A mezőgazdaság a gazdaság erősödésének egyik motorja

2016. december 09. 08:07
Kiváló évet zár a mezőgazdaság, 2016 a rekordok sorozatával büszkélkedhet. Huszonegy százalékkal nőtt a mezőgazdaság teljesítménye a 3. negyedéves adatok szerint, s így az ágazat a gazdaság erősödésének egyik motorja - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 reggeli műsorában.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy ezt az eredményt nehéz körülmények között érte el a mezőgazdaság, hiszen nagyon alacsonyak az árak, emellett idén tej- és sertéspiaci válság is sújtja az országot. Ennek ellenére az ágazat képes volt többet termelni, és nyolcezerrel nőtt a foglalkoztatottság is. A mezőgazdaság 2010 óta évről évre erősödik, ehhez a gazdálkodók szaktudása, megfeszített munkája és a kedvező időjárás mellett a megfelelő, támogató jogi, adminisztrációs környezet is hozzájárult – fogalmazott a miniszter. Mint hangsúlyozta, szívós munkával sikerült felküzdeni magunkat az unió leggyorsabban fejlődő mezőgazdaságai közé.

A rekordok éve 2016, hiszen kukoricából, búzából, napraforgóból, repcéből és árpából is történelmi eredményeket ért el az ország – hangsúlyozta Fazekas Sándor. Kilencmillió tonna kukorica termett az idén, ez történelmileg a második legnagyobb termés, de napraforgóból előléptünk Európa legnagyobb termelőjévé, itt három tonna a hektáronkénti termésátlag, emellett például a repce össztermés is történelmi csúcsot ért el, a termésátlag 3,2 tonna, őszi búzánál 5,4 tonna a hektáronként hozam – sorolta az eredményeket a miniszter, aki bízik abban, hogy az idei teljesítmény a jövő évet is megalapozza.

A bő termésnek – amely stabilizálja az állattartást - piacokat kell találni bel és külföldön- hangsúlyozta Fazekas Sándor. Ezen dolgozik a kormány épp úgy, ahogy az agrárdiplomácia is. A pálinka megtalálta már a helyét határokon innen és azon túl is, ez a hungarikum elindult a világhír felé, 76 országba jut el jelenleg. Ennyifajta gyümölcsből ennyifajta pálinkát sehol a világon nem készítenek, a pálinka méltán lesz versenytársa a nagy világmárkát jelentő italoknak – vélte a miniszter. A jóféle párlatok közötti eligazodást segítendő, harmadik alkalommal jelent meg a Pálinkakiválóságok Könyve, amely egybegyűjti a legjobb pálinkákat, s mint országunk „nagykövetét”, külföldön is megismerhetővé teszi azokat – mondta az agrártárca vezetője.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Vita a feketegazdaságról a Pénzügyminisztériumban

2018. július 23. 13:50
„A feketegazdaságot nem szabad teljesen megszüntetni”, „a feketegazdaság és a korrupció azonos fogalmak”, „a társadalom ellenőrzése fontosabb, mint az adóhatósági ellenőrzés”, „a feketegazdaság elmulasztása nem a számlaadás elmulasztása, hanem annál jóval több”, „a kiskereskedelem a feketegazdaság táptalaja” - többek között ezekkel a provokatívnak szánt, vitaindító kérdésekkel indult az a KKVHÁZ által szervezett 2 órás klubrendezvény, amelyre 2018. július 9-én került sor a Pénzügyminisztériumban.

MGYOSZ: A munkaerőhiány demográfiai gyökerű

2017. augusztus 01. 07:54
A munkaerőhiány gyakorlatilag kisebb vagy nagyobb mértékben már minden ágazatot sújt - mondta a szövetség alelnöke