. (Ha valakinek van erről részletesebb ismerete, és szeretné a FATÁJ-ban közzétenni, örömmel látjuk ezen írását.) No és az elsőkiviteli hektáronénti csemeteszám is érdekes. Nyilván azon a talajon és klímán ez elegendő.

 


 

A finn erdőtörvény értelmében a kivágás után mindig új erdőt kell létesíteni. Ez természetes regenerációval, magvetéssel vagy csemete ültetésével történhet. Az ültetés a leggyorsabb és legbiztosabb módszer az erdőfelújításhoz. A biodiverzitás biztosítása érdekében az előző generáció egyes fáit mindig az erdőben hagyják. (hagyásfa)

"Az erdőtulajdonosokat olyan fajokkal látjuk el, amelyek természetesen előfordulnak Finnországban - erdeifenyő, lucfenyő és közönséges (bibircses) nyírfa - az erdő felújításához. Ez segít megőrizni az erdei természetet abban az állapotban, amelyhez őshonos fajaink alkalmazkodtak "- mondja Teppo Oijala, a Metsä Group erdőgazdája.

A 2010 és 2020 közötti évtizedben a Metsä Group összesen 270 millió csemetével és 9.000 kilogramm fenyőmaggal látta el az erdőtulajdonosokat.

 

Fotó: 05/06/2021 / sbr

 

Több mint egymilliárd fenyő mag

"Kilencezer kilogramm több mint egymilliárd magot tartalmaz, amelyek százmillió csemetévé nőttek ki. A facsemete nevelés után ezekből mintegy 60 millió végül fenyőfává nő erdőinkben "- becsüli Oijala.

Idén az erdőtulajdonosok több mint 35 millió csemetét és ezer kilogramm fenyőmagot kaptak rajtunk keresztül. Az erdőtulajdonosok maguk ültetik el a Metsä Group révén megszerzett palánták felét, a többit a Metsä Group szerződéses vállalkozói ültetik el.

 

A temesztés javítja a növekedést és a minőséget

"Mindig a lehető legmagasabb minőségű csemetét szállítjuk" - mondja Oijala. "Az termesztett szaporítóanyag használata 10-30%-kal növeli a fák növekedését a természetesen keletkezett fákéhoz képest. A termesztés különösen a fenyő minőségét javította, egyenesebb törzset és karcsúbb ágakat eredményezve. Az ilyen fákból készült fűrészáru szintén jobb minőségű. Sőt, a termesztett magok természetes erdőinkből is származnak. " (FATÁJ: feltehetően kiválasztott anyafákról és szelekcióról lehet szó e folyamatban.)

A lucfenyő és az erdeifenyő a legnépszerűbb fafaj az erdőfelújításhoz. A legnagyobb mennyiségű rönköt termelik, ezért a legnagyobb gazdasági értéket termelik az erdőtulajdonosok számára. Ezenkívül az erdeifenyő és a lucfenyő a finn erdőkben őshonos fajok: erdeifenyő a gyengébb talajokon és lucfenyő a termékenyebb területeken.

Termékeny területeken a közönséges (bibircses) nyír is jó lehetőség. A háziasított bibircser nyír nagyon gyorsan növekszik, és különösen jól alkalmazható a gyökérkorhadástól szenvedő területeken.

 

A vegyes erdők előnyben részesítése

"A Metsä Group az erdeifenyő és a lucfenyő vegyes termesztését kínálja a erdőfelújítási lehetőségeként. Ez erdeifenyő vetését vagy ültetését jelenti a lucfenyő csemeték közé. Ez különösen jó lehetőség a jávorszarvas károsodásoktól szenvedő területeken és a különböző termékenységű állományokban "- magyarázza Oijala.

A fafajtól és az erdőtulajdonos céljaitól függően a hektáronként ültetett csemeték száma 1.600 és 2.200 között mozog. Ezenkívül több tízezer nyír és más csemete jön létre természetesen az új erdőben (erdőfelújításban).

A változatos és ellenálló vegyes erdő kialakulása aktív erdőgazdálkodással, későbbi szakaszokban biztosítható a fafajok növekedését és terjedését támogató kivágással. [növedékfokozó gyérítés] A csemetenevelés és az előhasználatok által a tűlevelűek és a lombhullató fák megfelelő keverékét hagyják az erdőben.

 

Cél a gyors erdőfelújítás

A Metsä Group célja a kitermelés utáni gyors erdőfelújítás biztosítása. A cél az, hogy egyetlen tenyészidőt se hagyjunk ki. Ez számos előnnyel jár.

"Ez segíti a csemetét a jó növekedésben, még az akadályozó fű és bokrok konkurencia megjelenése előtt. Minél előbb van erőteljes új csemete állomány kiültetve, annál gyorsabban és jobban képes az új faállomány lekötni a szenet a légkörből."

Forrás: ipwonline.de
SzF: MM

forrás: www.fataj.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Erdészeti politika = nemzeti hatáskör

2021. november 16. 08:08
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács november 15-i ülésén az agrárminiszterek tanácsi következtetéseket fogadtak el az uniós Erdőstratégiáról, amelyben egyértelműen kimondták, hogy nem kérnek az Európai Bizottság újabb hatáskör elvonási kísérletéből. Az erdőgazdálkodás szabályozása nemzeti szinten valósítható meg leghatékonyabban, ezért a stratégia alapján készülő uniós jogszabályok kidolgozása során az Európai Bizottságnak tekintettel kell lennie a tagállamok nemzeti szabályozáshoz való jogára – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

Védett állatok a közvetlen környezetünkben - óvjuk őket!

2020. január 17. 08:45
Az ember közvetlen környezetében nemcsak háziállatok élnek, hanem egyre több vadon élő állat is társul szegődik. Ezek közül mutatunk be a teljesség igénye nélkül néhány védett fajt, illetve fajcsoportot azzal a szándékkal, hogy a velük való együttélésre sokkal inkább örömként, mintsem problémaként tekintsünk.