A szélsőséges időjárás elvitte magával az európai dinnyét a nyár közepén.

2023. július 05. 16:16
Mint azt a napi.hu írja: Európa nagy dinnyetermesztő országaiban komoly gondot okoz, hogy július első felében gyakorlatilag eltűnik a piacról a spanyol görögdinnye, de az olasz termés is kevés, miközben a többi termőkörzetben még egyik fajta sem érik jelentős mennyiségben. Spanyolországban és Olaszországban – amelyek Észak-Európa ellátása szempontjából a legfontosabb országok – óriási károkat okozott a dinnyeföldeken a májusra és júniusra jellemző viharos időjárás. 
A szélsőséges időjárás elvitte magával az európai dinnyét a nyár közepén.

A rossz idő ugyanis éppen akkor köszöntött be, amikor a kiültetés időszaka volt, majd később újra lecsaptak a zivatarok, jelentős pusztítást okozva a termésben. Az ültetvényeket tönkretették a jégesők, a sok eső miatt pedig elszaporodtak a kórokozók és a különböző növényt károsító gombafélék.

A terméskiesés olyan jelentős, hogy várhatóan július első két hetében komoly dinnyehiány jellemzi majd Európát.

A készlethiány miatt az egekbe emelkedtek az árak, a kiesés pedig Észak-Afrikából, Marokkóból és Tunéziából sem pótolható, mert a termés silány minőségű. Ezekből az országokból évtizedek óta jelentős mennyiségű sárga- és görögdinnye érkezik Hollandiába, Belgiumba, Németországba és az Egyesült Királyságba.
 
Magyarországon nem várható, hogy érzékelhető hatása lesz a dél-európai terméskiesésnek.
 
Ez annak köszönhető, hogy miután az ország dinnyetermő területe jelentősen csökkent az elmúlt években, idén kedvező fordulat következett be: a tavalyi 2600 hektárról idén ismét nőtt, 2900 hektárra.
 
A hazai dinnyeszezon július elején indul az ország déli részén, majd jóval később, augusztusban érik a termés Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye termőterületein. Ennek köszönhetően akár szeptember végéig is kitarthat a szezon.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Meglepő összehasonlítás a magyar boltokban kapható tésztákról

2023. január 24. 13:50
Elképesztően megdrágultak a tésztafélék Magyarországon, míg az EU-s átlag az áremelkedést tekintve 22 százalék, addig hazánkban 70 százalékra tehető. Sok kérdést felvethet az is, hogy miközben Magyarországon az egy kilós Barilla tészta több mint 2000 forint, addig Olaszországban és Franciaországban 600-800 forintba kerül, ugyanakkor ezt a több mint két-háromszoros árkülönbséget nehéz megindokolni. 

A WAPA közzétette legújabb európai almatermés-előrejelzését

2023. január 10. 12:21
A WAPA (Alma- és Körte Világszövetség) megkezdte a szezonra vonatkozó európai almatermés-előrejelzés felülvizsgálatát, amelyet augusztus elején a Prognosfruit során tettek közzé.
 
A gyümölcsösökből származó első jelentések arra utalnak, hogy az európai almatermés 12 076 000 tonnára csökken, körülbelül 90 000 tonnával kevesebb, mint az augusztusi előrejelzés (12 168 000 tonna). A legtöbb ország Lengyelország és Csehország kivételével lefelé módosította eredeti becslését – különösen Franciaország, Olaszország és Spanyolország. Az Egyesült Amerikai Államokban is lefelé módosították a termésprognózist a USApples éves chicagói rendezvényét követően, a becsült almatermés 4,6 millió tonna.