A szervezet több rostot igényel az ajánlott mennyiségnél

2020. február 07. 09:36
A beltartalomra fókuszáló élelmiszer-fejlesztések egyik jellemző területe a rosttartalom fokozása, amelynek ígéretes lehetősége az inulin hozzáadása.

Az Innova Market Insights felmérése alapján az amerikai fogyasztók 44%-a állítja, hogy növelte rost bevitelét, azonban fogyasztásuk továbbra is elmarad az ajánlottól. Hasonló módon a magyar lakosság rostbevitele is alacsony, így az élelmiszerek rosttal történő dúsítása egy ígéretes lehetőséget nyújthat hazai viszonylatban is - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

Az inulin olyan számos növényi élelmiszerben (pl. cikória, búza, banán) megtalálható poliszacharid, amely az emésztőrendszeren bontatlanul halad át, a belekben prebiotikumként hat, segítve az emésztőrendszerben zajló jó baktériumok táplálkozását és számuk növekedését. Az inulin segít a testsúly csökkenésben, a vércukorszint szabályozásában és a kalcium felszívódásában.

Felhasználása az új termékek fejlesztése mellett a megszokott termékek számára is kiváló lehetőséget nyújthat (pl. csökkentett cukor és megnövelt rosttartalmú gabonapelyhek).

Az inulin előretörését jól mutatja, hogy NDP-je (Net Domestic Product) 2012 és 2019 között megduplázódott, és 2024-re várhatóan meg fogja haladni a 350 millió dollárt.

agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

Mogyorókrémteszttel indítja az évet a Szupermenta

2021. január 29. 08:12
A Szupermenta évindító terméktesztjén 34 mogyorókrémet vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból egyik termékkel sem akadt gond, 17 mogyorókrém csomagolásán azonban előfordultak bizonyos jelölési hibák.

Ezeket az élelmiszereket veszi most rengeteg magyar: kemény árat fizetnek értük

2022. január 31. 09:23
Vélhetőleg a legtöbben már keveredtünk hosszú-hosszú beszélgetésekbe, esetleg vitákba egy olyan téma kapcsán, ami igen megosztó a társadalomban - ilyen például a vega, vegán életmód kontra húsfogyasztás. Nem számít, hogy mi melyik oldalhoz tartozunk, szinte biztos, hogy a témában már foglaltunk állást. De vajon mi alapján? Biztosra vehetjük, hogy zöldebb, ha csak növényi eredetű termékeket fogyasztunk? Vagy igaz, hogy a sokszor emlegetett marhahúsfogyasztásnak és marhatenyésztésnek van a legnagyobb ökológiai lábnyoma? Ezekre, és sok más kérdésre is kerestük a választ cikksorozatunk újabb részében, melyben Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke volt segítségünkre.