A zöldség-gyümölcs ágazat 60 százalék feletti a feketegazdaság aránya becslések szerint

2016. február 25. 09:01
Az alapvető élelmiszerek áfáját egy lépésben minél előbb csökkenteni kellene - hangsúlyozta Gőgös Zoltán szocialista képviselő sajtótájékoztatón azt követően, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága nem vette tárgysorozatba az erre vonatkozó javaslatát.

Hozzátette: folytatja a konzultációt a szakma szereplőivel, és ismételten benyújtja az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére vonatkozó javaslatát. 

A szocialista képviselő kifejtette, nem csak a sertéshúsnál, hanem további alapvető élelmiszereknél is szükséges az áfa mérséklése. 

Szerinte szakmailag nem jó megoldás csak a sertéshús áfájának csökkentése, elmondta: érdekképviseletek, terméktanácsok jelezték, hogy az intézkedés torzítja a piacot, egyes ágazatokra pedig nagy az importnyomás a magas áfa miatt. Példaként említette, hogy az áfacsalással leginkább fertőzött terület a zöldség-gyümölcs ágazat, ahol 60 százalék feletti a feketegazdaság aránya becslések szerint. 

Gőgös Zoltán hangsúlyozta: az alacsonyabb jövedelműek leginkább a sertéshús mellett a baromfit, a tejet, a tojást, a kenyeret, az édesvízi halakat és a zöldség-gyümölcsöt fogyasztják, és bebizonyosodott, hogy a kereskedők nem nyúlják le az áfát.
 
Forrás MTI

Kapcsolódó cikkek

Hogyan tápláljuk a világ rohamosan növekvő népességét?

2017. november 21. 08:30
Miként lássuk el élelemmel 2050-re a világ rohamosan növekvő népességét, amikor a mostani 7 milliárd helyett már közel 10 milliárdan élünk majd a Földön? A Bayer ennek megoldását a fenntartható és digitalizált mezőgazdaságban látja – hangzott el a Bayer Partner Napon.

Így védik meg a szőlőt Svájcban a fagykártól

2016. április 29. 08:20
A sorok között elhelyezett tartályokban égő tűz világítja be a szőlőtáblákat a svájci Graubünden (Grisons) kantonbeli Fläsch (Flaesch) szőlészetében.