A pékszövetség szorgalmazza az áfacsökkentést

2018. május 08. 08:13
A szövetség elnöke reméli, hogy a kormányzat komolyan fontolóra veszi a pékáruk áfájának mérséklését

A Magyar Pékszövetség évek óta szorgalmazza a sütőipari termékek, mint alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését. A szervezet üdvözli, hogy meghatározó ágazati képviselők, vezetők támogatják a pékáru áfájának 5 százalékra mérséklését - tudatta a Magyar Pékszövetség hétfőn.

A közleményben felidézik: az elmúlt napokban megjelent sajtóhírek szerint Fazekas Sándor leköszönő földművelésügyi miniszter és Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke is egyetértett abban, hogy az áfacsökkentés emelte az azzal érintett termékek forgalmát, így a sertés- és csirkehúsét. Emiatt a lépés a gazdaságfehérítő hatással együtt a vártnál jóval kisebb bevételkiesést jelent az államnak. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke nevesítve is beszélt a lisztről és a pékáruról, mint amelyeknek helye lenne az 5 százalékos áfakörben - írták.

Septe József, a pékszövetség elnöke a közlemény szerint hozzátette: az áfa csökkentése nemcsak élénkítené a sütőipari termékek forgalmát, de helyzetbe hozná a tisztességes magyar vállalkozásokat is. Az áfacsökkentéssel szerzett tapasztalatok nem csak Magyarországon, de a szomszédos országokban is kedvezők - mutatott rá, hozzátéve: Romániában évekkel ezelőtt szintén radikálisan csökkentették a sütőipari termékek forgalmi adókulcsát, és ez minden érintett szerint hatékony volt. 

Septe József reményét fejezte ki, hogy a kormányzat komolyan fontolóra veszi a pékáru áfájának 5 százalékra mérséklését. Az ágazat szereplői készen állnak az egyeztetésre, a vállalkozások az áfacsökkentésből adódó mozgásteret felzárkózásra, a versenyképesség fejlesztésére tudják fordítani - összegezte az elnök.

magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyetlen újabb génmódosított növény sem kaphat engedélyt itthon

2017. november 15. 10:21
Nagy az igény a Magyarországról származó, génmódosítás-mentes szójára a külpiacokon – írta a Magyar Idők kedden. Bár a kormány célja, hogy az itthon megtermelt fehérjeforrás elsősorban a hazai állatállomány takarmányozását szolgálja, egyelőre úgy tűnik, hogy a több fronton is hasznosítható termény jelentős része az exportpiacokra kerül.

A helyi termék még nem hívószó

2017. augusztus 22. 08:21
Furcsa helyzetnek tűnik, de ha az ember bemegy bárhol az országban egy nagyobb élelmiszerboltba, elvétve talál csak olyan terméket vagy terményt, amely az adott település környékéről, vagy akár csak az ottani tájegységből származik. Miért nem lehet Csopakon csopaki bort kapni? Kecskeméten kiskunságit? Balatonvilágoson Hedon söröket? Vagy mégiscsak lehet?