A Nestlé új technológiája csökkenti bizonyos összetevők természetes cukortartalmát

2023. augusztus 22. 17:54
A Nestlé olyan, különböző termékkategóriákban alkalmazható, sokoldalú és költséghatékony cukorcsökkentési technológiát vezetett be, amelynek a természetes cukortartalom-csökkentés mellett számos más előnyét is érdemes kiemelni. A technológia az összcukortartalom csökkentése mellett alacsony laktóztartalmú és sovány tej alapú termékek előállítására is használható.
A Nestlé új technológiája csökkenti bizonyos összetevők természetes cukortartalmát
Az alkalmazott enzimatikus eljárás akár 30%-kal csökkenti az egyes összetevők, például a maláta, tej és gyümölcslevek természetes cukortartalmát, úgy, hogy közben alig befolyásolja azok ízét és textúráját. Ennek a cukormennyiségnek a pótlására nincs szükség édesítőszerek vagy térfogatnövelő anyagok hozzáadásával. Az így már csökkentett cukortartalmú összetevőket ezután különböző termékek receptúráiban használják fel.
A szabadalmaztatott cukorcsökkentési módszer a tejalapú termékek esetében növeli a prebiotikus rostok mennyiségét is. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy ezek a rostok többféle - a köznyelvben jótékony baktériumnak nevezett - baktérium növekedését támogathatják, ami egészséges felnőtteknél kedvező mikrobiom-összetételt eredményeznek.
 
Stefan Palzer, a Nestlé technológiai igazgatója elmondta:
 
„A cukortartalom csökkentése portfóliónkban továbbra is kiemelt prioritás. Ez az új technológia igazi áttörést jelent, mivel édesítőszerek hozzáadása nélkül csökkenthetjük a termékeink cukortartalmát, miközben minimális költségnövekedés mellett sikerül megőriznünk azok a fogyasztók által is kedvelt ízét."
Emellett kutatóik felfedezték, hogy az alkalmazott enzimatikus eljárás során a mikrobiomot támogató prebiotikus rostok keletkeznek, ami további előnyt jelent. Jelenleg azon dolgoznak, hogy világszerte mielőbb alkalmazhassák az eljárást a különböző termékekben és kategóriákban.
 
A cukorcsökkentési technológiát a Nestlé először a kakaó- és malátaalapú fogyasztásra kész italoknál vezette be Délkelet-Ázsiában, és az elmúlt évben több ázsiai, afrikai és latin-amerikai országban már kiterjesztette a kakaó és maláta alapú italporokra is, így ott már például a Milo márkanevű termék is alacsonyabb cukortartalommal készül. A cukorcsökkentési technológiát 2021 óta több mint 200 000 tonna kakaó és maláta alapú fogyasztásra kész italban és italporban alkalmazták. A technológia bevezetése folytatódik, és más termékkategóriák, például a tejporok esetén is alkalmazzák majd.
Az új technológiák fejlesztése része a Nestlé folyamatos törekvésének, hogy javítsa a termékei összetételét és támogassa a felelős élelmiszerválasztást és a kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósítását.
Az új cukorcsökkentési technológia a meglévő megoldások széles körét egészíti ki, amelyeket a Nestlé az évek során külső innovációs partnerekkel és beszállítókkal együttműködve fejlesztett ki. Ide tartoznak a természetes édesítőszerek, az édes ízt fokozó vagy keserűséget elfedő aromák, valamint a természetes térfogatnövelő anyagok, így a rostok és gabonafélék alkalmazása, valamint az egyedi fogyasztási igényeket kielégítő tej- és kakaóporok kifejlesztése.
 
Forrás: FoodTechBiz/Nestlé

Kapcsolódó cikkek

Vizeznék a bort a dél-európai borászok - Az éghajlatváltozással érvelnek

2023. július 26. 16:28
A dél-európai borászok az éghajlatváltozás hatásait szeretnék kivédeni többek között azzal, hogy ne essen tilalom alá a víz hozzáadása a musthoz, és ez végre kikerüljön a tabu témák közül.
A déli bortermelők évek óta küzdenek azzal, hogy az emelkedő hőmérséklet hatással van az általuk termelt borok minőségére. Azt követelik, hogy az Európai Unió legalizálja a víz hozzáadását a borkészítés során.

Figyelem! Már benyújthatók a szőlőtelepítési pályázatok

2022. november 14. 10:46
A korábbi évek gyakorlatának megfelelően, idén november 2-a és november 30-a között ismét lehetőség van a szőlőültetvények szerkezetátalakításának támogatására vonatkozó egyéni tervek benyújtására.