A mezőgazdaságot is átformálják a robotok

2019. március 04. 08:08
A mezőgazdaságban alkalmazott robotok globális piaca 2025-re eléri a 25 milliárd dollárt - írta hétfői számában a Népszava, amely az agrarszektor.hu alapján a mezőgazdasági robotgyártásban világszinten élen járó Naio Technologies cég képviselőit idézte.

A cikk szerint a robotok legelterjedtebb alkalmazási területei a növénytermesztésben a légi adatgyűjtés, a térképezés, a vetés és ültetés, a trágyázás és öntözés, az interkulturális műveletek, a szedés és betakarítás. A fejőrobotok révén pedig ma már az állattenyésztésben is meghatározó a szerepük - írja szemléjében az MTI.

A Nemzetközi Robotika Szövetség szerint a legfőbb piacot elsősorban Kína, a Koreai Köztársaság, Japán, az Egyesült Államok és Németország jelenti a robotok számára, ezek az országok a teljes kínálat 74 százalékát alkalmazzák. A munkaerőhiány elleni erőfeszítések jegyében az Európai Bizottság is számos nagyprojektet finanszíroz, hogy a kézi munkát automatizált technológiákkal helyettesítse - derül ki a Népszava cikkéből.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Világtalálkozó

2021. január 25. 09:48
Közös nyilatkozattal zárult a kilencven ország részvételével megrendezett 13. Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világfórum (GFFA), amelynek munkájában Magyarország is aktív szerepet vállalt.

Itt az elemzés: ilyen hatással lenne Európa mezőgazdaságára a nagy átalakítás

2020. november 06. 09:54
Megszületett a Takarékbank elemzői által is hiányolt hatástanulmány az uniós Zöld Megállapodás agráriumot érintő legfőbb elemeiről, a Termőföldtől az asztalig (Farm to fork) és a Biodiverzitás stratégia várható hatásairól Csak éppen nem onnan, ahonnan a leginkább vártuk volna: Brüsszel helyett Washingtonban, az amerikai mezőgazdasági minisztérium tekintélyes elemzőközpontjában, az Economic Research Service-ben (USDA ERS) készült el az első átfogó, tudományos alapokon nyugvó elemzés, olvasható a Takarékbank Közleményében.