A nap kérdése: kell-e szakképzettség a betöltendő munkakörhöz?

2022. április 13. 08:52
Lehet-e alkalmazni kőműves munkakörben egy hegesztő végzettséggel rendelkező munkavállalót, akinek nagy gyakorlata van az ingatlanépítésben? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.
A nap kérdése: kell-e szakképzettség a betöltendő munkakörhöz?

A leendő munkavállaló hegesztő végzettséggel rendelkezik. Azonban kőműves munkakörben kívánja a leendő munkáltatója alkalmazni, mert a munkavállaló képes a munkakör ellátására (gyakorlattal rendelkezik), szakmai végzettséget igazoló bizonyítvány hiányában. A munkáltató ebben az esetben alkalmazhatja-e a munkavállalót kőműves munkakörben? A NAV felé bejelentheti őt a 21T1041-es bejelentőn 7511 Feorral? Mely törvény, kormányrendelet rendelkezik a fenti példában szereplő esetről? – kérdezte olvasónk.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kőműves munkakör tekintetében az egyes ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 5/1997. IKIM-rendelet szerint a rendelet mellékletében meghatározott tevékenységek csak az ott megjelölt képesítésekkel végezhetők. A felsorolásban szerepel rendelet a „falazási, vakolási helyszíni betonozási munkák, épületszerkezetek beépítése, készítése, javítása, bontása, kisebb építmények, családi házak önálló építése, javítása, bontása”, melyhez a rendelet előírja a kőműves vagy magasépítési technikus szakképesítés meglétét. Amennyiben tehát a fentiekben megjelölt tevékenységet látja el a kőműves, abban az esetben szükséges a szakképesítés, mely hiányában nem alkalmazható az érintett személy, annak ellenére sem, hogy rendelkezik gyakorlattal.

www.adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Méltányossági lehetőségek árvaellátásnál

2022. március 25. 08:25
Hosszabbítás, korhatár

Nők40: ezeket nem fogadják el a nyugdíjkérelemnél

2022. április 26. 20:48
A nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időbe a munkavégzéssel szerezhető szolgálati időtartamok mellett a gyermeknevelésre tekintettel kapott támogatások folyósítási ideje is beszámít - de nem korlátlanul - hívja fel a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő – írja a napi.hu