A német faipar válasza a német erdőgazdaságnak: nyugi

2021. május 07. 08:18
Pontosabban a Német Fagazdasági Tanács válasza a Német Erdőgazdasági Tanácsnak faárak ügyében. A faipar körültekintésre szólít fel - kommentár a német erdőgazdaság elnökének bojkott felhívására.
A német faipar válasza a német erdőgazdaságnak: nyugi

Steffen Rathke, a Német Faipari Tanács (DHWR) elnöke felszólítja Georg Schirmbeck német Erdőgazdasági Tanács elnökét, hogy legyen körültekintő a múlt heti bojkotthívás után. Az ellátási láncban elsősorban a járványok és az erdőkárok okozta zavarok, valamint a gazdasági ösztönző csomagok által táplált nemzeti és globális kereslet példátlan különleges helyzetet okoznak a nyersanyagok piacán. Ez különösen érinti a fapiac egyes szereplőit.

"Aki felszólítja az erdőtulajdonosokat, hogy állítsák le a szállításokat, vagy piaci szabályozási beavatkozásokat helyesel, félreismeri minden tekintetben a fa- és erdőgazdálkodás sok ezer vállalatának jelenlegi helyzetét. Ezek a vállalatok minden nap megpróbálják biztosítani megélhetésüket az ingatag piacokon. Pontosan a kis és közepes vállalatok függnek a helyi erdőtulajdonosok regionális ellátásától. A friss rönk folyamatos és tervezhető regionális ellátásától függenek, mivel az építőipar és a fogyasztók által jelenleg keresett fatermékeket állítják elő.

A bojkott felhívás elsősorban a német közepes méretű vállalatoknak szól, amelyek jelenleg már küzdenek a járvány következményeivel és a szállítási problémákkal. És végső soron a fogyasztók ellen irányul, csakúgy, mint a fakitermelési korlátozás, amely a közelmúltban lépett hatályba az erdőkárok megtérítéséről szóló törvényben.

Csak arra szólíthatok fel minden piaci partnert, hogy legyen körültekintő, nem szabad hisztériába esni és tovább szítani a helyzetet hörcsög-felvásárlással vagy bojkottra felszólítással. Teljesen érthető, hogy ez a kivételes helyzet heves érzelmeket okoz, de csak a közösen tudunk az előttünk álló kihívásoknak megfelelni."

Forrás, fotó: dhwr.de
SzF: MM

Kapcsolódó:

 

Az erdőből származó fa méltányos árat érdemel FATÁJ 2021-05-04

Németország. Schirmbeck, a DFWR elnöke: Felszólítom az erdőtulajdonosokat, hogy csak a piacnak megfelelő áron adják el fájukat!

 

Németország átmenetileg korlátozza a fakitermeléseket FATÁJ 2021-03-30

A Német Szövetségi Tanács március 26-án jóváhagyta a rendes fakitermelés korlátozásáról szóló rendelettervezetet a 2021-es erdészeti évben (HolzEinschlBeschrV2021).

 

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Az erdésztársadalom egy családként járul hozzá nemzetünk egységéhez

2021. augusztus 30. 11:31
Az Országos Erdészeti Egyesület olyan értékközösség, amivel csak kevés szakterület büszkélkedhet. A Kárpátok gyűrűjében szolgáló erdésztársadalom egy családként járul hozzá nemzetünk egységéhez.

Egyre népszerűbbek a magyar a nemzeti parkok

2021. augusztus 24. 08:26
A legismertebb a hortobágyi, a bükki és az aggteleki, a legtöbb vendéget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vonzotta.