A precíziós technológia teheti vonzóvá az agráriumot a fiatalok számára

2019. március 04. 08:47
Az új technológiák alkalmazása nem csak a mezőgazdaság hatékonyabb, eredményesebb, jövedelmezőbb működésének feltétele. A digitalizáció, a precíziós gazdálkodás vívmányainak megismertetése és széles körű alkalmazása teheti vonzóvá a fiatalok számára a mezőgazdaságot, ahol a generációváltás létkérdés – fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Békés Megyei Gazdakörök Szövetsége közgyűlésén.

Farkas Sándor előadásában kitért az agrárium 2018-as eredményére, miszerint a mezőgazdaság kibocsátása elérte a 2720 milliárd forintot, ezen belül a növénytermesztés 2,6 százalékkal, az állattenyésztés 5,7 százalékkal múlta felül a korábbi teljesítményt. Mint fogalmazott, ahhoz, hogy ezt az eredményt fokozni lehessen, hogy az agrárium hatékonyabb termelésre legyen képes, és a mezőgazdaságból élők jövedelemtermelő képessége nőjön, fel kell készülni a klímaváltozás hatásainak kivédésére. Ehhez szükség van a digitalizáció, a robotika, a precíziós gazdálkodás vívmányainak átvételére és alkalmazására.

Kép letöltése
 
Fotó: AM

 

A miniszterhelyettes rendkívül fontosnak nevezte az öntözésfejlesztést, mint mondta, első körben a jelenleg öntözött területeken felül tovább 100 ezer hektárt kellene öntözhetővé tenni. A cél érdekében 2030-ig évente 17 milliárd forint jut az öntözéshez kapcsolódó állami főművek fejlesztésére. Az adminisztratív terhek csökkentését is elengedhetetlennek nevezte Farkas Sándor. A jelenleg akár két évig is elhúzódó - mintegy 40 engedélyhez kötött -  adminisztráció jelentős egyszerűsítésére van szükség – mondta Farkas Sándor.

(AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

Az agrárium versenyképességének további növelése a cél

2020. február 10. 08:00
Az Agrárminisztérium azért dolgozik, hogy a gazdatársadalom megerősödjön, és visszaszerezze azt a társadalmi megbecsülését, amely az elmúlt évtizedekben elvesztett. Ehhez biztonságos, kiszámítható termelési környezet, támogató politika és jövedelmező gazdálkodás szükséges – hangsúlyozta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei szervezete Gazdanapi Fórumán.
 

Amit a lopásról tudni kell: a kis érték „eltűnését” is jelentsük!

2019. január 07. 09:06
Sajnos valamennyien találkozunk a mindennapjainkban vagyont érintő bűncselekményekkel, a vagyonunk elleni támadással. A mezőgazdasági termelők helyzetükből adódóan nem mindig tudják minden vagyonukat folyamatosan védeni, minden földet nem lehet bekeríteni, egy komolyabb mezőgazdasági telepet nehéz minden részében állandóan őrizni.