A munka a megélhetés eszköze legyen, ne pedig halálok!

2019. május 09. 07:23
Az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ESZSZ) április 28-a alkalmából közleményben emlékeztet, hogy a munkahelyi megbetegedések, betegségek és balesetek következtében évente közel kétszázezer ember hal meg az Európai Unióban.

A közlemény utal arra is, hogy a valóságban a balesetek egy részéről a munkáltatók nem számolnak be.

Az ESZSZ arra szólítja fel az Európai Uniót - különösen a májusban megválasztandó új európai parlamentet, hogy az új Európai Bizottság kinevezése után

  • célnak állítsa be a munkahelyi rákmegbetegedések zéró értékét, a cél elérése érdekében pedig a legalább 50 rákot okozó anyagra vonatkozóan „kötelező foglalkoztatási expozíciós határértékeket” állapítson meg (a jelenlegi parlament és a Bizottság 24-et határozott meg);
  • vezesse be a munkahelyi stresszről szóló irányelvet annak érdekében, hogy valamennyi munkáltatót érintően kezdeményezze a stressz azonosítására és megelőzésére, valamint a stressz leküzdésére irányuló eljárásokat;
  • irányelveket fogadjon el a hát, a térd és az ujj-ízületi (és más izom-csontrendszeri) fájdalmak kezelésére;
  • az új parlament és a Bizottság nyisson vitát a munkahelyi halálesetek és a munkahelyi öngyilkosságok megelőzéséről annak érdekében, hogy új intézkedéseket hozhasson.

Munkát a megélhetésért végzünk – nem azért, hogy ez halálok legyen” - mondta Esther Lynch, az ESZSZ konföderációs titkára.

Az EU-nak törekednie kell a munkahelyi halálesetek elkerülésére, és hivatalos célként kell kitűznie, hogy a munkahelyi rákos megbetegedések száma csak nulla lehet. Az uniós jogra van szükség ahhoz, hogy a munkáltatókat arra kényszerítsék, hogy intézkedéseket hozzanak a munkahelyi stressz megelőzésére és kezelésére, valamint a munkahelyi stressz okozta szorongás és öngyilkosságok megszüntetésére.

Az EU-nak úgy kell cselekednie, hogy csökkentse a mozgásszervi fájdalomtól szenvedő munkavállalók milliói fájdalmát, mint például a hát, a térd és más fájdalom, vagy az inak, ízületek, izmok és csontok fájdalmai.”

A munkahelyi halálesetek és öngyilkosságokról beszélve Lynch hozzátette: „Tudjuk, hogy a közúti halálesetek nagy része munkával kapcsolatos, továbbá a digitális gazdaság térhódításával nő az áruszállítás. Szükségünk van olyan intézményekre, amelyek meghatározzák a felelősségi köröket, és lépéseket tesznek a munkavállalók védelmére és a munkahelyi halálesetek megelőzésére. Azt is tudjuk, hogy az áruszállító munkások egyre inkább ki vannak téve az erőszaknak. Továbbá munkahelyi öngyilkosságra vonatkozóan tanulmányokra és statisztikákra van szükség, valamint intézkedésekre, amelyek segítségével mindez megelőzhető.”

Április 28-án az egész világon a szakszervezeti szakemberek emlékeznek a halottaikra és az élhető életért folytatott harcra, és a döntéshozókat arra szorítják, hogy működjenek együtt a szakszervezetekkel, állítsák meg a munkahelyi halálesetek, sérülések és betegségek növekedését.

A becslések szerint mintegy 500 ezer munkahelyi rákos haláleset következett be 2014–2019-ben (a jelenlegi Európai Bizottság és a Parlament hivatali ideje), amely része az ugyanabban az időszakban, az EU tagállamaiban történt 900 ezer - 1 millió foglalkozási megbetegedésből származó halálesetnek.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Kétkedés, számok, távlatok a munkabalesetek áldozatainak emléknapján

2019. április 30. 09:09
Szakszervezeti vezetők, tisztségviselők, a hazai munkavédelmi hatóság vezetője és a munkavédelmi szakma számos képviselője közösen emlékezett meg a munkabalesetek halottjaira és sérültjeire az áldozatok tiszteletére emelt emlékműnél Csepelen. Mindezt más-más hangsúlyokkal, ki vitatkozva, számon kérve, ki szembesítve, érzékenyítve vagy a felelősségre utalva, ki pedig a személyes szintű kapcsolat és támogatás fontosságát kiemelve.

Munkavédelmi képviselő választása

2019. november 18. 07:55
Olvasónk munkavédelmiképviselő-választási kérdéssel fordult hozzánk. Arra volt kíváncsi, hogy a feltételként előírt 20 fő számítása miként történik, illetve arra, hogy a választás lebonyolítására ki kötelezett. Dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolta meg részletesen a kérdést.