A teljes gyümölcstermés harmadát is letarolhatta a fagy

2016. május 30. 11:49
Várhatóan 25-30 százalékkal kevesebb gyümölcs terem az idén Magyarországon a fagykárok miatt. A terméskiesés 250-300 ezer tonna lehet.

A tavaszi fagyok miatt - amelyek áprilisban és május elején tizedelték meg a termést - 30-35 ezer hektár gyümölcsöst ért kár, ezért becslések szerint 250-300 ezer tonna gyümölccsel lesz majd kevesebb az idén az országban - mondta az MTI-nek Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke. Összességében mintegy 800-900 ezer tonna gyümölcstermésre számítanak a szakemberek az idén, ez a mennyiség az ötéves átlagtermésnek felel meg.

A fagyok nem egyformán érintették az országban a gazdálkodókat. Volt olyan térség, ahol nem keletkeztek károk, máshol ugyanakkor a kár elérte a 100 százalékot is. Átlagosan a fagykár mértéke 25-30 százalékos. Azok a termelők kaphatnak segítséget a kárenyhítési alapból, akiknek a termésvesztesége meghaladja a 30 százalékot.

A károk gyakorlatilag valamennyi Magyarországon termelt gyümölcsfajt érintették. Az első károkat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, Nyíregyháza-Balkány térségéből jelentették. Itt elsősorban az alma- és meggyültetvények szenvedtek károkat. A következő hideghullám Pest megye déli részét, Fejér, Somogy, Veszprém és Zala megye gyümölcstermesztő régióit érintette. Somogy megyében elsősorban a szabadföldi szamócaültetvényekben keletkezett jelentős kár a kedvezőtlen időjárás miatt, máshol minden gyümölcsfajtát érintett.

Az utolsó fagyot hozó hideg Győr-Moson-Sopron és Vas megye egyes területein okozott jelentős károkat. Ezeken a területeken a csonthéjas gyümölcsökben és az almában tett kárt a fagy. Emellett jelentős kárt szenvedtek még azok a gazdálkodók, akiknek az ültetvényei Kecskemét-Lajosmizse-Dánszentmiklós térségében találhatók. Itt elsősorban a meggy- és az almaültetvények károsodtak.

Ledó Ferenc szerint meggyből az éves termés várhatóan 55 ezer tonna körül alakul majd az idén a múlt évi 62-65 ezer tonnával szemben. Amennyiben a fagy nem okozott volna kárt az ültetvényekben, úgy az idén rekordtermésre lehetett volna számítani, ami megközelíttette volna a 90 ezer tonnát.

A szántóföldi zöldségeknél a kár országosan elhanyagolható mértékű, ugyanakkor voltak kisebb térségek, ahol a kiültetett paprikában, a korai zöldborsóban valamint a tolnai dinnyetermő területen keletkezett kár. Kedvező ez utóbbi kultúránál, hogy Békés megyében nem volt fagy, ahol a korai dinnye 80 százaléka található.

A fagykárból adódó veszteséget Ledó Ferenc egyelőre nem kívánta számszerűsíteni, mivel azt csak azután lehet összegezni, ha a gazdálkodók benyújtják kárenyhítési igényüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. A kárenyhítési igényt a falugazdászok mérték fel, a kárenyhítés összegét pedig a jövő évben utalják ki a jogosultaknak.

Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszerlánc szereplői közötti igazságosabb haszonelosztás érdekében tanácskoztak szakértők

2016. szeptember 20. 07:57
Magyarország további uniós eszközök mellett az élelmiszerlánc szereplői között igazságosabb haszonelosztást szorgalmazott Brüsszelben a tejpiaci válsághelyzet stabilizálása érdekében. Az uniós tagállamok magas szintű képviselői és a mezőgazdasági piacokkal foglalkozó szakértői csoport szeptember 16-án tartott együttes ülésén Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hazánk elsők között vezette be a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényt, amely hozzájárult az üzleti környezet javításához.

Tenni kell valamit: a legjobban elöregedő szektor a mezőgazdaság

2017. november 21. 08:27
A mai munkaerőpiaci helyzetben mind fontosabb a fiatalok megszólítása, hiszen a legjobban elöregedő szektor a mezőgazdaság. Ezt maguk a jövő szakemberei is tudják, azért konferenciát rendeztek a jelen szakembereivel összefogva.