A mezőgazdaság és a klímaváltozás - okozó vagy áldozat?

2019. szeptember 25. 07:45
Egy, a genfi székhelyű Világklíma Tanács (IPCC) a közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentése szerint az élelmiszer-termelés, és azon belül a hústermelés okozza az ember által okozott hajtógáz-kibocsátás 23 százalékát; sőt valamennyi, az élelmiszer-termeléssel és -feldolgozással kapcsolatos környezeti terhelést figyelembe véve, ez az érték felmegy 37 százalékra.

A mezőgazda­ság azonban a glo­bális felmelegedésnek nem csak okozója, hanem ál­­dozata is: „az élelmiszer-kínálat stabilitása előreláthatóan csökken majd” olvasható a jelentésben, ami a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá válására vezethető vissza. A dokumentum készítői

részletesen elemzik azokat a katasztrofális hatásokat, melyek a klímaváltozásban már 1,5 Celsius-fokos felmelegedésnél előfordulhatnak”;

 

 
 
egyben rámutatnak egyebek között arra, hogy a föld lélekszámának az elmúlt hatvan évben tapasztalt növekedése és az élelmiszer-fogyasztás ebből fakadó emelkedése „még soha nem látott emelkedést okozott a föld mezőgazdasági célú hasznosításában és az ivóvíz-felhasználásban. Az egy főre jutó hús- és növényizsír-fogyasztás 1961 óta megduplázódott, a napi kalóriabevitel pedig kereken egyharmadával emelkedett.

 

Az 53 ország több mint száz szakértője által kidolgozott jelentés szerint a Föld légkörének felmelegedésére vonatkozó adatok azt mutatják, hogy a világ népességét érintő kihívások ma nagyobbak, mint azt korábban feltételezték, s hogy e felmelegedés következményei a belátható jövőben egyre súlyosabbak lesznek.

A jelentés szerzői szerint az emberiség a jégmentes földterület kereken 70 százalékát hasznosítja, és ennek egyharmadában romlik annak minősége.

 

 
 
Példaként az intenzív mezőgazdaságból adódó eróziót és a természet sokféleségében bekövetkezett veszteségeket említik. A száraz időszakok kiterjedése különösen érzékenyen érinti majd Afrika és Ázsia lakosságát, miközben Észak- és Dél-Amerika, valamint a mediterrán térség népeinek az erdőtüzek gyakoribbá válásával kell számolniuk.

 

A környezetvédelmi szervezetek a jelentésben összefoglalt eredmények ismeretében mind határozottabban szólítják fel a politikát a földek hasznosításában követendő radikális fordulatra és a légkörvédelem erősítésére. A jelentésből világosan kitűnik, hogy „meg kell változtatni a világméretekben jellemző táplálkozási szokásokat annak érdekében, hogy a klímaváltozást megfékezzük”.

A jelentés szerzői szerint amennyiben a világ népessége több növényi terméket és fenntartható módon előállított állati élelmiszert fogyasztana, 2050-ig több millió négyzetkilométer területet sikerülne a termelésből kivonni és az éves széndioxid-kibocsátás is jelentősen mérséklődne.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Kapcsolódó cikkek

Felmentették Bitay Márton államtitkárt

2019. február 19. 08:53
Áder János köztársasági elnök felmentette megbízatása alól Bitay Mártont, az Agrárminisztérium (AM) földügyekért felelős államtitkárát 2019. február 18-i hatállyal - közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel.

Dübörög az állami földlicit – Soroló

2015. december 07. 13:28
Dübörög az állami földlicit. Találomra választottunk egyet az árveréssorozatból. Kecskeméten jártunk, ahol kiskunfélegyházi szántókat adtak el. Találtunk furcsaságokat. Az egyik licitáló páros például a négy-öt hónapos kisbabáját is magával vitte az árverési terembe.