A SZEF támogatja a PSZ követeléseit

2020. augusztus 18. 08:11
A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) támogatja a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) 2020. augusztus 12-ei kezdeményezést az oktatáson belüli járványügyi protokoll kialakításával kapcsolatban.
A SZEF támogatja a PSZ követeléseit

A SZEF, mint a PSZ-t is magában foglaló szakszervezeti szövetség, különösen fontosnak tartja az oktatási protokoll azon követelését, hogy

 „ismerje el a kormány járványügyi elkülönítésnek azokat a napokat, amelyeken a szülők a kisgyermekkel otthon maradnak az online oktatás ideje alatt!”

 A SZEF álláspontja szerint a PSZ követelésének idézett 2. pontja a szülőket, a munkavállaókat és elsősorban a gyerekek érdekeit szem előtt tartó olyan intézkedési terv, mely középtávon is kiszámíthatóbbá teszi a járvány elleni védekezést, nem csak a munkavállók, de a munkaadók számára is!

 Mivel a PSZ kezdeményezése a jelen járványügyi helyzetben össztársadalmi érdek, a SZEF kezdeményezi e cél elérése érdekében az együttműködést más szakszervezeti szövetségekkel is!

Budapest, 2020. augusztus 17.

Csóti Csaba

elnök, SZEF

 

A Pedagógusok Szakszervezete közleménye

A Pedagógusok Szakszervezete kéri a kormányt, hogy az oktatási intézményekre vonatkozó járványügyi protokollt legkésőbb 2020. augusztus 24-ig hozza nyilvánosságra, hogy az óvodák és az iskolák felkészülten tudják elkezdeni a 2020/21-es tanévet.

A Pedagógusok Szakszervezete továbbra is kiemelkedően fontosnak tartja a gyermekek és a pedagógusok életének és egészségének védelmét. A PSZ néhány pontban összefoglalta, mit vár az oktatási kormányzattól a hibrid vagy online oktatási rend bevezetésekor az iskolákban, illetve, ha a járványügyi helyzet az óvodákat is korlátozott működésre kényszeríti.

 

A Pedagógusok Szakszervezete álláspontja a hibrid oktatás bevezetéséről a közoktatásban

 

Indokolt járványügyi helyzetben nem utasítjuk el a hibrid (párhuzamosan online és tantermi) oktatási rend bevezetését az osztrák minta alapján. Ebben az esetben a következőket várjuk el az oktatásirányítástól:

  1. A protokoll kidolgozásába vonja be a szakmai, a szülői és az érdekvédelmi szervezeteket.
  2. Ismerje el a kormány járványügyi elkülönítésnek azokat a napokat, amelyeken a szülők a kisgyermekkel otthon maradnak az online oktatás ideje alatt.
  3. Havonta szűrjenek minden köznevelésben és szakképzésben dolgozót ingyenesen, függetlenül a fenntartótól (nem fordulhat elő még egy mezőkövesdi eset). A veszélyeztetett korosztályba tartozó és krónikus betegséggel élő kollégák csak online oktatást folytathassanak.
  4. Biztosítsanak minden 100 tanulóra kettő érintés nélküli homloklázmérőt és tantermenként megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt az oktatási intézményekben.
  5. Egyértelmű utasításban határozzák meg a szaktantermi oktatás felfüggesztését a hibrid tanítás ideje alatt, helyette az osztálytermi oktatást helyezzék előtérbe.
  6. Határozzák meg a biztonságos menzai étkezés módját, az iskolai büfék működésének rendjét. 
  7. Egy tanteremben 14 gyermeknél több ne legyen (kétméteres szociális távolság betartása).
  8. A hibrid oktatás keretében egyik héten 3 nap, másik héten 2 nap tantermi tanítás, a kimaradó napokon távoktatás legyen. Viszont az első és második évfolyamon tanuló gyermekeknek a folyamatos tantermi oktatást javasoljuk.
  9.  A pedagógusok hibrid oktatásból eredő túlmunkáját minden megkötés nélkül fizessék ki a fenntartók.
  10. Rugalmasabb tantervi szabályozást a hibrid vagy online oktatás ideje alatt.

 

 

Ajánlások a kormány részére a járvány második hulláma esetén az óvodai nevelés területén

 

1. Csak ott vezessenek be komolyabb korlátozásokat, ahol ez indokolt, a kialakult egészségügyi helyzet megkívánja.

2. A szülők saját hatáskörben dönthessenek arról, hogy viszik-e a gyermeket az intézménybe, természetesen egyeztetve az óvodával, az óvodapedagógusokkal (igazolt hiányzásnak számítana).

3. Ismerje el a kormány járványügyi elkülönítésnek azokat a napokat, amelyeken a szülök a kisgyermekkel otthon maradnak az óvodai nevelés felfüggesztésének idejére.

4. Ismerjék el az óvodai online nevelés-oktatás létjogosultságát kormányszinten. Ne fordulhassanak elő olyan anomáliák, mint 2020 tavaszán. Voltak területek, ahol zökkenőmentesen folyt az online munka, és volt, ahol fizetés nélküli szabadságra küldték az alkalmazottakat, mondván, hogy „nincs mit dolgozniuk”.

5. A fenntartó minden intézményben biztosítsa a megfelelő és elégséges egészségügyi eszközöket, felszereléseket (maszkok, kézfertőtlenítők, homloklázmérők, takarítószerek és eszközök). Ezek biztosítása legyen folyamatos!

6. Legyen kötelező az óvodában dolgozók havi ingyenes vírusszűrése.

 

Budapest, 2020. augusztus 12.

                                                           Pedagógusok Szakszervezete

 

A közlemény innen letölthető: PSZ-közlemény - Járványügyi protokollt a közoktatásnak-2020-08-12

 

pedagogusok.hu / szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Jól tejelt ezért kitüntették

2017. február 10. 07:39
Csalfa tehén szuper teljesítménye miatt aranytörzskönyvet kapott. Nem először díjazták a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-t. a jól tejelő állatok miatt.

Tájékoztató a VKF június 29-ei üléséről

2020. július 01. 08:00
A 2020. 06.29-én –videókonferencia keretében – megtartott VKF ülésen elhangzottakról az alábbi tájékoztatást adjuk: