A mezőgazdaság a gazdaság erősödésének egyik motorja

2016. december 09. 08:07
Kiváló évet zár a mezőgazdaság, 2016 a rekordok sorozatával büszkélkedhet. Huszonegy százalékkal nőtt a mezőgazdaság teljesítménye a 3. negyedéves adatok szerint, s így az ágazat a gazdaság erősödésének egyik motorja - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 reggeli műsorában.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy ezt az eredményt nehéz körülmények között érte el a mezőgazdaság, hiszen nagyon alacsonyak az árak, emellett idén tej- és sertéspiaci válság is sújtja az országot. Ennek ellenére az ágazat képes volt többet termelni, és nyolcezerrel nőtt a foglalkoztatottság is. A mezőgazdaság 2010 óta évről évre erősödik, ehhez a gazdálkodók szaktudása, megfeszített munkája és a kedvező időjárás mellett a megfelelő, támogató jogi, adminisztrációs környezet is hozzájárult – fogalmazott a miniszter. Mint hangsúlyozta, szívós munkával sikerült felküzdeni magunkat az unió leggyorsabban fejlődő mezőgazdaságai közé.

A rekordok éve 2016, hiszen kukoricából, búzából, napraforgóból, repcéből és árpából is történelmi eredményeket ért el az ország – hangsúlyozta Fazekas Sándor. Kilencmillió tonna kukorica termett az idén, ez történelmileg a második legnagyobb termés, de napraforgóból előléptünk Európa legnagyobb termelőjévé, itt három tonna a hektáronkénti termésátlag, emellett például a repce össztermés is történelmi csúcsot ért el, a termésátlag 3,2 tonna, őszi búzánál 5,4 tonna a hektáronként hozam – sorolta az eredményeket a miniszter, aki bízik abban, hogy az idei teljesítmény a jövő évet is megalapozza.

A bő termésnek – amely stabilizálja az állattartást - piacokat kell találni bel és külföldön- hangsúlyozta Fazekas Sándor. Ezen dolgozik a kormány épp úgy, ahogy az agrárdiplomácia is. A pálinka megtalálta már a helyét határokon innen és azon túl is, ez a hungarikum elindult a világhír felé, 76 országba jut el jelenleg. Ennyifajta gyümölcsből ennyifajta pálinkát sehol a világon nem készítenek, a pálinka méltán lesz versenytársa a nagy világmárkát jelentő italoknak – vélte a miniszter. A jóféle párlatok közötti eligazodást segítendő, harmadik alkalommal jelent meg a Pálinkakiválóságok Könyve, amely egybegyűjti a legjobb pálinkákat, s mint országunk „nagykövetét”, külföldön is megismerhetővé teszi azokat – mondta az agrártárca vezetője.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

„Elfogadhatatlan az uniós agrártámogatások csökkentése”

2018. szeptember 24. 09:37
NAK: Az elmúlt években kialakult uniós agrárpolitikának nehéz megfelelni, egyre több előírás vonatkozik a termelésre, így több a papírmunka is

Újabb magyar sikersztori: tatai garázsból az óriásvállalatok világába

2017. március 22. 09:43
Képtelenségnek hangzik, de 2017-ben mindennaposnak számít, hogy a borászatoknak fogalmuk sincs, miből tevődik össze egy üveg bor ára, a gazdák nem tudják, hogy a tehenük mennyi profitot hoz, figyelmetlen traktorosok pedig rossz táblát permeteznek, óriási károkat okozva. Milliárdos „tévedésekről” beszélünk, így nem véletlen, hogy egy tatai startup ezeket a problémákat felismerve indította el a magyar mezőgazdaság megújulásának egyik leglátványosabb projektjét. Az AgroVIR néhány éve még egy garázscég volt, ma pedig - az agrárium digitális fejlődésére alapozva - a szektor óriásvállalatainak szállít komplex vállalatirányítási rendszereket, olyan megoldásokat, amelyekkel sokkal hatékonyabban dolgozhatnak, időt és pénzt takaríthatnak meg, jobban kihasználhatják a termőterületeiket, állatállományukat vagy a gépparkjukat. Maróti Miklóst, a cég ügyvezetőjét kérdeztük a részletekről, arról, hogyan működik az általuk fejlesztett rendszer, hogy hogy lehet hosszú távon megragadni egy ilyen gyorsan fejlődő ágazatban, és arról, hogy mennyire nyitottak az agronómusok a digitális lehetőségekre.