A mezőgazdaság gyengélkedése a GDP-n is meglátszik – az időjárás még javíthat rajta

2016. június 08. 08:19
A mezőgazdaság termelése 3,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól.

A bruttó hazai termék (GDP) volumene az első negyedévben 0,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit: a piaci szolgáltatások emelték, az ipar kissé, az építőipar jelentősen csökkentette a növekedési ütemet – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésében.

pénz

Nem a tavalyi volt a hazai mezőgazdaság legerősebb éve – fotó: Shutterstock

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szerint az első negyedévi részletes GDP-adatok nem hoztak nagy meglepetést.
 Kiemelte, hogy a bruttó hazai össztermék alakulásában látszik a mezőgazdaság gyengélkedése, pedig sokan arra számítottak, hogy a 2015. évi gyenge mezőgazdasági termelés után átlagos teljesítménnyel is pozitívan járulhat hozzá idén a GDP növekedéséhez.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a mezőgazdaság akár az év egészében visszafoghatja a magyar GDP bővülését, ha az időjárás nem alakul kedvezően.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Édes évet zárhat a cukorágazat

2017. október 05. 07:47
Jól halad az idei cukorrépa betakarítás, mind a termelők, mind a feldolgozók jó szezon elé nézhetnek. Idén azonban megszűnik a cukor uniós termelés szabályozása, ezért éles versenyre kell készülniük az ágazat szereplőinek – mondta el az agrárgazdaságért felelős államtitkár egy dalmandi fórumon.

A kötelező energetikai audithoz nyújt segítséget egy új szolgáltatás

2016. július 14. 12:19
Az Energiahatékonysági törvény az agrárnagyvállalatok számára kötelező energetikai audit elvégzését írja elő. A NAK egy új online felületet és adatbázist hozott létre, hogy segítse a gazdálkodókat az auditorok kiválasztásában, illetve az elvárt megtakarítások elérésében.