A szív doktora, az avokádó

2023. augusztus 29. 12:39
Az avokádó krémes, világoszöld húsában rengeteg olyan tápanyag található, amelyek különösen fontosak a szív egészsége szempontjából. Egy kutatás szerint az avokádó fogyasztása nagy eséllyel csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
Az avokádó egy olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, és vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az íz és az egészség páratlan kombinációja.
A szív doktora, az avokádó
Az avokádófa gyümölcsét fogyasztjuk, melynek íze semleges. Magjából hidegen sajtolt olajat nyernek. Előnyei a szív számára, hogy rengeteg fontos vitamint, ásványi anyagot és telítetlen zsírsavakat tartalmaz. 
 
Elősegíti az általános egészség fenntartását és a betegségmegelőzést, mivel nagyszerű forrása a létfontosságú vitaminoknak és ásványi anyagoknak.
Tudományos folyóiratokban megjelent tanulmányok szerint heti két avokádó fogyasztása 21%-kal csökkentheti a szívkoszorúér-betegség előfordulását.
A szívkoszorúér-betegség és a stroke kockázata kiegyensúlyozott étrenddel csökkenthető.
A szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt jótékony hatását ismét bizonyítja több friss kutatás. Az eredmények szerint az avokádót  rendszeresen fogyasztók általános koleszterinszintje jó értékeket mutatott, alacsonyabb volt a rossz koleszterin (LDL) szintje, és nagyobb volt a jó koleszterin (HDL) szintje, mint az avokádót nem fogyasztó étrendet tartóké. A tanulmányok szerint, az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, rostokban és növényi szterolokban, amelyek koleszterinszint-csökkentő hatásúak. Az avokádó beépítése az alacsony zsírtartalmú étrendbe rendkívül előnyös.
 
Az avokádó tele van magnéziummal, B-6-vitaminnal, folsavval és gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakkal, sok más vitamin és ásványi anyag mellett. Telítetlen zsírsavai hatással vannak az emésztőrendszer mikroorganizmusaira, így rendszeres beiktatása az étrendbe segítheti a bélrendszer egészségének javítását is.
 
Az egészségre gyakorolt hatása
  • Egészséges zsírtartalma miatt nagyon jó a szívnek és a keringésnek
  • Jó hatással van a látásra
  • Megelőzi a csontritkulást
  • Rákmegelőző hatása is bizonyított
  • Terhes nők számára nagyon előnyös
  • Jótékonyan hat az idegrendszerre, általa megelőzhető a depresszió
  • Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, illetve méregtelenít
  • Immunerősítő hatása van
  • Segíti a fogyást
  • Kisgyermekeknek és időseknek különösen javasolt a fogyasztása, mert erősíti az idegrendszert
  • Magas rosttartalma miatt, rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek a szívrendszeri betegségek magas vérnyomás és stroke, cukorbetegség, túlsúly és bélrendszeri betegségek.
A sok előnyös tulajdonsága miatt szuperételnek tartják.
Az avokádót nyersen kell fogyasztani, megfőzve nem jó ízű és elveszíti vitamintartalmát. Legegyszerűbb, ha felszeljük, sózzuk, borsozzuk és pirítós kenyérre tesszük.
De laktatóvá tudunk tenni bármilyen salátát vele. Ha egy avokádót teszünk a salátánkba, garantáltan órákig nem fogunk megéhezni, mert tele van energiát adó, a test számára igen hasznos és könnyen emészthető növényi zsírral, fehérjével és rosttal.
 
Semleges íze és krémes állaga miatt nagyon jó turmix alapanyag is, gyümölcsökkel és zöldségekkel is kombinálhatjuk
Az egyik legelterjedtebb változata avokádó krém, ami percek alatt elkészíthető. Az avokádót citromlével, fokhagymával, sóval, borssal pépes állagúra zúzzuk. Az avokádó krémhez keverhetünk tejfölt, joghurtot és zöld fűszereket, például koriandert, petrezselyem zöldet, snidlinget és paradicsomot is. Ez a krém mártogatósnak, szendvicsekre is kiváló.
 
Az avokádót használhatjuk nyers pudingok és édességek bázisának is. Ha banánnal turmixoljuk, kakaót és mézet adunk hozzá, isteni egészséges pudingot készíthetünk.
 
Az éretlen gyümölcs kőkemény, az érettet viszont vajként lehet kenni.
 
Ha kemény gyümölcsöt veszünk, az szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt megérik, megpuhul, és jól használható. Hűtőszekrénybe ne tegyük, csak akkor, ha már túl puha  és nem akarjuk, hogy tovább érjen.  Ha felvágjuk, viszonylag hamar megbarnul, ezért gyorsan fel kell használni, vagy citromlével meglocsolni.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/india.com

Kapcsolódó cikkek

Méztől a paprikáig

2024. március 01. 13:57
Kiemelt fontosságú, hogy az érdeklődők, a termelők és a vásárlók is találjanak egy olyan fórumot, ahol megismerhetik egymást, ahol kapcsolatok születhetnek rövid-ellátási láncon keresztül - mondta dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a III. Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc (REL) Expon és Konferencián , Jakabszálláson.

Magyarország lelke a vidék

2024. március 01. 13:44
A 2010 előtti, zömmel alapanyagtermelő országból mára a precíziós gazdálkodást, a digitalizációt is alkalmazó, egészséges, biztonságos, kiváló minőségű élelmiszert előállító mezőgazdasággal rendelkező országgá váltunk - kezdte előadását Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ szervezésében rendezett országjáráson, Tiszaszentimrén.