A szélsőséges időjárás elvitte magával az európai dinnyét a nyár közepén.

2023. július 05. 16:16
Mint azt a napi.hu írja: Európa nagy dinnyetermesztő országaiban komoly gondot okoz, hogy július első felében gyakorlatilag eltűnik a piacról a spanyol görögdinnye, de az olasz termés is kevés, miközben a többi termőkörzetben még egyik fajta sem érik jelentős mennyiségben. Spanyolországban és Olaszországban – amelyek Észak-Európa ellátása szempontjából a legfontosabb országok – óriási károkat okozott a dinnyeföldeken a májusra és júniusra jellemző viharos időjárás. 
A szélsőséges időjárás elvitte magával az európai dinnyét a nyár közepén.

A rossz idő ugyanis éppen akkor köszöntött be, amikor a kiültetés időszaka volt, majd később újra lecsaptak a zivatarok, jelentős pusztítást okozva a termésben. Az ültetvényeket tönkretették a jégesők, a sok eső miatt pedig elszaporodtak a kórokozók és a különböző növényt károsító gombafélék.

A terméskiesés olyan jelentős, hogy várhatóan július első két hetében komoly dinnyehiány jellemzi majd Európát.

A készlethiány miatt az egekbe emelkedtek az árak, a kiesés pedig Észak-Afrikából, Marokkóból és Tunéziából sem pótolható, mert a termés silány minőségű. Ezekből az országokból évtizedek óta jelentős mennyiségű sárga- és görögdinnye érkezik Hollandiába, Belgiumba, Németországba és az Egyesült Királyságba.
 
Magyarországon nem várható, hogy érzékelhető hatása lesz a dél-európai terméskiesésnek.
 
Ez annak köszönhető, hogy miután az ország dinnyetermő területe jelentősen csökkent az elmúlt években, idén kedvező fordulat következett be: a tavalyi 2600 hektárról idén ismét nőtt, 2900 hektárra.
 
A hazai dinnyeszezon július elején indul az ország déli részén, majd jóval később, augusztusban érik a termés Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye termőterületein. Ennek köszönhetően akár szeptember végéig is kitarthat a szezon.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Sertéshúspiac: a számok elfedik a valóság tragédiáját

2023. február 09. 13:20
Az árak magasabbak, mint egy éve, de a sertéstartók nagyon aggódnak.
 
70 százalékkal drágább a vágósertés termelői ára, mint egy évvel ezelőtt. Ráadásul ugyanennyivel emelkedett mind a hazai termelésből, mind az importból származó származó vágósertés ára is egy év alatt – áll az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentésében.
 
Ugyanakkor 2023. 4. hetén az árak nagyjából 2 százalékkal csökkentek, az előző héthez képest.
 
A hazai termelésből származó vágósertés ára 2023 elején is azon az árszinten mozog, ahova 2022. szeptember elején emelkedett.
 

Rekordmagasságban az európai cukorárak

2023. október 12. 19:05
Ez nehéz helyzet elé állítja az országok cukorigényes iparágait.
 
Az ez évi cukorrépa betakarítás és feldolgozás előrehaladtával, az európai cukortermés a tavalyinál valamivel jobbnak ígérkezik, a földrész országai azonban a fogyasztási igényeket nagy valószínűséggel részben csak importból tudják kielégíteni – olvashatjuk a topagrar.com hírportálon.