A nemzeti élelmiszergazdasági program 2050-ig szab irányt a magyar mezőgazdaságnak

2016. szeptember 07. 08:32
 
Magyarország Kormánya a gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható, egészséges és minőségi élelmiszert előállító mezőgazdaságban látja a jövőt, ennek megfelelően egy emberöltőre határoztuk meg a fő irányvonalakat – hangsúlyozta Fazekas Sándor a nemzeti élelmiszergazdasági program társadalmi vitára bocsátása kapcsán rendezett sajtótájékoztatón.

A földművelésügyi miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy aki a mezőgazdasággal, a magyar élelmiszerek termelésével és előállításával foglalkozik, annak hosszú évekre, évtizedekre kell terveznie, amikor a jószágállomány beállításáról, a földjein termelt javakról, a termeléshez, a feldolgozáshoz és a termények tárolásához nélkülözhetetlen eszközök, gépek vásárlásáról és létesítmények fejlesztéséről hoz döntést.

„Magyarországnak az előttünk álló évtizedekben a sikerhez olyan élelmiszergazdaságra van szüksége, amely hagyományainkon alapul, a minőségi magyar élelmiszer-termelés értékét emeli és a családi gazdaságokra támaszkodik” – szögezte le a miniszter.

Fazekas Sándor a ma társadalmi vitára bocsátott dokumentum kapcsán kiemelte: „meg kell becsülnünk azokat az erőforrásainkat, amelyeket őseinktől örököltünk és amelyek ma is rendelkezésünkre állnak; szülőföldünk kincset érő termőföldjét, halállományban gazdag vizeinket, vadjainknak élőhelyet adó erdőinket, amelyekkel fenntartható módon kell gazdálkodnunk, miközben szem előtt kell tartanunk azt is, hogy a magyar élelmiszerekkel legnagyobb értéke természetességükben rejlik.”

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Fazekas Sándor a társadalmi vitára bocsátott nemzeti élelmiszergazdasági programról szólva a sajtótájékoztatón rámutatott arra is, hogy Magyarország a maga 5,4 millió hektár mezőgazdasági területével és 2 millió hektár erdejével olyan élelmiszertermelési potenciállal rendelkezik, amelyben szakértői becslések szerint 60%-nyi termelési többlet lehetőség rejlik.

Az a cél, hogy az elkészített program alapján 2050-re a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás, a kapcsolódó ágazatok és az agráriumhoz kapcsolódó valamennyi gazdasági szektor hozzáadott értéke a nemzetgazdaságon belül elérje a 25%-ot, az agrárexport elérje a 20 milliárd eurót, továbbá hogy a főállású foglalkoztatottak száma a mezőgazdaságban és a köré épülő gazdaságban megközelítse a 750 ezer főt – közölte a Földművelésügyi Minisztérium vezetője.

Az agrárminiszter azt is leszögezte, a nemzeti kabinet elfogadhatatlannak tartja a mesterséges és génmanipuláción alapuló élelmiszerekre, a tartályban növesztett húsra, klónozott állatokra alapozott élelmiszertermesztést. Ezek a technológiák egyre távolabb kerülnek a természettől, mezőgazdasági termelő nélküli, ipari park struktúraként jellemezhetőek és az alkotmányunkban is lefektetett alapelveinkkel mennek szembe.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

A magyar kormány jól megfontolt és felvállalt célja, hogy a családi gazdaságok földhasználati aránya hazánkban elérje a nyolcvan százalékot. Az agrártárca vezetője hozzátette: már ma is meghatározó foglalkoztatók, napjainkra vidéken sok ember megélhetését biztosítják. Ezt az irányt akarja erősíteni a különböző támogatásokkal, a piacra jutási lehetőségekkel, a gazdatársulások különböző formáinak segítésével a kormány. Az integrált, összefogáson és szakmai tudáson alapuló termelés az, amely a piaci megmaradás mellett a piaci térfoglalást is elő tudja segíteni – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

A mai napon társadalmi egyeztetésre bocsátott élelmiszergazdasági program itt megtekinthető.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

A kapcsolódó videó megtekinthető ezen a linken: http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/hirek/a-nemzeti-elelmiszergazdasagi-program-2050-ig-szab-iranyt-a-magyar-mezogazdasagnak-20160906

Forrás: kormany.hu 

Kapcsolódó cikkek

Megalázó trükkel kerülik ki a cégek a béremelést

2018. január 12. 09:07
Trükköznek a vállalatok, hogy ne kelljen kifizetniük az idén is jelentősen megemelt bérminimumot. Leginkább a kisebb cégeknél kerülnék ki a bérminimummal járó kiadást - idézi az MTI a Magyar Idők cikkét.

Elindul a kárenyhítések kifizetése

2016. március 30. 10:14
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében március 24-én az érintett 3 333 gazdálkodó részére megkezdi az összesen közel 6 milliárd forint összegű kárenyhítő juttatás kifizetését.