Október 16-tól indul az első őszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2023. október 16. 14:21
Hagyományteremtő szándékkal idén először őszi szezonális ellenőrzés-sorozatot rendelt el dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár. A rendhagyó mustra, a Nébih koordinálásával, 2023. október 16. és október 29. között zajlik országszerte.
 
Október 16-tól indul az első őszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
Az államtitkár kiemelte, az őszi ellenőrzés célterületei között – az élelmiszerforgalmazás tekintetében – a pályaudvarokon működő kereskedelmi és vendéglátó egységek, valamint az iskolai büfék szerepelnek.
 
Célja, hogy több, az évszakra jellemző termékkört átfogóan és fokozottan vizsgáljon a hatóság. Ezért többek között a tökmagolaj kerül a középpontba, továbbá a szakemberek ellenőrzik a szezonra kiemelten jellemző zöldség és gyümölcsök: az alma és a burgonya minőségét, valamint a szőlőszüretekkel kapcsolatban az ún. autentikus, termőhely, szőlőfajta és évjáratnak megfelelő, szőlő és bormintákat. Ezenfelül iskolabüféket és olyan speciális területeket is górcső alá vesznek, mint az állatgyógyászati készítmények kiskereskedelme és a kutyaszaporítás – foglalta össze az államtitkár.
 
A szezonális mustrát a Nébih koordinálja, míg végrehajtásában a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek.
 
forrás:agrotrend.hu / AM Sajtóiroda
 

Kapcsolódó cikkek

Véget vethet a mézhamisításnak az EU-s megállapodás

2024. február 01. 16:43
Kedd este a Parlament és a Tanács tárgyalói előzetes politikai megállapodásra jutottak az egyes "reggeli" élelmiszerek összetételére, nevére, címkézésére és kiszerelésére vonatkozó szabályokról.
 

A hibridburgonya forradalmi változásokat hozhat a növénytermesztésben

2023. június 26. 12:57
Nemcsak vetőgumókról, hanem magról is szaporítható.
 
A Wageningeni Egyetem (WUR) mini-szimpóziumán részt vevő nemzetközi elemzők szerint hamarosan köztermesztésbe kerülhet a hibridburgonya, amelynek széles körű elterjesztése forradalmi változásokat hozhat a növénytermesztésben és az élelmiszer ellátásban, különösen az alacsony jövedelmű és a mélyszegénységben élő lakosság számára – olvashatjuk a hortidaily.com hírportálon.