Emelkedő árak és nagyobb kukorica-, búza- és rizstermés az idei szezonban

2016. szeptember 09. 08:50
Emelkedett az alapvető élelmiszerek nemzetközi kurzusa augusztusban – egyetlen kivételt az optimistább termelési kilátások miatt a szemes termények képezték.

A most megjelent FAO élelmiszerár-index (165,6 pont) júliusi eredményéhez képest majdnem 2 %-kal magasabb szinten zárt, közel 7 %-kal az előző évet alapul véve. Különösen a sajt és a pálmaolaj ára ugrott meg, a búza, kukorica és rizs ára ellenben csökkent.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) legfrissebb előrejelzése alapján idén 2 566 millió tonna gabonát takaríthatunk be, az előzetes becslésekhez képest 22 millió tonnával többet. Szintén most jelent meg a FAO Gabonakészletek és –igények gyorsjelentés, amely ezt a növekedést a világszerte kiemelkedő búza- és inkább csak az amerikai piacon felfutó kukoricatermésnek tulajdonítja. 

Ezek után nem csoda, hogy a készletek is jelentősen gyarapodnak, és a globális raktárkészlet és felhasználás egymáshoz viszonyított aránya egy sokkal megnyugtatóbb és kényelmesebb szintre, 25,3 %-ra nő.

Jó termés várható

A teljes szemesgabona-kibocsátás (1 329 millió tonna) 2016-ban 2 %-kal haladja meg a tavalyit, ahogy sok országban, például az Egyesült Államokban erősebb kukoricatermést prognosztizálnak.

Búzából sem leszünk szűkén: a 741 millió tonnára emelt előrejelzés az optimista ausztrál, észak-amerikai, indiai és orosz terméskilátásoknak köszönhető. Oroszország a legjobb úton halad, hogy a világ legnagyobb búzaexportőrévé váljon, megelőzve az Európai Uniót, ahol a csapadékos időjárás keresztbe tett a jó szezonnak.

A várható 496 millió tonna rizs is új rekordot jelenthet 2016-ban. Ázsia nagy részében kedvezett ugyanis az időjárás ennek, emellett amerikai gazdák is nagyobb arányban vetettek rizst az érte kérhető magasabb ár miatt. 

Minimális növekedés mellett, lényegében változatlan szinten marad a gabona iránti kereslet, élén a kukoricával és az alacsonyabb minőségű takarmánybúzával. A gabonák kereskedelme élénkül a búza és szemes termények bőséges elérhetőségének köszönhetően.

Az ártrend újra emelkedő

A FAO által figyelemmel kísért öt alapvető élelmiszer alapanyag nemzetközi ára a júliusi megtorpanás után belehúzott augusztusban, így elérte az elmúlt 15 hónap legnagyobb értékét.

Új szelek fújnak a tej és tejtermékek nemzetközi piacán – ez tükröződött a FAO tejtermék árindexén is, amely 8,6 %-kal nőtt. Visszaesett az EU-s tejtermelés, ahogy a csendes-óceáni térség várható exportpotenciálja is. 

A növényi olajok ára is erősödött a pálmaolaj drágulásával párhuzamosan. Utóbbi a prognosztizált maláj terméscsökkenés és a kínai, indiai és EU-s importigény növekedés kombinációjára vezethető vissza.

A cukorárindex a 2,5 %-os emelkedéssel közel hatéves csúcson van – a jelenlegi érték az egy évvel korábbinak közel a duplája! Szakértők emögött az erősödő brazil valutát, továbbá az inkább hazai piacokon értékesített termény miatti szűkülő exportpiacok együttes hatását sejtik. 

A húsok ára változatlan maradt, a gabonáké pedig 3 %-kal csökkent.

Forrás: hirek.elelmiszerklub.hu / FAO

Kapcsolódó cikkek

Munkavédelmi kampány és tájékoztató rendezvény

2018. január 30. 07:02
Irány Harkány, ahol január 30-án tartunk kampányt a munkavédelem területén (mezőgazdaságban). Utána január 31-én Hajdúszoboszlón kampányolunk és február 1-én Tatabányán tartunk tájékoztató rendezvényt a mezőgazdaságban dolgozók számára a munkavédelem legfontosabb tudnivalóiról, hogy mindenki tudja mire kell munkája során odafigyelni annak érdekében, hogy épségben, egészségben térhessenek haza családjukhoz a napi elvégzett munka után!

Az EU-OSHA és EEN az európai kis- és középvállalkozások segítésére szövetkezett

2016. augusztus 09. 07:51
Tudta, hogy az EU-OSHA is társult tagja a 15 tagból álló Európai Vállalkozások Hálózatának (EEN), amely a világ legnagyobb, kis- és középvállalkozásokat (kkv-k) támogató hálózata?