A munkaadónak sem érdeke ok nélkül előírni a védőoltást

2021. november 10. 09:01
A többség várhatóan nem él a lehetőséggel
A munkaadónak sem érdeke ok nélkül előírni a védőoltást

Azoknál a vállalkozásoknál sem kapkodják el a döntést, ahol érdemben fontolóra vették a lépést, mivel a bevezetése körültekintést igényel, és az előnyök mellett komoly hátrányokkal is járhat. A munkáltatók összességében üdvözölték a kormány döntését, míg a munkavállalók – oltottságtól függően – megosztottan fogadták. 

Sok vállalkozás már döntött a védőoltás előírásáról. Elsősorban ott, ahol a lépés egy esetleges kényszerleállást is megakadályozhat. Kedvező, hogy a foglalkoztatók saját hatáskörben dönthetnek, figyelembe véve a korábbi munkahelyi tapasztalatokat, mérlegelve a járvány terjedésének, kezelésének a helyi sajátosságait is. 

Sehol sem érdeke a munkáltatónak, hogy valós indok nélkül kényszerítsen új szabályokat az alkalmazottakra, ezzel kockára téve a munkahelyi békét. A legtöbb munkáltató várhatóan nem köti az oltottsághoz a munkavégzést.

– számoltak be a Magyar Nemzet kérdésére az érdekképviseletek a kormányrendelet megjelenése óta eltelt egy hét tapasztalatairól. Ennek elsősorban az az oka, hogy már a korábbi járványhullámok idején, de legkésőbb a harmadik hullámot követő nyitásra bevezették a cégek azokat a helyi szabályokat, amelyek védik a dolgozókat. 

Idetartozhat az általános maszkhasználat, az időszakosan kötelező vírusteszt, a hibrid munkavégzés vagy a védettséget élvezők oltatlanok számára is méltányolható előnyös megkülönböztetése. 

A képviseletek kiemelték ugyanakkor, hogy minden foglalkoztatónak a minél nagyobb munkahelyi átoltottság az érdeke, ám ezt a tapasztalatok szerint inkább ösztönzéssel segítik elő. 

Az oltást jellemzően pótszabadsággal vagy akár jelentős, több tízezer forintos egyszeri juttatással ismerik el a vállalati szféra és a pénzügyi szektor meghatározó szereplői. 

Elsősorban azokon a munkahelyeken jelenthet segítséget az oltás előírása, ahol a fertőzés terjedésének a kockázatát más eszközökkel nem lehet mérsékelni. 

A munkáltatónak kötelessége a biztonságos munkavégzés feltételeinek a megteremtése. Bizonyos munkakörökben – például a szociális ágazatokban, az egészségügyhöz kapcsolódó szolgáltatásoknál, az ipar területein – vagy azokon a munkahelyeken, ahol a beosztottak nem tudnak otthonról dolgozni, esetleg egymástól megfelelő védőtávolságot tartani, a vakcinázottság lehet az egyetlen alternatíva.

A létszámhiánnyal és a toborzási nehézségekkel küzdő cégek mozgástere szűkös: akár a működésüket is veszélybe sodorhatják, ha az oltatlan munkavállalók inkább a fizetés nélküli szabadságot választják vagy másik állás után néznek.

Forrás: HírTV / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Hol van még tartalék munkaerő?

2019. november 12. 08:16
A KSH legutóbbi, július–szeptemberi tájékoztatása szerint a 15–24 éves korcsoport 29,2 százalékos foglalkoztatási rátája után a második legalacsonyabb érték az 55–64 éves korcsoport 56,9 százalékos foglalkoztatottsága. Ebben a korcsoportban nyilván vannak olyan nyugdíjasok, akik már nem akarnak vagy fizikai-egészségi okok miatt nem tudnak dolgozni. Vállalatoktól hallhatók olyan vélemények is, hogy az idősebb korcsoportba tartozókat elküldik, mert egyrészt már nehezebben alkalmazkodnak a változó körülményekhez, másrészt a korral a keresetük is magasabb lett. Ezért gazdaságosabb a cégnek olcsóbb és könnyebben irányítható fiatalokkal lecserélni őket. Azonban ha megnézzük az Eurostat felnőttképzéssel kapcsolatos friss jelentését, akkor még egy érdekes jellemzőre fel kell figyelnünk.

Érik a tömeges felmondási hullám? Rengeteg magyarnak nyílt ki a szeme a pandémia alatt

2021. július 15. 13:34
"Egy átlagember nagyjából 10-15 százaléknyit használ ki abból a potenciálból, ami benne van. Újabb 15 százalék, aminek az előhívásával folyamatosan próbálkozunk, ám még mindig ott van 70 százaléknyi lehetőség, ami ezen a skálán mérve gyakorlatilag a végtelenséggel egyenlő. Végtelen lehetőségek rejtőznek bennünk, de nem merjük, nem tudjuk kihasználni, ha nem hozzuk helyzetbe magunkat. Valami kis gellert kell, hogy kapjon az a rutin, amiben élünk, hogy elkezdjünk másképp működni, másképp gondolkodni" - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjúban Malchiner Péter. Az ismert coach szerint az előttünk álló időszakban nagyon sok magyar kezd majd valami teljesen új dologba, hiszen rájött, szinte mindenre képes.