A NAK is támogatja a vidék értékeinek megőrzéséért indított európai polgári kezdeményezést

2023. augusztus 16. 16:45
A „Védjük meg vidéki térségeinket!” (Together for heritage protection) elnevezéssel indult európai polgári kezdeményezés célja, hogy hozzájáruljon a vidékhez kötődő értékek, illetve az EU élelmiszert előállítani képes területeinek, közösségeinek megőrzéséhez.
A NAK is támogatja a vidék értékeinek megőrzéséért indított európai polgári kezdeményezést
Napjainkban az Európai Unió vidéki régiói folyamatosan elveszítik lakosságuk, örökségük, értékeik, mezőgazdasághoz kötődő hagyományaik egy részét, köszönhetően például a radikális zöld szervezetek és a társadalom egy része által gerjesztett agrárium-ellenességnek. Ez veszélyeztetheti az EU mezőgazdaságát, lakosságának biztonságos élelmiszer-ellátását.
 
A „Védjük meg vidéki térségeinket!” (Together for heritage protection) elnevezéssel indult európai polgári kezdeményezés célja, hogy hozzájáruljon a vidékhez kötődő értékek, illetve az EU élelmiszert előállítani képes területeinek, közösségeinek megőrzéséhez.
 
Az elmúlt években jelentősen megszaporodtak az agráriumot érő támadások a radikális környezetvédő szervezetek és a társadalom egy része irányából, kiváltképp Nyugat-Európában, de Magyarországon is.
 
Tekintettel arra, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiemelt feladatának tekinti az agráriumban tevékenykedők megbecsültségének helyreállítását, csatlakozott az EU vidéki örökségének, élelmezésbiztonságának és élelmiszer-ellátásának védelme céljából indított európai polgári kezdeményezéshez.
 
A jövő nemzedékei számára meg kell őriznünk a vidéki régióink egyedi kulturális, társadalmi örökségét, és az élelmezésbiztonság fenntartásához biztosítani kell az EU élelmiszert előállítani képes területeinek, közösségeinek fennmaradását. Ehhez elengedhetetlen az EU elkötelezettsége a regionális örökség, a vidéki térségek fenntartható növekedése és a vidéki életszínvonal előmozdítása iránt, és támogatnia kell a gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból fenntartható mezőgazdasági termelést és élelmiszer-előállítást.
 
A „Védjük meg vidéki térségeinket!” (Together for heritage protection) elnevezéssel indult európai polgári kezdeményezés célja, hogy legkésőbb 2023. november 1-ig egymillió aláírás kerüljön összegyűjtésre a vidéki térségekhez kötődő értékek jövő generációi számára történő megőrzése érdekében.
A támogató aláírások számának legalább hét tagállamban el kell érnie az adott tagállamra vonatkozóan előírt minimális küszöbértéket, Magyarországon például a 14.805 aláírást. Ebben az esetben az Európai Bizottságnak döntést kell hoznia arról, hogy milyen intézkedésekkel segíti a kezdeményezés céljainak megvalósítását.
 
Az EU vidéki örökségének, élelmezésbiztonságának és élelmiszer-ellátásának védelmében indított polgári kezdeményezést itt lehet támogatni. 
 
Forrás: NAK közlemény

Kapcsolódó cikkek

Ezzel is spórolhatnak a gazdák!

2023. május 09. 10:27
Sok gazda nem is hinné, hogy akár jelentős költségmegtakarítás is elérhető megfelelő gumiabroncsok, illetve felnik használatával.
 
A tavalyi aszályos év után hangsúlyosabb szemponttá vált a költséghatékonyság, a gazdák ahol tudnak, megpróbálnak még jobban spórolni. Ennek egyik lehetséges eszköze a megfelelő gumiabroncsok és felni választása, amihez Zeke István, a New Holland mezőgazdasági gépek magyar forgalmazója, az AGROTEC Magyarország Kft. alkatrész termékmenedzsere szolgál néhány jó tanáccsal a cég honlapján.
 

Szavaztak az őszi óraátállításról: minden egy irányba mutat, végleg eltörölhetik a téli időszámítást?!

2023. október 24. 16:23
Pontosan egy hét múlva, október 29-én óraátállítás. Az utóbbi években minden ősszel és tavasszal téma az óraátállítás eltörlése, már az EU-ben is többször terítéken volt a terület, de más fontosabb helyzetek folyamatosan tovább tolták a kérdést. A Pénzcentrum idén ősszel egy kérdőíves kutatás kereti között felmérte a magyarok hozzáállását, és nem meglepő módon a magyarok 88%-a már szeretne megszabadulni a minden tavasszal és ősszel ránk váró tologatástól, valamint többen jelezték, hogy hetekig nem tudják kiheverni a szervezetük az átállítás utáni zavart – írták a portálon.