A szervezet több rostot igényel az ajánlott mennyiségnél

2020. február 07. 09:36
A beltartalomra fókuszáló élelmiszer-fejlesztések egyik jellemző területe a rosttartalom fokozása, amelynek ígéretes lehetősége az inulin hozzáadása.

Az Innova Market Insights felmérése alapján az amerikai fogyasztók 44%-a állítja, hogy növelte rost bevitelét, azonban fogyasztásuk továbbra is elmarad az ajánlottól. Hasonló módon a magyar lakosság rostbevitele is alacsony, így az élelmiszerek rosttal történő dúsítása egy ígéretes lehetőséget nyújthat hazai viszonylatban is - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

Az inulin olyan számos növényi élelmiszerben (pl. cikória, búza, banán) megtalálható poliszacharid, amely az emésztőrendszeren bontatlanul halad át, a belekben prebiotikumként hat, segítve az emésztőrendszerben zajló jó baktériumok táplálkozását és számuk növekedését. Az inulin segít a testsúly csökkenésben, a vércukorszint szabályozásában és a kalcium felszívódásában.

Felhasználása az új termékek fejlesztése mellett a megszokott termékek számára is kiváló lehetőséget nyújthat (pl. csökkentett cukor és megnövelt rosttartalmú gabonapelyhek).

Az inulin előretörését jól mutatja, hogy NDP-je (Net Domestic Product) 2012 és 2019 között megduplázódott, és 2024-re várhatóan meg fogja haladni a 350 millió dollárt.

agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

A magyar élelmiszeripari vállalkozásoknak szerveznek fejlesztő programokat

2019. szeptember 05. 11:23
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága „FEJLŐDJÜNK EGYÜTT!” címmel szemléletformáló üzemlátogatásokat szervez az élelmiszeripari vállalkozások számára. Első alkalommal az Eisberg cégcsoport magyarországi üzemének működésébe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők.

Az élelmiszeripar jövedelmezősége alacsony

2019. március 04. 08:32
Az élelmiszer-termelés gazdálkodó szervezeteinek 2017-es pénzügyi helyzetéről tett közzé elemzést az AKI.