A mezőgazdasági kutatások és innováció kihívásairól vitáztak az EU agrárminiszterei

2016. november 17. 08:13
Szélesebb és egységesebb tagországi részvétel kell ahhoz, hogy az EU orvosolhassa a környezeti, gazdasági és szociális területen meglévő kihívásokat – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a brüsszeli Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2016. november 14-15-én tartott ülésén, ahol a 2018-2020 közötti, 80 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodó HORIZON 2020 keretprogramról vitáztak a tárcavezetők.

A pénzelosztásban tarthatatlan, egyenlőségi deficittel küzdenek az Európai Unió tagországai, hiszen a kutatásra és az innovációra fordítható uniós támogatások elosztása a tagállamok között a mai napig mérhetetlenül aránytalan. A 2004 óta csatlakozó tagállamokra, az EU-13-akra a forrásoknak mindössze 5%-a jut! Ez növeli az innovációs szakadékot, ami az EU egészében akadályozza a fenntartható növekedést, gátolja a fejlődést – mondta Fazekas Sándor.

Az agrárminiszterek találkozóján bemutatták a V4 + 3 (Románia, Bulgária, Szlovénia) október 26-ai, varsói közös nyilatkozatát is, amely közös fellépést sürgetett az innovációs szakadék kiegyenlítésére. A magyar agrárminiszter hangsúlyozta: Phil Hogan mezőgazdasági biztos is elismerte, hogy a területi egyenlőtlenségek miatt kiegyensúlyozottabb forráselosztásra van szükség.

Fazekas Sándor rendkívüli eredményként értékeli, hogy uniós szinten is nagy támogatottságot kapott a Földművelésügyi Minisztérium (FM) által indított BIOEAST program (Közép-Kelet-Európai Kezdeményezés a Tudásalapú Agrárgazdaságért, Akvakultúráért, Erdészetért a Biomassza gazdaságban), amely arra törekszik, hogy a régiót érintő specifikus kutatási tématerületeket és a kutatási lehetőségeket egyaránt bővítse.

A szlovák elnökség által szervezett október 17-ei pozsonyi konferencia is rámutatott arra, hogy a biomassza alapú fejlődésben is kiemelt a régió összefogásának jelentősége, a nemzeti régiós makro-stratégiák kiépítése. Meggyőződésem, hogy a közép-kelet-európai makro régiók eredményességéhez egymás erősítésére és egységes fellépésre van szükség – hangsúlyozta Fazekas Sándor, hozzátéve, hogy a Közös Agrárpolitikára 2020-ig elkülönített közösségi források nagysága sem sérülhet a HORIZON 2020 rovására.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Külföldieknek kedvez a földpolitika

2016. augusztus 26. 08:21
Elhibázott a kormány földpolitikája – állítja a Magyar Népfőiskolai Társaság az elmúlt hónapokban több szakaszban végrehajtott privatizáció kapcsán. A társaság elemzése szerint az állami földtulajdont nem csökkenteni kellene, hanem meg kellene őrizni és tervszerűen gyarapítani. Ehhez el nem adható államkincstári vagyonná minősítenék a földeket, amelyeket csak fontos közcélokra lehetne hasznosítani.

Az eltérés nem jelent automatikusan minőségbeli különbséget

2017. augusztus 09. 09:24
Az ÉFOSZ fenntartja azt az álláspontját, hogy néhány termék összetételében feltárt eltérés nem jelent automatikusan minőségbeli különbséget és a fogyasztók kelet-nyugati alapú megkülönböztetését. Meggyőződésünk, hogy az ÉFOSZ által képviselt, felelősen működő gyártók által jelenleg alkalmazott termékstratégiák megfelelnek a jogszabályoknak, az etikai normáknak és a piaci működés törvényszerűségeinek.