A takarmányok áfáját is a sertéséhez igazíthatnák

2016. április 26. 08:00
A 27 százalékos áfa a csalások melegágya.

A Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) hétfőn levélben hívta fel Varga Mihály figyelmét, hogy a feketegazdaság ágazati arányának csökkentése érdekében érdemes mérsékelni a liszt és a takarmányok áfáját 27-ről 5 százalékra. A levelet elküldték Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek is. A szövetség azt írta, hogy a feketegazdaság magas aránya a gabonaágazatban egyértelműen a magas áfateher következménye.

 

 

"A feketegazdaság mértéke nehezen becsülhető, de az ágazati szereplők információi alapján a lisztpiacon elérheti a 35 százalékot, ami rendkívül magas" – írta a Gabonaszövetség.

A feketegazdaság ellehetetleníti a tisztességesen működő vállalkozásokat. Az elmúlt években több, százmillió forintos támogatásokkal korszerűsített malomipari vállalkozás jutott csődbe. Az egész takarmányipar – amely az állattenyésztés, a feldolgozó- és az élelmiszeripar sikerességének az alapja – az áfa okozta nehézségek mellett a teljes támogatási rendszerből is kikerült azon téves elképzelés miatt, hogy nem tartozik az élelmiszeriparhoz.

A feketegazdaság magas aránya a gabonaágazatban egyértelműen a magas áfateher következménye – fotó: Shutterstock

Az áfacsökkentéstől a liszt forgalmában várható "kifehéredés" az ágazati szereplők "pesszimista várakozásai" alapján több mint 3 milliárd áfabevételt generálna, így az intézkedés többletbevételt hozna a költségvetésnek, hiszen a jelenlegi adatokat alapul véve a kiesés az alacsonyabb kulcs miatt 2 milliárd forint lenne – magyarázza a Gabonaszövetség.

Forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyre nehezebb idénymunkásokat találni

2018. június 04. 14:13
A mezőgazdasági idénymunkások száma ugyan jól mutat a foglalkoztatási statisztikában, de a külföldiek alkalmazása ellenére egyre nő a munkaerőhiány itt is – írja a Népszava hétfői számában.

Melyik a jobb: szója vagy kukorica?

2017. március 23. 08:21
Több témát is érintett az Agrárium 2017 konferencia. A fehérjenövények kapcsán a kukoricát és a szóját, míg az inputanyagoknál a nemzetközi és a hazai viszonyokat vetették össze.