A magyar gazdaság jó teljesítménye jövőnk alapja

2018. június 29. 08:00
Zömében a kis-és közepes vállalkozásoktól függ, hogy jól teljesít-e egy gazdaság. A kormány feladata, hogy eredményes működésükhöz megfelelő feltételeket biztosítson, szabályozott kereteket adjon, kedvező adópolitikát dolgozzon ki. A magyar kormány politikája megfelel ezeknek az elvárásoknak, amely adócsökkentésre, családtámogatásra és kiegyensúlyozott költségvetésre épül – fogalmazott Bitay Márton, az Agrárminisztérium államtitkára Komárom-Esztergom Megye Önkormányzatának rendezvényén.

Komárom-Esztergom Megye Gazdaságáért” kitüntető címek ünnepi átadása alkalmából a földügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta: míg 2010 előtt minden január elején a munkaerőhiányról, az infláció mértékéről és a rezsiköltségek növekedéséről szóltak a hírek, addig 2010 után az Orbán-kormány bebizonyította, hogy megszorítások nélkül is, jó adópolitikával, megfelelő költségvetéssel – a visegrádi országokkal együtt – Európa gazdasági motorjává válhattunk. Mint fogalmazott, a magyar gazdaság fejlődésének egyik fontos alapja a magyar nagytőkés réteg kiépülése és megerősödése, ezzel párhuzamosan a családi gazdaságok és vállalkozások minél nagyobb támogatása.

 

Bitay Márton szerint Magyarország jövő évi költségvetése tovább kedvez a vállalkozásoknak: pénzügyi stabilitással, csökkenő hiánnyal és csökkenő államadóssággal biztonságos növekedési lehetőségeket teremt számukra. Az államtitkár az eddigi eredményeket sorolva úgy fogalmazott: a mezőgazdaság a magyar nemzetgazdaság meghatározó jelentőségű, stratégiai ágazata, amely a nemzeti jövedelem 25 százalékát adja. 2010 óta 50 ezerrel többen dolgoznak a mezőgazdaságban, míg ez idő alatt jövedelmük 50 százalékkal nőtt.

Az államtitkár emlékeztetett: mezőgazdasági termelésünk alapja a magyar termőföld. 2010-2014 között sikerült magyar kézben tartani, 2018- ig pedig - az állami földértékesítés nyomán – további területeket a magyar gazdák kezébe adni. Bitay Márton utalt arra, hogy a „Földet a gazdáknak!” program keretében megtízszereződött az állami mezőgazdasági földek haszonbérlőinek száma, majd a földértékesítés során 200 ezer hektár állami termőföld került magyar családok tulajdonába.

 

A magyar mezőgazdaság a leggyorsabban növekvő gazdaság volt 2010-és 2017 között az Európai Unión belül. 2010- és 2014 között az uniós és hazai források sokat jelentettek a gazdák talpra állásában, fejlődésében. Még ebben az évben további 1300 milliárd forintot fizetünk ki számukra – mondta a földügyekért felelős államtitkár.

Az agrárkormányzat előtt álló időszak legfontosabb kérdésének Bitay Márton a hatékony, modern, vízgazdálkodásra és innovációra épülő mezőgazdaság mielőbbi megteremtését tartja. Véleménye szerint ehhez - további források bevonása mellett – megfelelő jogi környezet kialakítására van szükség. A másik igen fontos feladat, mint fogalmazott, az osztatlan közös földtulajdoni viszonyok felszámolásának gyorsítása. A mezőgazdaság fejlődését lassító, jelenleg mintegy 4 millió hektárnyi osztatlan közös földtulajdon 2,4 millió tulajdonost érint.

(AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

Mostohán bánt a kormány egyes béren kívüli juttatásokkal

2018. április 06. 07:38
„Kétségtelen, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb változása előtt állunk a juttatások területén, mely a munkáltatóknak, szolgáltatóknak is feladatot ad” - nyilatkozta portálunknak Fata László cafeteriaszakértő annak kapcsán, hogy az Országgyűlés kedden elfogadta a 2017-re vonatkozó cafeteria szabályokat. Ezekből kiderül, hogy a kormány egyes juttatásokkal mostohán bánt, mert magasabb adó mellett adható például a helyi bérlet, önkéntes pénztár, iskolakezdési támogatás, munkahelyi étkeztetés, étkezési utalvány. Ugyanakkor kedvező adó mellett lehet majd plusz pénzt adni a dolgozóknak. Továbbá a munkáltató teljesen adómentesen „szállhat be” a dolgozó óvodai vagy albérlet költségeibe.

Tombol a feketegazdaság a magyar élelmiszer-kereskedelemben

2018. június 26. 10:35
Csaknem nyolcmilliárd forintos beruházással hoz létre a következő években egységes, központi laborbázist a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Emellett több területet is központi ellenőrzés alá vonnak majd, egyre nagyobb méreteket ölt ugyanis a feketegazdaság az élelmiszer-kereskedelemben. Az élelmiszerrel kapcsolatos visszaélések miatt a hatóság szorgalmazza egy állami védjegy létrehozását, amely kiváltaná az összes többi minőséget jelölő emblémát.