Október 16-tól indul az első őszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2023. október 16. 14:21
Hagyományteremtő szándékkal idén először őszi szezonális ellenőrzés-sorozatot rendelt el dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár. A rendhagyó mustra, a Nébih koordinálásával, 2023. október 16. és október 29. között zajlik országszerte.
 
Október 16-tól indul az első őszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
Az államtitkár kiemelte, az őszi ellenőrzés célterületei között – az élelmiszerforgalmazás tekintetében – a pályaudvarokon működő kereskedelmi és vendéglátó egységek, valamint az iskolai büfék szerepelnek.
 
Célja, hogy több, az évszakra jellemző termékkört átfogóan és fokozottan vizsgáljon a hatóság. Ezért többek között a tökmagolaj kerül a középpontba, továbbá a szakemberek ellenőrzik a szezonra kiemelten jellemző zöldség és gyümölcsök: az alma és a burgonya minőségét, valamint a szőlőszüretekkel kapcsolatban az ún. autentikus, termőhely, szőlőfajta és évjáratnak megfelelő, szőlő és bormintákat. Ezenfelül iskolabüféket és olyan speciális területeket is górcső alá vesznek, mint az állatgyógyászati készítmények kiskereskedelme és a kutyaszaporítás – foglalta össze az államtitkár.
 
A szezonális mustrát a Nébih koordinálja, míg végrehajtásában a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek.
 
forrás:agrotrend.hu / AM Sajtóiroda
 

Kapcsolódó cikkek

Ez talán segít az igazi értékek megóvásában

2024. március 01. 15:59
Az Európai Parlament zöld utat adott a bor, a szeszes italok és a mezőgazdasági termékek földrajzi árujelzőinek oltalmát megerősítő uniós szabályok reformjának.

Folytatódik a tejágazat közösségi marketingalapjának működése

2024. január 08. 14:52
Az egészség megőrzéséhez az egészséges táplálkozáson keresztül vezet az út, ezért az Agrárminisztérium továbbra is minden eszközzel támogatja a tejfogyasztás népszerűsítését. Ennek érdekében a tárca további három évre fenntartja a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál működő Közösségi Marketing Alapba történő, ágazati szereplők általi befizetés kötelezettségét.