A sertéstenyésztő megelégelte a hosszú várakozást, ezért rövidesen maga nyit MR-diagnosztikai központot Szanyban

2023. szeptember 12. 16:44
A hosszú várólista miatti családi rossz tapasztalat vitte az agrárvállalkozót arra, hogy egy drága diagnosztikai eszközt vásároljon, már le is szerződött szakorvosokkal. A központ Szanyban indul el hamarosan.
A sertéstenyésztő megelégelte a hosszú várakozást, ezért rövidesen maga nyit MR-diagnosztikai központot Szanyban
Már júliusban a Jófogáson is feladott álláshirdetést a szanyi mezőgazdasági vállalkozó, de úgy látszik, hogy összeállt a krónikus orvoshiány ellenére is a stáb. A berendezést már megvásárolta Németh Levente, Facebook-oldalán már hirdeti is az NL MR Diagnosztikai Központot. A hírt a Kisalföld közölte, nekik mesélte el az egyébként főleg sertéstenyésztéssel foglalkozó agrárvállalkozó, hogy elege lett a várólistákból, amelynek saját családtagjai látták kárát.
 
Németh Levente a keserű tapasztalatok után vállalta a beszerzés és működtetés kockázatát, de ahogy a lapnak elárulta, a mezgazdasági gépek beszerzésével is nagy kockázatot vállal, így ehhez hozzászokott már.
 
A lap arra nem tért ki, hogy mennyibe kerül egy ilyen berendezés, de az eddigi beruházások ismeretében valószínűsítjük, hogy több százmillió forintot biztosan kellett erre szánnia a vállalkozónak. Arról sem kérdezték meg a szanyi sertéstenyésztőt, hogy mennyibe fog kerülni egy kezelés, pedig, mint tudjuk, a kormány a Magyar Közlönyben közzétett rendelete szerint a magánszolgáltatók állami finanszírozását teljes egészében megszüntetik 2024 novemberétől, tehát a magáncégeknek teljes árat kell kérniük onnantól kezdve minden betegtől.
 
Megnéztük néhány magánszolgáltató, így a SZTE Szent-Györgyi Klinikai Központ térítéses betegellátójának árlistáját is, a kezelések típustól függően 50–130 ezer forintba kerülnek. A jövő év novemberéig a kezelések kétharmadát finanszírozza a tb, a többi jelenleg is az előbbi árakon elérhető.
 
Tehát jövő novembertől gyakorlatilag az állami ellátásban lehet csak ingyenesen elvégezni a vizsgálatot, a többiben az új szanyi diagnosztikai központhoz hasonlóan fizetni kell majd. Egyébként a vizsgálatok és a berendezések számában jócskán le vagyunk maradva, a környező országokéhoz képest feleannyi a hazai kapacitás.
 
Németh Levente a Kisalföldnek azt nyilatkozta, hogy már két orvoscsoporttal leszerződött, Facebook-oldalán pedig már a nyitást hirdeti. Szany egy 2 ezer lakosú település, Pápa és Csorna között félúton, Győrtől 50 kilométerre.
 
agrotrend.hu / szeged.hu, Szlavkovits Rita
 

Kapcsolódó cikkek

Változnak a közösségi agrármarketing támogatások felhasználásának feltételei

2023. július 27. 13:49
Az Agrárminisztérium módosította a közösségi agrármarketing támogatások felhasználásának részletes feltételeiről szóló rendeletét.
 

A Green Deal atyja, Frans Timmermans lemondott az EU biztosi posztjáról

2023. augusztus 29. 12:47
Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke és a Green Deal atyja Brüsszelben benyújtotta lemondását. A közelgő holland parlamenti választásokon a PvdA/GroenLinks listáján a legesélyesebb miniszterelnökjelölt lesz.