A víz érték, mely nélkül nincs élet

2021. március 22. 09:14
Ma van a Víz világnapja: becsüljük meg és vigyázzunk rá!
A víz érték, mely nélkül nincs élet

A víz világnapja évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én ünnepelnek meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvíz készletek veszélyeztetettségére.

A 2021. év jelmondata: „A víz érték! Becsüld meg!”

Rohamosan fogy a víz, komolyan kellene venni

Kevés a megfelelő minőségű víz és a jövő sem kecsegtet túl sok jóval.

A 21. század egyik legnagyobb kihívása, hogyan lehet elegendő tiszta vizet biztosítani mindenki számára, és nem csak a lakosságnak. A mindenki közé tartozik a mezőgazdaság, az ipar, az egész élővilág.

Kinek és mit jelent a víz? 

  • A háztartásokban, az iskolákban, a munkahelyeken a víz jelenthet egészséget, higiéniát, emberi méltóságot, termelékenységet.
  • Vallási, kulturális és spirituális helyeken a víz az összekötő kapocs a teremtés, az egyén és a közösség között.
  • A természetben a víz harmóniát teremt, életet hoz és segíti a természeti kincsek megőrzését.
  • Napjainkban a víz óriási veszélynek van kitéve, az egyre növekvő népesség, az ipar és a mezőgazdaság mohó vízigénye miatt, valamint az egyre súlyosbodó klímaváltozás mind fenyegetést jelenenek rá.

A tiszta és a megfelelő mennyiségű ivóvíz nem természetes adottság, hanem olyan érték, melyet a lakosságnak, az iparnak és a mezőgazdaságnak egyaránt meg kell becsülnie.

Számtalan lehetőség van a takarékos vízhasználatra a közterületeken éppúgy, mint a háztartásokban. Az esővíz visszatartása, vagy a víztakarékos mosás és mosogatás csak a legegyszerűbb példák erre, de sok más módszerrel védekezhetünk még az ellen, hogy a pazarló magatartás ne idézzen elő vízhiányt, vagy vízellátási problémát, és a felelőtlen vízhasználat se okozzon vízminőségi gondokat.

Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa múlhat azon, hogy miként gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket.

Saint-Exupéry sokszor idézett gondolatsora minden lényegeset elárul a víz fontosságáról:

Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.

https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2021/03/22/viz-vilagnapja-klimavaltozas/

 

Kapcsolódó cikkek

Meghódították Windsort a hortobágyi csikósok

2019. május 09. 07:30
Május 9-től május 11-ig, azaz csütörtöktől szombatig tart a Royal Windsor Horse Show elnevezésű világhírű rendezvény Nagy-Britanniában, ami az Egyesült Királyság legnagyobb szabadtéri, rendkívül látványos lovas show-ja.

Nagyot változik az élet hétfőtől

2019. március 29. 08:48
Meglepően sok jogszabály változik 2019. április elsejével. Így többek közt rövidülnek a kórházi várólisták, drágul a közjegyző, megszűnik egy ismert tévécsatorna. Hétfőtől az autósoknak új forgalmi rendet kell megtanulni az M0-s autóúton, miközben biztonságosabban lehet majd sztrádamatricát vásárolni. Érezhető változások lesznek a budapesti reptéren, és nevet vált az egyik budapesti taxitársaság is.