A természet állapota az EU-ban

2020. október 22. 09:17
Ez az EU természeti állapotát leíró jelentés a madarak (2009/147 / EK) és az élőhelyek (92/43 / EGK) irányelvek szerinti tagállami jelentéseken és későbbi értékeléseken alapul.
A természet állapota az EU-ban

A természet állapota az EU-ban című jelentés (mely 2020. augusztus 20-ra készült el és 2020. október 19-én tették közzé) letölthető pdf-ben. Az állomány 52,1 MB. A 2013-2018. közötti természeti irányelvek alapján készült jelentés eredménye ez. (146 oldal, angol.)

A fő fejezetek:

- madár populáció állapota, trendjei

- élőhelyek és fajok állapota, trendjei

- nyomás (hatások) és válaszok

- a Natura 200 hálózat állapota

- az EU 2020. évi Biodiverzitás stratégiája céljainak elérése

- következtetések, kilátások

 

A jelentést írták az Európai Biodiverzitás Központ (European Topic Centre on Biological Diversity), a Nemzetközi MadárÉlet (BirdLife International) és az Európai Környezetügyi Ügynökség (European Environment Agency) munkatársai. A szerzők és a műhöz bármely módon hozzájárulók között úgy tűnik, hogy erdészek, erdőgazdálkodók nem voltak.

 

A jelentés 8. oldalát egy olyan grafika tölti ki, amelyik dióhélyban ezen az egy lapon igyekszik összefoglalni a 146 oldalas jelentést. Itt kedvező az erdőkre vonatkozó fél mondat: "Az erdők mutatják a legtöbb javuló tendenciát, a legelők és a dűnék pedig a leginkább romlanak."

 

 

Elég terjedelmes még a vezetői összefoglaló az elején és a végén a következtetések is, így ezek fordításának nem látok neki. E művet amúgy is az angolt bíróknak érdemes olvasniuk. Több helyen említik Magyarországot, érdemes benne a "Hungary"-ra rákeresni.

 

Forrás: Európai Környezetügyi Ügynökség
A hírt szerkesztette: MM

 

 

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Amazonas-vidék erdőtüzei

2021. július 28. 09:14
Több szén-dioxidot bocsátanak ki az Amazonas erdei (FATÁJ pontosítás: az egyre inkább erdőtlenné váló Amazonas-vidék lett CO2 kibocsátó), mint amennyit elnyelnek – ezt első alkalommal állapították meg szakértők.

Nincs elég fa az építőiparban világszinten

2021. június 04. 07:23
Az amerikai tőzsdén rekordot dönt a fűrészáruk határidős árfolyama, a durva drágulás mellett hiány is van. Ezért az Egyesült Államok korábban szokatlan intenzitással szállt be faanyag felvásárlóként az európai piacra.