A szervezet több rostot igényel az ajánlott mennyiségnél

2020. február 07. 09:36
A beltartalomra fókuszáló élelmiszer-fejlesztések egyik jellemző területe a rosttartalom fokozása, amelynek ígéretes lehetősége az inulin hozzáadása.

Az Innova Market Insights felmérése alapján az amerikai fogyasztók 44%-a állítja, hogy növelte rost bevitelét, azonban fogyasztásuk továbbra is elmarad az ajánlottól. Hasonló módon a magyar lakosság rostbevitele is alacsony, így az élelmiszerek rosttal történő dúsítása egy ígéretes lehetőséget nyújthat hazai viszonylatban is - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

Az inulin olyan számos növényi élelmiszerben (pl. cikória, búza, banán) megtalálható poliszacharid, amely az emésztőrendszeren bontatlanul halad át, a belekben prebiotikumként hat, segítve az emésztőrendszerben zajló jó baktériumok táplálkozását és számuk növekedését. Az inulin segít a testsúly csökkenésben, a vércukorszint szabályozásában és a kalcium felszívódásában.

Felhasználása az új termékek fejlesztése mellett a megszokott termékek számára is kiváló lehetőséget nyújthat (pl. csökkentett cukor és megnövelt rosttartalmú gabonapelyhek).

Az inulin előretörését jól mutatja, hogy NDP-je (Net Domestic Product) 2012 és 2019 között megduplázódott, és 2024-re várhatóan meg fogja haladni a 350 millió dollárt.

agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszeripar stratégiai ágazat

2019. április 26. 07:58
Az élelmiszeripar 2015 óta stratégiai ágazat, ennek megfelelően az élelmiszeripar komplex fejlesztéséhez 2020-ig 300 milliárd forintot biztosítanak - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön Miskolcon.

Aranybánya az élelmiszer-hulladék

2018. december 12. 09:19
A mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékekben igencsak hasznos anyagok találhatók, csak eddig vagy nem figyeltünk oda kellőképpen, vagy nem is tudtunk róla, hogy ez létezhet. Az ezzel kapcsolatos kutatás eredményét Hodúr Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar, Folyamatmérnöki Intézetének intézetvezető egyetemi tanára osztotta meg velünk.