A Metsä Group és az erdőtulajdonosok egy évtized alatt 270 millió fát ültettek

2021. május 14. 09:36
A Metsä Group és az erdőtulajdonosok 270 millió facsemetét ültettek a finn erdőkbe 2010 és 2020 között. Idén nyáron ez a szám több mint 35 millió csemetével növekszik. A Metsä Group ellátja az erdőtulajdonosokat őshonos fafajokkal, amelyek természetesen előfordulnak Finnországban.
A Metsä Group és az erdőtulajdonosok egy évtized alatt 270 millió fát ültettek

Figyelmre méltó a finn erdőfelújítás Metsä-val összefüggő részének szervezési és vélhetően finanszírozási megoldása. (Ha valakinek van erről részletesebb ismerete, és szeretné a FATÁJ-ban közzétenni, örömmel látjuk ezen írását.) No és az elsőkiviteli hektáronénti csemeteszám is érdekes. Nyilván azon a talajon és klímán ez elegendő.

 


 

A finn erdőtörvény értelmében a kivágás után mindig új erdőt kell létesíteni. Ez természetes regenerációval, magvetéssel vagy csemete ültetésével történhet. Az ültetés a leggyorsabb és legbiztosabb módszer az erdőfelújításhoz. A biodiverzitás biztosítása érdekében az előző generáció egyes fáit mindig az erdőben hagyják. (hagyásfa)

"Az erdőtulajdonosokat olyan fajokkal látjuk el, amelyek természetesen előfordulnak Finnországban - erdeifenyő, lucfenyő és közönséges (bibircses) nyírfa - az erdő felújításához. Ez segít megőrizni az erdei természetet abban az állapotban, amelyhez őshonos fajaink alkalmazkodtak "- mondja Teppo Oijala, a Metsä Group erdőgazdája.

A 2010 és 2020 közötti évtizedben a Metsä Group összesen 270 millió csemetével és 9.000 kilogramm fenyőmaggal látta el az erdőtulajdonosokat.

 

Fotó: 05/06/2021 / sbr

 

Több mint egymilliárd fenyő mag

"Kilencezer kilogramm több mint egymilliárd magot tartalmaz, amelyek százmillió csemetévé nőttek ki. A facsemete nevelés után ezekből mintegy 60 millió végül fenyőfává nő erdőinkben "- becsüli Oijala.

Idén az erdőtulajdonosok több mint 35 millió csemetét és ezer kilogramm fenyőmagot kaptak rajtunk keresztül. Az erdőtulajdonosok maguk ültetik el a Metsä Group révén megszerzett palánták felét, a többit a Metsä Group szerződéses vállalkozói ültetik el.

 

A temesztés javítja a növekedést és a minőséget

"Mindig a lehető legmagasabb minőségű csemetét szállítjuk" - mondja Oijala. "Az termesztett szaporítóanyag használata 10-30%-kal növeli a fák növekedését a természetesen keletkezett fákéhoz képest. A termesztés különösen a fenyő minőségét javította, egyenesebb törzset és karcsúbb ágakat eredményezve. Az ilyen fákból készült fűrészáru szintén jobb minőségű. Sőt, a termesztett magok természetes erdőinkből is származnak. " (FATÁJ: feltehetően kiválasztott anyafákról és szelekcióról lehet szó e folyamatban.)

A lucfenyő és az erdeifenyő a legnépszerűbb fafaj az erdőfelújításhoz. A legnagyobb mennyiségű rönköt termelik, ezért a legnagyobb gazdasági értéket termelik az erdőtulajdonosok számára. Ezenkívül az erdeifenyő és a lucfenyő a finn erdőkben őshonos fajok: erdeifenyő a gyengébb talajokon és lucfenyő a termékenyebb területeken.

Termékeny területeken a közönséges (bibircses) nyír is jó lehetőség. A háziasított bibircser nyír nagyon gyorsan növekszik, és különösen jól alkalmazható a gyökérkorhadástól szenvedő területeken.

 

A vegyes erdők előnyben részesítése

"A Metsä Group az erdeifenyő és a lucfenyő vegyes termesztését kínálja a erdőfelújítási lehetőségeként. Ez erdeifenyő vetését vagy ültetését jelenti a lucfenyő csemeték közé. Ez különösen jó lehetőség a jávorszarvas károsodásoktól szenvedő területeken és a különböző termékenységű állományokban "- magyarázza Oijala.

A fafajtól és az erdőtulajdonos céljaitól függően a hektáronként ültetett csemeték száma 1.600 és 2.200 között mozog. Ezenkívül több tízezer nyír és más csemete jön létre természetesen az új erdőben (erdőfelújításban).

A változatos és ellenálló vegyes erdő kialakulása aktív erdőgazdálkodással, későbbi szakaszokban biztosítható a fafajok növekedését és terjedését támogató kivágással. [növedékfokozó gyérítés] A csemetenevelés és az előhasználatok által a tűlevelűek és a lombhullató fák megfelelő keverékét hagyják az erdőben.

 

Cél a gyors erdőfelújítás

A Metsä Group célja a kitermelés utáni gyors erdőfelújítás biztosítása. A cél az, hogy egyetlen tenyészidőt se hagyjunk ki. Ez számos előnnyel jár.

"Ez segíti a csemetét a jó növekedésben, még az akadályozó fű és bokrok konkurencia megjelenése előtt. Minél előbb van erőteljes új csemete állomány kiültetve, annál gyorsabban és jobban képes az új faállomány lekötni a szenet a légkörből."

Forrás: ipwonline.de
SzF: MM

forrás: www.fataj.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Elképesztő veszteségeket hozhat, hogy fogynak a méhek

2019. december 04. 08:56
Milliárdos károkat okozhat a mezőgazdaságnak a méhek számának csökkenése a növények beporzásának elmaradása miatt - mondta Haász Ferenc, a Békés megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület elnöke.

EU javasolt Erdészeti Stratégiája magyarul

2021. szeptember 13. 08:26
Az Európai Bizottság a július közepén bemutatta és elfogadásra javasolta az új 2030-ra vonatkozó erdészeti stratégiát. Az eddig csak angolul elérhető javaslatot az EU összes nyelvére lefordították, így pár napja már már magyarul is olvasható.