A politikai elit nem érti, hogy a sztrájk nem egy gonosz történet

2021. augusztus 02. 09:37
László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke az ATV Startban fejtette ki, hogy itthon mennyire nehéz sztrájkolni, pedig a sztrájkoló munkavállalók inkább tiszteletet érdemelnének.
A politikai elit nem érti, hogy a sztrájk nem egy gonosz történet

Orbán Viktor éppen azelőtt tiltotta meg a ferihegyi dolgozók sztrájklehetőségét a veszélyhelyzetre való tekintettel, hogy a légi irányítók a hét közepén beszüntették volna a munkát. László Zoltán leszögezte, hogy az eljárás bár jogszerű volt, nem értenek vele egyet, szerinte mindez „egyértelműen mutatja, a munkavállalókra hogyan tekint ma egy bizonyos réteg”.

Valakik nem értik, hogy a munkavállalók vállán áll a nemzetgazdaság, és ha a munkavállaló nem sztrájkolhat azért, hogy többet keressen, azzal mindenki rosszul jár.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke elmondta, hogy itthon rengeteg korlátozásba ütközik egy sztrájk, komoly jogi csapat kell a megszervezéséhez is. A sztrájk egy alapjog, és az, hogy ezt most Ferihegyen korlátozzák, meglehetősen kérdőjeles „Ebből az következik, hogy a politikai elit nem érti, hogy a sztrájk nem egy gonosz történet, nem egy ellenséges történet, ez része a munka világának” – fogalmazott László Zoltán és hozzátette, hogy tisztelni kell a sztrájkolókat, hiszen ilyenkor azt kell látni, hogy a munkavállaló lojális a céghez, maradni akar, és ezért vállalja a kellemetlen helyzetet.

László hangsúlyozta, hogy a megegyezés a cél, és nem az, hogy a törvényhozáshoz nyúljanak, hatalommal nyomják el a dolgozót. Aláhúzta, hogy az a jó sztrájk, amit nem kell megtartani.

Forrás: ATV / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

A munka a megélhetés eszköze legyen, ne pedig halálok!

2019. április 24. 09:07
Az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ESZSZ) április 28-a alkalmából közleményben emlékeztet, hogy a munkahelyi megbetegedések, betegségek és balesetek következtében évente közel kétszázezer ember hal meg az Európai Unióban.

Fizetés, táppénz vagy egyik sem jár a karantén alatt?

2020. szeptember 15. 09:47
Meglehetősen bonyolultak a karanténra vonatkozó bérezési és tb-szabályok, de segítünk eligazodni. A külföldről történő hazautazás után előírt karantén időszaka például nem minősül keresőképtelenségnek, így ilyenkor táppénz nem jár, sőt az egészségügyi szolgáltatási járadékot is meg kell fizetni.