A tél hírnöke – a csodálatos hósármány!

2022. december 05. 10:23
A hósármányt a tél hírnökének is szokták nevezni a Kárpát-medencében, mivel általában akkor tűnik fel ezen a területen, amikor már javában zajlik a tél, mostani cikkünkben ezt a csodálatos madarat mutatjuk be nektek! 
A tél hírnöke – a csodálatos hósármány!
A hósármány megjelenése
A hósármány testhossza nagyjából 16-18 centiméter, szárnyfesztávolsága 35-40 centiméter, testtömege pedig 30-50 gramm között mozog. A tojó kicsivel kisebb, mint a hím társa, hátuk, szárnyuk, és a farkuk egyaránt sötét, a többi részük pedig piszkosfehér. A költési időszakukban leginkább lepkéket, pókokat és egyéb rovarokat fogyasztanak, telelőhelyein pedig magokkal táplálkoznak. 
 
A hósármány életmódja
A hósármány Észak-Amerika sarkkörön túli tájain, Grönlandon, Izlandon, Skandináviában és Oroszország északi részein honos. Szereti a sziklás területeket, a köves vízpartokat, illetve a zuzmós tundrákat és a havasokat. A téli időszakban délebbre költözik, ilyenkor a Kárpát-medencében is megfigyelhető, ugyanis az október-március közötti hónapokban gyakori vendég. A tavalyi télen december 18-án találkoztak vele Magyarországon.
 
A telet kisebb-nagyobb csapatokban tölti, költőhelyétől sokszor nagyon távol, ilyenkor megfordul például tengerpartokon is. Magyarországon a szikes pusztákat részesíti előnyben telelése alatt, ahol leginkább gyommagokat fogyaszt. Ugyanakkor megfigyeltek már egy-egy telelő példányt vizesebb élőhelyeken is, mint például a Kis-Balatonnál, illetve a Duna mentén. Költőterületének legdélibb szegélye a tundra övezete, vízpartokon, kopár, sziklás területeken, zuzmóval borított földeken, de akár településeken is költ.
 
A tojó készíti a fészket mohából, fűszálakból, illetve szőrökből a talaj kisebb, védett mélyedésében. Általában 4-7 tojást rak, melyeken a tojó kotlik, a hím pedig a táplálékról gondoskodik. A fiókákat először csak a hím táplálja, néhány nagy elteltével pedig besegít már a tojó is. Évente csak egy alkalommal költ, néha viszont előfordulhat pótköltése is. 
 
Érdemes nyitott szemmel járnotok, mert Magyarországon igen ritkán figyelik meg, december 18-án, a Bihari-sík területén találkoztak vele. Egyébként védett fajnak számít, természetvédelmi értéke 25 000 forint! 
 
Forrás: agraroldal.hu

Kapcsolódó cikkek

A kiskertekbe vásárolt vetőmagok értéke megközelíti az 5 milliárd forintot

2024. április 02. 17:10
A hobbikertekben húsvét után indulnak a munkák; becslések szerint a piaci szereplők évente 20 millió színes tasakos kiskerti vetőmagot értékesítenek, mintegy 5 milliárd forint értékben de mennyiségük évente 3-6 százalékkal csökken – közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kedden az MTI-vel.

Olaszországban virágoznak a cseresznyefák

2023. november 14. 14:53
Az igen enyhe őszi időjárás miatt Puglia, Bari és Brindisi tartományokban virágzásnak indultak a cseresznyefák.