A valaha mért legmagasabb vízállással tetőzhet a Rába. Mutatjuk, hol

2024. június 10. 15:02
6 óra alatt csaknem egy havi esőmennyiség hullott le. Hatalmas a terhelés a folyón.
 
A vízügy csaknem négyszáz szakemberét mozgósította a Rába menti árvízi védekezéshez az ország egész területéről; Körmendnél ma este a valaha mért legmagasabb vízállás szintje körüli tetőzés várható a folyón – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).
A valaha mért legmagasabb vízállással tetőzhet a Rába. Mutatjuk, hol
A közlemény szerint a Duna-vízgyűjtő időjárását a következő néhány napban egy frontrendszer határozza meg; szombat este és éjjel több helyen, így a Rába vízgyűjtőjén is rendkívül heves zivatarrendszer haladt végig, amelyből rövid idő alatt rendkívüli mennyiségű csapadék zúdult le.
Ma délután érheti el a rakpart szintjét az árvíz Győrben - GYŐRI HÍREK
Győr
 
Ezen belül is a Strém és a Pinka vízgyűjtőjét érte a legextrémebb terhelés: 6 óra alatt csaknem egy havi esőmennyiséget kapott – tették hozzá.
 
A legfrissebb előrejelzés szerint hétfőn területi átlagban további 10-20 milliméternyi eső várható – írták, jelezve: a felhőszakadásokkal hirtelen érkező csapadék nem tud beszivárogni a már átnevesedett talajba, a kisebb patakokon pedig komoly vízszintemelkedéseket okoz: a Pinkán Felsőcsatárnál hajnalban 508 centiméteres vízállással meg is dőlt az eddig mért legmagasabb vízállás.
Győr
 
Hangsúlyozták, hogy a következő napokban számottevő csapadék várható elsősorban az osztrák területeken, illetve a Tisza vízgyűjtőjén is.
 
Az országban jelenleg 912,4 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből 10,42 kilométeren a legmagasabb, vagyis harmadfokú – ismertették.
 
A Duna vízszintje Budapestnél a szombati tetőzés óta már 26 centimétert csökkent, ugyanakkor a lassú apadás miatt továbbra is marad a magas vízállás; Baján még hétfőn, Mohácsnál pedig kedden várható a tetőzés.
 
A Rába Szentgotthárdnál vasárnap 19.30 órakor tetőzött harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó vízszinttel, 422 centiméteren. Körmendnél intenzíven árad a folyó, hétfő reggel már meghaladta a harmadfok szintjét, a tetőzés este várható, a valaha mért legmagasabb vízállás szintjét megközelítően – közölték.
 
Az előrejelzések szerinti csapadék-utánpótlás várhatóan nem indít újabb árhullámokat, ugyanakkor megjegyezték: a lokálisan hirtelen kialakuló zivatarok miatt a helyzet gyorsan változhat.
 
A közlemény szerint a Murán kialakuló árhullám Letenyénél várhatóan a másodfok szintje körül tetőzik, a Dráván az első fok szintjét meghaladó vízállások várhatóak a következő időszakban.
 
A Tarnán a vízgyűjtőt érintő eddigi, illetve hétfőn várható csapadék hatására újabb árhullámok alakulnak ki, Tarnaörsnél várhatóan újra a másodfok szintje fölé emelkedik a vízállás.
 
A Zagyván az első fok fölötti, a Sajón pedig a másodfokot megközelítő vízállásokra van kilátás – áll a közleményben.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem kis vihar volt hétfőn

2023. július 18. 16:07
A hétfő délutáni vihar miatt 394 tűzoltói beavatkozásra volt szükség az országban, a legtöbbször kidőlt fák, letört ágak miatt hívták a tűzoltókat.
 
A hétfő délutáni vihar miatt 394 tűzoltói beavatkozásra volt szükség az országban, a legtöbbször kidőlt fák, letört ágak miatt hívták a tűzoltókat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-vel, jelezve: azóta is folyamatosan érkeznek a bejelentések.

Győzelmet arattak a klímapolitika ellen tiltakozó holland gazdák

2023. március 20. 10:14
Utak lezárásával, trágyalerakással és a politikusok háza előtti tiltakozással hívták fel magukra a világ figyelmét a holland gazdák, mivel eltúlzottnak, igazságtalannak és hatástalannak tartják az ország klímapolitikáját.
 
Tízezer vidéki farmer mozdult meg, mire pártjuk, a BoerBurgerBeweging (BBB)jelentős győzelmet aratott a március 15-i tartományi választáson