Fontos! Módosul az egyik rezsitámogatás

2023. február 01. 13:46
Érdemes figyelni a változásokra.
 
A 2022. október 20-án nyílt, KKV-k Feldolgozóipari Energiaköltség és Beruházási Támogatási Programja január 13-án, a főbb pontjaiban módosult és kibővült - írja a nak.hu
 
A változások az „A” komponens esetében, a feldolgozóipari vállalkozásoknál
A regisztráció legkésőbb 2023. április 30. 19:00-ig kezdeményezhető.
 
A korábban regisztrált, 2022. október, november, december havi számlák mellet már a 2023. január, február és március havi számlákat is figyelembe lehet venni.
Fontos! Módosul az egyik rezsitámogatás
A támogatás alapja a 2021. október, november és december havi, illetve a 2022. október, november, december hónapokra vonatkozó, számlával igazolható földgáz, villamosenergia és távhő havi nettó (mértékegységre számított) átlagárak növekménye, szorozva a 2022. év azonos havi fogyasztásokkal, illetve a 2023. január, február, március havi, számlával igazolható földgáz, villamosenergia, illetve távhő havi átlagárak növekménye szorozva a 2023. év azonos havi fogyasztással. Az ÁFA és az egyéb, nem közvetlenül az energiaköltségekhez kapcsolódó tételek nem minősülnek elszámolható költségnek.
 
A támogatás mértéke: a teljes elszámolható költség 50%-a.
 
Támogatás igénylése során a támogatási kérelmek a sikeres regisztráció és a jogosultság Támogató általi megállapítását követően nyújthatók be, melyek befogadására a rendelkezésre álló keret kimerüléséig, de legkésőbb 2023. június 30-ig meghosszabbítva van lehetőség.
 
A támogatásról szóló döntés nem lehet későbbi, mint 2023. december 31. A támogatások kifizetése teljesíthető a 2023-mas évben is.
 
Akik a 2022-es évi költségszámlákat még nem számolták el, azoknak a regisztráció határideje 2023. január 31. marad. A 2023-as évi számlák regisztrációs felülete szintén 2023. január 31. napjától érhető el - írja a nak.hu
 
A változások a „B” komponens esetében, a feldolgozóipari vállalkozásoknál
Támogatás alapja a beruházás hitellel érintett nettó összköltségéhez kapcsolódó, maximum 15% önerőt kiegészítő vissza nem térítendő támogatás, válságtámogatás esetén vállalkozásonként maximum 500.000 eurónak megfelelő forintösszeg, csekély összegű támogatás esetén vállalkozásonként maximum 200.000 eurónak megfelelő forintösszeg.
 
Támogatás igénylése esetében a támogatási kérelmek a jogosultság Támogató általi megállapítását követően 2023. december 15-ig nyújthatók be.
 
A támogatásról szóló döntés nem lehet régebbi, mint 2023. december 31. - olvasható a NAK táéjékoztatójában.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Hétfő este 8 órától életbe lépett a hideg idő miatti vörös kód

2024. január 10. 16:03
A hideg időjárás miatt 2024. január 8-án, hétfőn este 8 órától léptették életbe az úgynevezett vörös kódot, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan, vagy bajba jutott emberek befogadása - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Egy szuperélelmiszer, ami megvédheti a bélrendszert és kivédheti a betegségeket

2023. április 14. 11:51
Egy új tanulmány kimutatta, hogy a brokkoli olyan molekulákat tartalmaz, amelyek védik és elősegítik a bélrendszer egészségét, valamint gátolják a betegségek kialakulását, ami tovább erősíti a bizonyítékot, hogy ez a zöldség valóban egy szuperélelmiszer.
A Penn State University tudósai egereken végeztek vizsgálatokat, és megállapították, hogy a brokkoliban lévő molekulák egy olyan receptorhoz kötődnek, amely segít megvédeni a vékonybél nyálkahártyáját. Továbbá megállapították, hogy amikor ez a kötődés megtörténik, akkor számos olyan tevékenységet indít el, amely befolyásolja a bélsejtek működését.