A paradicsommoly bizonyos növényekkel távol tartható

2024. február 20. 15:45
A rovarkártevők megfékezésében bizonyos növények fontos szerepet kapnak.
 
A kártevő rovarok túlnyomó többsége az illatérzékelés alapján találja meg a számára táplálékul szolgáló növényeket. Ez érvényes többek között az ültetvényekben óriási károkat okozó paradicsommoly (tuta absoluta) esetében is – írja a hortidaily.com.
A paradicsommoly bizonyos növényekkel távol tartható
Hozzáteszik, hogy a rovarok illatérzékelésének meggátlása vagy megzavarása – mérgező vegyszerek nélkül – jelentős eredményeket hozhat ezeknek a kártevőknek a leküzdésében.
 
A gátló vagy zavaró akciókban komoly szerep juthat azoknak a növényeknek, amelyek feltételezhetően vagy ténylegesen úgynevezett szagkötő fehérjéket (angol rövidítéssel: OBP-t) termelnek.Plectranthus Tomentosa / Vicks Plant - Etsy Israel
Egy kutatócsoport a feltételezett szagkötő fehérjecsalád (OBP-család) 97 tagját azonosította a paradicsommoly teljes genomjában. Az ilyen a fehérjék – a rovarok szaglószerveivel kölcsönhatásba lépve és a megvédendő növények mellé ültetve – alkalmasak lehetnek a kártevők elterelésére, illetve a hasznos rovarok odavonzására.
 
Arra azonban oda kell figyelni, hogy a szagkötő képesség a célzott rovarok fejlődési stádiumától függően változhat. A kutatók azt egyértelműen kimutatták, hogy a Plectranthus tomentosa (molyhos kakassarkantyú) egyértelműen riasztja a paradicsommoly lárváit és felnőtt egyedeit.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

P-vitaminnak is nevezik, de nem vitamin: ám az érrendszer hálás érte...

2023. február 13. 12:25
P-vitaminnak is nevezik, de nem valódi vitamin. A rutin egy bioflavonoid anyag, amely a C-vitamin kísérőjeként fordul elő, megvédi a C-vitamint az oxidációtól és ezzel segítve annak felszívódását.
 
A rutin, vagy rutozid, (kvercetin-3-rutinozid, szoforin – van néhány neve...) egy flavonoid glikozid, amely megtalálható többek között a citrusfélék gyümölcseiben, a hajdinában, a rebarbara-fajokban, és a kerti ruta nevű gyógynövényben. Emellett találunk az almában és a paprikában is azaz a magas C vitamin tartalmú gyümölcsökben, zöldségekben általában rutin is van.

Váratlan fordulat jöhet a magyar boltokban: kár volt temetni az inflációt, újabb áremelés készül

2024. január 25. 09:11
Senki sem mondta, hogy az árak csökkenni fognak, csupán arról volt szó, hogy az aktuális árszint nem emelkedik tovább – ez lehetne a tételmondata az elmúlt hónapok inflációval kapcsolatos történéseinek. Azaz annak, hogy az infláció bár tavaly 1 számjegyűvé karcsúsodott, a boltokban továbbra is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni bevásárláskor.