A mezőgazdaság gyengélkedése a GDP-n is meglátszik – az időjárás még javíthat rajta

2016. június 08. 08:19
A mezőgazdaság termelése 3,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól.

A bruttó hazai termék (GDP) volumene az első negyedévben 0,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit: a piaci szolgáltatások emelték, az ipar kissé, az építőipar jelentősen csökkentette a növekedési ütemet – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésében.

pénz

Nem a tavalyi volt a hazai mezőgazdaság legerősebb éve – fotó: Shutterstock

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szerint az első negyedévi részletes GDP-adatok nem hoztak nagy meglepetést.
 Kiemelte, hogy a bruttó hazai össztermék alakulásában látszik a mezőgazdaság gyengélkedése, pedig sokan arra számítottak, hogy a 2015. évi gyenge mezőgazdasági termelés után átlagos teljesítménnyel is pozitívan járulhat hozzá idén a GDP növekedéséhez.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a mezőgazdaság akár az év egészében visszafoghatja a magyar GDP bővülését, ha az időjárás nem alakul kedvezően.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Megválasztották az év balatoni kávéját és koktélját

2018. május 09. 07:33
Szombaton harmadik alkalommal rendezték meg a Balatoni Barista és Koktél Bajnokságot Gyenesdiáson, ahol idén is megválasztották az év balatoni kávéját és koktélját is, tudósít a zaol.hu.
 
 

Munkavédelmi jogszabályváltozások

2017. november 07. 07:47
Munkavédelmi jogszabályváltozások és változások a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzés 2018. évi irányelvei között. A munkavédelmi ellenőrzések fontos feladata a megelőzés és a tanácsadás.