A természet állapota az EU-ban

2020. október 22. 09:17
Ez az EU természeti állapotát leíró jelentés a madarak (2009/147 / EK) és az élőhelyek (92/43 / EGK) irányelvek szerinti tagállami jelentéseken és későbbi értékeléseken alapul.
A természet állapota az EU-ban

A természet állapota az EU-ban című jelentés (mely 2020. augusztus 20-ra készült el és 2020. október 19-én tették közzé) letölthető pdf-ben. Az állomány 52,1 MB. A 2013-2018. közötti természeti irányelvek alapján készült jelentés eredménye ez. (146 oldal, angol.)

A fő fejezetek:

- madár populáció állapota, trendjei

- élőhelyek és fajok állapota, trendjei

- nyomás (hatások) és válaszok

- a Natura 200 hálózat állapota

- az EU 2020. évi Biodiverzitás stratégiája céljainak elérése

- következtetések, kilátások

 

A jelentést írták az Európai Biodiverzitás Központ (European Topic Centre on Biological Diversity), a Nemzetközi MadárÉlet (BirdLife International) és az Európai Környezetügyi Ügynökség (European Environment Agency) munkatársai. A szerzők és a műhöz bármely módon hozzájárulók között úgy tűnik, hogy erdészek, erdőgazdálkodók nem voltak.

 

A jelentés 8. oldalát egy olyan grafika tölti ki, amelyik dióhélyban ezen az egy lapon igyekszik összefoglalni a 146 oldalas jelentést. Itt kedvező az erdőkre vonatkozó fél mondat: "Az erdők mutatják a legtöbb javuló tendenciát, a legelők és a dűnék pedig a leginkább romlanak."

 

 

Elég terjedelmes még a vezetői összefoglaló az elején és a végén a következtetések is, így ezek fordításának nem látok neki. E művet amúgy is az angolt bíróknak érdemes olvasniuk. Több helyen említik Magyarországot, érdemes benne a "Hungary"-ra rákeresni.

 

Forrás: Európai Környezetügyi Ügynökség
A hírt szerkesztette: MM

 

 

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Ideje megnyomni a vészcsengőt- kipusztulóban a fél világ a műanyagok miatt

2019. augusztus 12. 08:14
Egy új kutatás szerint már mindennapos a partra vetett bálnák és delfinek gyomrában a műanyag, amely hosszú szenvedésre és pusztulásra ítéli őket.

Gyógynövények lépten-nyomon, fél órányi séta alatt...

2020. augusztus 18. 08:00
Gyógynövényeket gyűjteni nem csak célirányosan lehet. Egy erdei séta, egy kirándulás alatt is számos olyan fajjal futhatunk össze, amiből tea, jegestea, szörp, ízesített víz készülhet, ami amellett hogy finom, még sokszor egészségesebb is, mint a vásárolt üdítőitalok többsége.