A nap kérdése: munkaszerződések esetében jogilag szabályos-e az elektronikus aláírás?

2022. március 28. 13:42
Munkaszerződések aláírása lehetséges-e, jogilag biztonságos-e elektronikus aláírással? Ha igen, melyik fajta aláírás elfogadható? Például AVDH megfelelő-e a magánszemély részéről, akár a cég részéről is? Ugyancsak a cég részéről szerződések vagy kilépő dokumentumok aláírására az AVDH elfogadható-e, vagy milyen típusú aláírás fogadható el? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt. Munkaszerződések aláírása lehetséges-e, jogilag biztonságos-e elektronikus aláírással? Ha igen, melyik fajta aláírás elfogadható? Például AVDH megfelelő-e a magánszemély részéről, akár a cég részéről is? Ugyancsak a cég részéről szerződések vagy kilépő dokumentumok aláírására az AVDH elfogadható-e, vagy milyen típusú aláírás fogadható el? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.
A nap kérdése: munkaszerződések esetében jogilag szabályos-e az elektronikus aláírás?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 22. § (2) bekezdés a) pontja szerint írásbelinek kell tekinteni a jognyilatkozatot többek között, ha annak közlése a jognyilatkozatban foglalt információ változatlan visszaidézésére, a nyilatkozattevő személyének és a jognyilatkozat megtétele időpontjának azonosítására alkalmas elektronikus dokumentumban (a továbbiakban: elektronikus dokumentum) kerül sor.

Azt, hogy az elektronikus üzenetet valóban a feladó küldte az elküldés időpontját követően változatlan tartalommal, a technika jelenlegi állása és a vonatkozó magyar és uniós jogszabályok szerint fokozott biztonságú vagy minősített elektronikus aláírással vagy bélyegzővel, és időbélyeggel lehetséges minden kétséget kizáróan igazolni. Ez tehát biztonságos megoldás még abban a formában is, ha a munkavállaló papír alapon írja alá a munkaszerződést.

A Ptk. 6:70. § (2) bekezdése szerint a szerződést írásba foglaltnak kell tekinteni akkor is, ha nem ugyanaz az okirat tartalmazza valamennyi fél jognyilatkozatát, hanem a szerződő felek külön okiratba foglalt jognyilatkozatai együttesen tartalmazzák a felek kölcsönös és egybehangzó akaratnyilvánítását. A (3) bekezdés alapján a szerződést írásba foglaltnak kell tekinteni akkor is, ha a több példányban kiállított okiratok közül mindegyik fél a másik félnek szánt példányt írja alá.

Az AVDH céges ügyek intézésére nem használható. A rendszerben ugyanis a felhasználó képviseletre való jogosultsága nem ellenőrizhető, így jogi személy, mint dokumentum „aláírója” nem lehet az AVDH szolgáltatás igénybevevője. Az AVDH-val a dokumentumot csak hitelesíteni lehet (elsősorban az állampolgárok elektronikus közigazgatási ügyintézése céljából), mely nem felel meg az írásbeliség követelményének és nem tekinthető akként, hogy az az azonosított személy saját aláírásával van ellátva (a dokumentumot a szolgáltatást nyújtó állami tulajdonú cég, a NISZ Zrt. és nem a felhasználó „írja alá”).

A fentiek irányadóak a munkaviszony megszüntetésével összefüggő igazolások kiállítása során is.

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszeriparban alig használják ki a digitalizáció előnyeit

2019. május 30. 08:59
A turisztika, az építőipar és a logisztika mellett az élelmiszeripart is a digitális forradalom előtt álló területnek nevezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán Debrecenben, a Modern Vállalkozások Programja Élelmiszeripar 4.0 nyitóelőadásában.

Alig érződik a túlórakeret emelése

2018. december 11. 08:13
 
A cégek gyakorlata szerint papíron néhányan, a valóságban jóval többen dolgozhatnak feketén