A magyar gazdaság jó teljesítménye jövőnk alapja

2018. június 29. 08:00
Zömében a kis-és közepes vállalkozásoktól függ, hogy jól teljesít-e egy gazdaság. A kormány feladata, hogy eredményes működésükhöz megfelelő feltételeket biztosítson, szabályozott kereteket adjon, kedvező adópolitikát dolgozzon ki. A magyar kormány politikája megfelel ezeknek az elvárásoknak, amely adócsökkentésre, családtámogatásra és kiegyensúlyozott költségvetésre épül – fogalmazott Bitay Márton, az Agrárminisztérium államtitkára Komárom-Esztergom Megye Önkormányzatának rendezvényén.

Komárom-Esztergom Megye Gazdaságáért” kitüntető címek ünnepi átadása alkalmából a földügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta: míg 2010 előtt minden január elején a munkaerőhiányról, az infláció mértékéről és a rezsiköltségek növekedéséről szóltak a hírek, addig 2010 után az Orbán-kormány bebizonyította, hogy megszorítások nélkül is, jó adópolitikával, megfelelő költségvetéssel – a visegrádi országokkal együtt – Európa gazdasági motorjává válhattunk. Mint fogalmazott, a magyar gazdaság fejlődésének egyik fontos alapja a magyar nagytőkés réteg kiépülése és megerősödése, ezzel párhuzamosan a családi gazdaságok és vállalkozások minél nagyobb támogatása.

 

Bitay Márton szerint Magyarország jövő évi költségvetése tovább kedvez a vállalkozásoknak: pénzügyi stabilitással, csökkenő hiánnyal és csökkenő államadóssággal biztonságos növekedési lehetőségeket teremt számukra. Az államtitkár az eddigi eredményeket sorolva úgy fogalmazott: a mezőgazdaság a magyar nemzetgazdaság meghatározó jelentőségű, stratégiai ágazata, amely a nemzeti jövedelem 25 százalékát adja. 2010 óta 50 ezerrel többen dolgoznak a mezőgazdaságban, míg ez idő alatt jövedelmük 50 százalékkal nőtt.

Az államtitkár emlékeztetett: mezőgazdasági termelésünk alapja a magyar termőföld. 2010-2014 között sikerült magyar kézben tartani, 2018- ig pedig - az állami földértékesítés nyomán – további területeket a magyar gazdák kezébe adni. Bitay Márton utalt arra, hogy a „Földet a gazdáknak!” program keretében megtízszereződött az állami mezőgazdasági földek haszonbérlőinek száma, majd a földértékesítés során 200 ezer hektár állami termőföld került magyar családok tulajdonába.

 

A magyar mezőgazdaság a leggyorsabban növekvő gazdaság volt 2010-és 2017 között az Európai Unión belül. 2010- és 2014 között az uniós és hazai források sokat jelentettek a gazdák talpra állásában, fejlődésében. Még ebben az évben további 1300 milliárd forintot fizetünk ki számukra – mondta a földügyekért felelős államtitkár.

Az agrárkormányzat előtt álló időszak legfontosabb kérdésének Bitay Márton a hatékony, modern, vízgazdálkodásra és innovációra épülő mezőgazdaság mielőbbi megteremtését tartja. Véleménye szerint ehhez - további források bevonása mellett – megfelelő jogi környezet kialakítására van szükség. A másik igen fontos feladat, mint fogalmazott, az osztatlan közös földtulajdoni viszonyok felszámolásának gyorsítása. A mezőgazdaság fejlődését lassító, jelenleg mintegy 4 millió hektárnyi osztatlan közös földtulajdon 2,4 millió tulajdonost érint.

(AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

Csökkent a hazai műtrágya-kereslet

2017. július 27. 09:51
Júniusban tovább csökkent a műtrágya és a növényvédő szerek értékesítése. A száraz, csapadékmentes időjárás miatt egy gombaölő szeres permetezést ki is hagyhattak a termelők – írta az AKI adatai alapján a Világgazdaság.

Új tiltó lista az agrár-környezetgazdálkodásban

2018. április 09. 09:06
Indul a tavasz, védekezni kell a gomba- és rovarkártevők ellen. Aki agrár-környezetgazdálkodásra nyert el öt évre szóló támogatást, annak célszerű áttanulmányoznia a tiltott szerek módosított listáját.