A vízimadarak etetésének mellőzésére szólít fel lakossági felhívásában az MME

2023. június 28. 15:33
A vízimadarak etetésének mellőzésére szólítja fel a vízpart mellett tartózkodókat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az ugyanis nagy tömegben sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli akár pusztulásra az állatokat.
A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek - olvasható az MME hétfői közleményében.
A vízimadarak etetésének mellőzésére szólít fel lakossági felhívásában az MME
Mint írják, ezért az egyesület arra kéri a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol, semmivel, kacsaetető automatákból se etessék a vízimadarakat.
A tájékoztatás szerint a vízimadarak életmódja és túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól, ezért etetésük velük ellentétben több okból is káros, mert például a hosszú ideje tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen "táplálék" angyalszárny-betegséget okozhat a madaraknál; valamint szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást is.
Illusztráció
A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék továbbá vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban - hangsúlyozza a közlemény.
 
A vízimadarak etetése öngerjesztő problémaspirálként jelentkezik. A nyáron etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva az éhesnek gondolt, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket - olvasható az összegzésben.
 
Mint írják, a fagyok beköszöntével a madárlétszám az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt a vonulásukat megszakítókkal folyamatosan nő, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását.
Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat - olvasható a közleményben.
 
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság tájékoztatása, a strandokat, sétányokat üzemeltető önkormányzatok és a madarak segítése érdekében elkészített egy ingyenesen letölthető, kinyomtatható és kihelyezhető plakátot is a vízimadarak etetéséről. A hirdetményt az érdeklődők a www.mme.hu weboldalon tekinthetik meg.
 
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Fontos tudni: az ukrán gabonadömping az egészségre is káros

2023. március 27. 11:33
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke is megszólalt.
 
Betiltott szerek
 
Jakab István szerint a magyar társadalomnak meg kell ismernie azt a problémát, amelyet az országban rekedt ukrán gabona okoz, mert azon túl, hogy jelentősen lenyomta az árakat, az emberek egészsége is kockán forog.
 
Azt mondta, hogy Ukrajnában olyan növényvédőszereket alkalmaznak, amelyeket harminc éve kitiltottak az Európai Unió területéről.

Elkészült a világ legpontosabb órája, elképesztő számokat produkál

2024. július 04. 17:41
A Coloradói Egyetem JILA intézetének kutatói megalkották a világ eddigi legpontosabb atomóráját. A tudományos kísérletekhez használható eszköz elméletben 30 milliárd évente mindössze egy másodperc eltérést produkál - jelentette a New Atlas.