A paradicsommoly bizonyos növényekkel távol tartható

2024. február 20. 15:45
A rovarkártevők megfékezésében bizonyos növények fontos szerepet kapnak.
 
A kártevő rovarok túlnyomó többsége az illatérzékelés alapján találja meg a számára táplálékul szolgáló növényeket. Ez érvényes többek között az ültetvényekben óriási károkat okozó paradicsommoly (tuta absoluta) esetében is – írja a hortidaily.com.
A paradicsommoly bizonyos növényekkel távol tartható
Hozzáteszik, hogy a rovarok illatérzékelésének meggátlása vagy megzavarása – mérgező vegyszerek nélkül – jelentős eredményeket hozhat ezeknek a kártevőknek a leküzdésében.
 
A gátló vagy zavaró akciókban komoly szerep juthat azoknak a növényeknek, amelyek feltételezhetően vagy ténylegesen úgynevezett szagkötő fehérjéket (angol rövidítéssel: OBP-t) termelnek.Plectranthus Tomentosa / Vicks Plant - Etsy Israel
Egy kutatócsoport a feltételezett szagkötő fehérjecsalád (OBP-család) 97 tagját azonosította a paradicsommoly teljes genomjában. Az ilyen a fehérjék – a rovarok szaglószerveivel kölcsönhatásba lépve és a megvédendő növények mellé ültetve – alkalmasak lehetnek a kártevők elterelésére, illetve a hasznos rovarok odavonzására.
 
Arra azonban oda kell figyelni, hogy a szagkötő képesség a célzott rovarok fejlődési stádiumától függően változhat. A kutatók azt egyértelműen kimutatták, hogy a Plectranthus tomentosa (molyhos kakassarkantyú) egyértelműen riasztja a paradicsommoly lárváit és felnőtt egyedeit.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Év végére akár 5-8 százalékra csökkenhet az élelmiszer-infláció

2023. augusztus 09. 16:32
Júliusban tovább csökkent, éves összehasonlításban 23 százalék körülire mérséklődött az élelmiszerek drágulásának mértéke Magyarországon, júniushoz képest pedig összességében csaknem 1 százalékkal olcsóbbak lettek az élelmiszerek.

A történelmi almafajtáknak érdemes helyet adni a házikertekben

2023. március 30. 14:51
Az alma a magyar szív számára az egyik legkedvesebb gyümölcs. Kevés olyan kert van, ahol ne kapna helyet legalább egy almafa. Főleg, mert régóta tudjuk, hogy a napi egy alma az orvost távol tartja. Az almából pedig mindenki megtalálhatja a kedvencét, akár az édeset, akár a savanyút, akár a roppanóst, akár a kásást szereti.
 
Habár azt gondolhatnánk, hogy ez a tipikusan magyar gyümölcs hazánkból származik, azonban ez nem így van, de számtalan, nagyon régóta termesztett, történelmi almafajta található meg nálunk. Ismerkedjünk meg velük közelebbről, és adjunk nekik helyet a kertünkben.