A zöldség-gyümölcs ágazat 60 százalék feletti a feketegazdaság aránya becslések szerint

2016. február 25. 09:01
Az alapvető élelmiszerek áfáját egy lépésben minél előbb csökkenteni kellene - hangsúlyozta Gőgös Zoltán szocialista képviselő sajtótájékoztatón azt követően, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága nem vette tárgysorozatba az erre vonatkozó javaslatát.

Hozzátette: folytatja a konzultációt a szakma szereplőivel, és ismételten benyújtja az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére vonatkozó javaslatát. 

A szocialista képviselő kifejtette, nem csak a sertéshúsnál, hanem további alapvető élelmiszereknél is szükséges az áfa mérséklése. 

Szerinte szakmailag nem jó megoldás csak a sertéshús áfájának csökkentése, elmondta: érdekképviseletek, terméktanácsok jelezték, hogy az intézkedés torzítja a piacot, egyes ágazatokra pedig nagy az importnyomás a magas áfa miatt. Példaként említette, hogy az áfacsalással leginkább fertőzött terület a zöldség-gyümölcs ágazat, ahol 60 százalék feletti a feketegazdaság aránya becslések szerint. 

Gőgös Zoltán hangsúlyozta: az alacsonyabb jövedelműek leginkább a sertéshús mellett a baromfit, a tejet, a tojást, a kenyeret, az édesvízi halakat és a zöldség-gyümölcsöt fogyasztják, és bebizonyosodott, hogy a kereskedők nem nyúlják le az áfát.
 
Forrás MTI

Kapcsolódó cikkek

Gesztenyefák barnuló levelei

2016. szeptember 19. 09:23
Szeptember lévén, már-már azt hihetjük, hogy normális a lombhullató fák leveleinek hullatása, hiszen már ősz van. A naptár szerinti ősz azonban nem egyezik viszont a biológiai ősszel. Ugyan az élőlények, növények már érzékelik a nappalok rövidülését, viszont az őszi lombhulláshoz szükség van akár rövid, enyhe fagyos időjárásra is.

Tudatosabbak lettek a vezetők az elmúlt 5 évben

2018. május 15. 09:55
A tréning és a coaching alkalmazásának kombinációja erősíti a vezetőkben az erősségfókuszt, vagyis ebből az irányból is nyújthatnak támogatást a szervezetek a vezetőiknek. A Tudatos Vezetés kutatás elemzői hangsúlyozták, hogy nem attól fognak leginkább fejlődni a munkatársak, ha a teljesítményértékelés hatására a gyengeségeit kezdik tákolni, reszelgetni. A kutatás szerint azok a vezetők, akik tréningben, coachingban részesültek, nagyobb arányban összpontosítanak a kollégáik erősségeinek fejlesztésére.