A gazdák érdekében dolgozik idén is az agrárgazdasági kamara

2020. február 04. 08:26
2020. február 1. – Rekordév volt a tavalyi a megye agráriumának támogatásában. Összesen 58,5 milliárd forint segítette a növénytermesztőket, állattenyésztőket, élelmiszer-feldolgozókat

Takács Árpád megyei kormánymegbízott és dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke a pénteki, békéscsabai sajtótájékoztatón kiemelték, immáron hároméves együttműködési megállapodásuk jól szolgálja a gazdák érdekeit.
Takács Árpád és dr. Kulcsár László kifejtette, szélsőséges időjárás nehezítette a múlt évben a növénytermesztők munkáját. A szokásosnál kevesebb búza termett, viszont jó volt a napraforgó átlaghozama. Az állattenyésztésnél nőtt az élősertés felvásárlási ára, stabilizálódott a tejpiac. Az együttműködés idén is folytatódik, többek között gazdafórumokkal.

– Miként eddig, most sem a fióknak dolgozunk, elkészültünk az idei, közös cselekvési tervvel és programokkal a gazdáknak, Békés megye mezőgazdaságát szolgálva – szögezte le Takács Árpád. – Örömteli, hogy 15 ezren nyújtottak be Békésben egységes kérelmet 450 ezer hektárra, a terület kétharmadát illetően a falugazdászok révén. Ezt azért fontos kiemelni, mert soha nem látott mértékben emelkedett a minőségi kérelmek száma, így kevesebb ellenőrzésre volt szükség. Ezáltal pedig gyorsabban megkapták az igénylők a támogatást.

Dr. Kulcsár László hangsúlyozta, a NAK megyei igazgatósága és a megyei kormányhivatal közötti együttműködés azt is eredményezi, hogy a jogszabályok szerinti, a hatáskörökben idén történt változásokat közösen hajtják végre a gazdák érdekében. Abban is megegyeztek, hogy az idei esztendőben is azonnal közbelépnek ott, ahol kell, hiszen a mezőgazdasági termelésnek többféle buktatói lehetnek az időjárástól a piaci zavarokig, és ezeket kezelni kell.

Dr. Kulcsár László kiemelte, Békés megye továbbra is az ország éléskamrája, a természet kincsestára. A gazdatársadalom pedig bízik a jövőben, ezt mutatják az őszi munkák elvégzésének az adatai, valamint a földadásvételek számai is. Az agrárkamarának az a dolga, hogy mindenben segítse az ágazat szereplőit, képviselje érdekeiket. Takács Árpád hozzátette, generációváltásra is szükség van a megye mezőgazdaságában, és ezt például a fiatal gazdák támogatásával segítik, fórumokat rendeznek számukra a megyében idén is. (beol.hu)

Kapcsolódó cikkek

Ángyán: A parlamentben biorobotok ülnek

2015. október 30. 10:00
Lázár János korábbi kijelentése, mely szerint szétlopják az erdészetek, az állami cégek privatizációját előkészítő kommunikációs fogás lehetett – mondta Ángyán József volt államtitkár az ATV Szabad szemmel című műsorában.
 

Az éghajlatváltozásnak a mezőgazdaság a legnagyobb elszenvedője

2019. december 09. 12:23
Az agrárgazdaság éghajlatváltozáshoz kapcsolódó kihívásairól és fejlesztési stratégiáiról tartott tájékoztatást az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) pénteki ülésén a Parlamentben.