A zöldek szerint túl sok! támogatást kapnak a hús- és tejtermelők

2016. július 13. 08:10
A zöldek azt javasolják, hogy csak annyi húst és tejet állítsanak elő az országban, amennyit a belső és külső piacokon biztonsággal értékesíteni lehet.
A németországi hús- és tejtermelők a legutóbbi, kifejezetten válságos évben évben (ami főleg az orosz embargó miatti árzuhanás hatására alakult így) összesen több mint 2 millió euró támogatást kaptak – írja a noz.de.   A zöldek szóvivője, Friedrich Ostendorff a Bundestagban fejtette ki ezzel kapcsolatos rosszallását. Szerinte ugyanis nem lett volna szabad ekkora összeget az adófizetők pénzéből kifizetni, mivel az érintett termelők nem tekinthetők teljesen ártatlannak a válsághelyzet kialakulásában. Sőt néhány – elsősorban nem tejtermelő, hanem tejfeldolgozó – vállalat kifejezetten profitált a válságból. Legjobban azok a cégek jártak, amelyek intervenciós raktárakban tudták elhelyezni termékeiket.  
 
 
 
Az esseni székhelyű Danish Crown vágóhidi konszern kereken 777.000,- a Deutsche Molkereikontor (DMK) csaknem 400.000,- eurót kapott, de közel 320.000.- euró jutott a weissenfelsi székhelyű Tilman’s Covenience Kft-nek is.   A zöldek szerint a németországi hústermelésnek a legutóbbi 10 évben 2,3 millió tonnáról 4,0 millió tonnára történt növekedése nagyon jelentős környezeti károsodással (főleg az üvegházhatású gázok fokozott kibocsátása révén) és az állatjóléti előírások többszörös megszegésével járt együtt.

tejes gazda

Összesen 15 német nagyvállalat részesült kiemelkedő támogatásban – fotó: Shutterstock


Bár a termékárak csökkenése miatt a hazai tejtermelők is nagyon jelentős árbevétel kiesést szenvedtek el, melynek ellensúlyozására a magyar kormány nemzeti és uniós forrásból 2015-ben 49,0 milliárd, 2016-ban pedig 63,5 milliárd forint támogatást biztosított. Nálunk azonban a válság hátterében egészen más problémák állnak. A magyarországi tejkibocsátás annyira lecsökkent (a legutóbbi 30 évben mintegy egymillió tonnával), hogy a hazai termelőket – a nyugatiakkal ellentétben – nem az exportpiacok beszűkülése, inkább az eladatlan és ellenőrizetlen minőségű európai készletek dömpingáron és nagyrészt áfacsalással történő beáramlása fenyegeti, amely milliárdokat húz ki a zsebükből.

Ezért az ilyen – főleg nagyáruházi láncokon keresztül beérkező – import hatékony korlátozásával a támogatási összegek jelentős részét meg lehetne takarítani. Emellett természetesen nem lehet megfeledkezni a külpiacok réseinek kereséséről sem.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Stabilabbá vált a termelők helyzete az agrártámogatásoknak köszönhetően

2017. január 16. 07:30
Az agrártámogatások komoly szerepet játszanak abban, hogy a magyar mezőgazdaság jövedelmezősége az elmúlt években érdemben javult, így stabilabbá vált a termelők helyzete is – mondta Czerván György egy szakmai konferencián, Kecskeméten.

Adócsomag: vége a cafeteriának

2018. június 20. 14:14
Jövőre csak a SZÉP kártya marad meg béren kívüli juttatásként, vonzóbb lesz a kiva, elhal az eva, többet adóznak az alkoholos italok, megszűnik a baleseti adó, és bevezetik a bevándorlási különadót. A kormány friss adócsomagja meglepően vaskos és komplex – ebből emeltük ki a lényeget.