A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiáll a német gazdák mellett és egyetért jogos követeléseikkel!

2024. január 16. 11:34
A NAK nyílt levele az alábbiakban olvasható.
 
"Az Olaf Scholz vezette koalíció mintegy hárommilliárd euróval akarja csökkenteni az általuk úgy nevezett „klímakárosító támogatásokat" 2024-ben, amivel hadüzenetet küldött a klímavédelmi célokat és az ökológiai sokszínűséget tiszteletben tartó gazdatársadalomnak. A szövetségi kormányzat eltörölné az agrárdízel-kedvezményt, valamint a mezőgazdasági és erdészeti járművek gépjárműadó-mentességét, amit a mezőgazdasági érdekvédelmi szervezetek jogosan támadásként értékelnek.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiáll a német gazdák mellett és egyetért jogos követeléseikkel!
A német kormány döntései miatt 900 millió eurós adóterheléssel kell szembenézniük a gazdálkodóknak – fotó: Facebook
 
A német kormány felelőtlensége miatt 900 millió eurós adóterheléssel kell szembenézniük a gazdálkodóknak. Ez a jövőben tovább növekedhet, mivel a balliberális kormánykoalíció a fosszilis üzemanyagokra kivetett szén-dioxid adót is növelné, még drágábbá téve a gázolajat a gazdák számára, a jelenleg is magas energiaárak mellett. A Németországban kialakult helyzet világos: a koalíció nem tiszteli azokat az embereket, akik munkájukkal és adójukkal jelentősen hozzájárulnak az ország fenntartásához, élelmiszerellátásához.
A felelőtlen politika árát pedig minden német lakos megfizeti, ugyanis Németország agrár-külkereskedelmi deficitje ennek nyomán 21 milliárd euró lehet, ami minden eddiginél magasabb hiányt jelent. A balliberális német kormány saját gazdasági felelőtlenségének árát fizettetné meg a német gazdákkal!
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiáll a német gazdatársadalom mellett. A német kormány országának egyik gazdasági és egzisztenciális sarokkövét, a fenntartható, válságálló és megbízható élelmiszerellátást rombolja. Nemrég egyhetes gazdademonstrációs akció kezdődött, amely során a gazdatársadalom elégedetlenségét kifejezve Németország nagy részét hosszabb-rövidebb időre lebénította. Egyetértünk a német gazdákkal, és kitartó érdekérvényesítésre buzdítjuk őket, mivel az általuk tapasztalt nehézségek a klímavédelmi túlkapások miatt Európa-szerte problémát okoznak az élelmezésünkért dolgozó gazdatársadalomnak. A százezer traktorral és más járművel zajló demonstráció Európa-szerte látható. A magyar gazdatársadalom teljes mértékű szolidaritásról és támogatásról biztosítja a német gazdákat, valamint a hozzájuk csatlakozó logisztikai ágazatban dolgozókat.
 
Felhívjuk az európai döntéshozók figyelmét, hogy a most zajló tüntetések alkalmával lássák meg végre az észszerűtlen zöld intézkedéseik és a gazdákra nehezedő klímavédelmi nyomás okozta veszélyt, amely az egész európai uniós gazdatársadalmat is veszélyezteti! Különös tekintettel arra, hogy bizonyos német politikusok már egységes, mezőgazdasági dízelekre vonatkozó szabályokat szorgalmaznak Európa-szerte. A gazdálkodók függenek a gázolaj árától, képtelenség termelni csak elektromos traktorokkal. Egy ilyen egységes szabályozás a fenntartható, válságálló és megbízható élelmiszerellátást veszélyezteti az egész kontinensen.
 
Az önsorsrontás számunkra ismerős: az ukrán mezőgazdasági termékek korlátlan behozatalával az Európai Unió vezetői már válságba taszították a magyar és a közép-európai mezőgazdaságot! Az ezermilliárdos kárt szenvedett magyar gazdatársadalmat az ukrán termékek piacrombolásától csak a – saját, állami hatáskörben bevezetett, de uniós szinten is szükséges – behozatali tilalom védheti. Az eddig is meggondolatlan és felelőtlen európai uniós politika okozta károkat Ukrajna EU-csatlakozása csak súlyosbítaná. Az egységes mezőgazdasági dízel szabályok további akadályokat gördítenének a gazdálkodók útjába, ismét megfosztva őket attól a lehetőségtől, hogy a globális versenyben megállják a helyüket más országok olcsóbb és alacsonyabb minőségű konkurenciájával szemben.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió felelőtlen politikusai egyre többet és egyre drasztikusabban, átmenet nélkül követelnek jelentős anyagi áldozatokkal járó intézkedéseket a gazdáktól, miközben érdemi támogatást, innovatív megoldásokat nem adnak. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az európai uniós gazdálkodók nagy többségének az egyre szigorúbb és gazdaságilag indokolatlan EU előírások, a zöldek ideológiája által vezérelt Green Deal és Farm to Fork, a betarthatatlan állatvédelmi előírások és növényvédőszer-felhasználási korlátozások olyan komplex kihívást jelentenek, amely veszélyezteti nemcsak a gazdatársadalom boldogulását, hanem Európa megbízható, fenntartható, egészséges és válságálló élelmiszerellátását is.
 
Mindezeket figyelembe véve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara üdvözli a magyar kormány példamutató elkötelezettségét a magyar gazdatársadalom mellett. A magyar kormány a gazdákat többféleképpen támogatja, például fenntartja a gázolaj jövedéki adó visszaigénylési lehetőségét, ezzel is biztosítva a szektor versenyképességét, miközben az éghajlati, környezeti és állatjóléti kihívásokra is innovatív választ ad a megfelelő támogatási programokkal. Továbbra is példaértékű a magyar kormány korábbi döntése, amelyben az uniós vidékfejlesztési források társfinanszírozásának arányát a maximálisan nyújtható 80%-os szintre emelte. Ezzel is biztosítva, hogy az elégtelen mértékű uniós közösségi összegeket akár nemzeti áldozatok árán is, de érdemi mértékűvé pótolja, és biztosítsa a kulcsfontosságú állattenyésztési és élelmiszeripari ágazatok számára a fejlődésükhöz szükséges támogatásvolument. A magyar kormány gazdaságpolitikai józansága és gazdatársadalom melletti elkötelezettsége példa a német szövetségi kormányzat számára is. Ezúton is sok kitartást és eredményekre vezető tiltakozást, tárgyalásokat kívánunk a német gazdáknak!"
 
Győrffy Balázs – elnök
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
 
Győrffy Balázs - Századvég
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Itt az év eddigi legnagyobb élelmiszergyűjtése

2023. május 08. 18:37
Május 12-13-án, pénteken és szombaton kerül sor az év eddigi legnagyobb élelmiszergyűjtő akciójára a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében. Az egyre növekvő rászorulói igényekre reagálva az Egyesület idén először tavasszal is elindítja a jótékonysági akcióját, amivel az elmúlt évek adventi időszakában rendre 250 ezer kilónyi tartós élelmiszert sikerült összegyűjtenie.
 

Elkerülhető a vadgázolás?

2024. április 05. 14:29
Szerencsére ritkán történik halállal végződő vadgázolás. Azonban egy is túl sok. A szakember most segít megfejteni, hogyan kerülhetjük el a vadgázolást.