A zöldség-gyümölcs ágazat 60 százalék feletti a feketegazdaság aránya becslések szerint

2016. február 25. 09:01
Az alapvető élelmiszerek áfáját egy lépésben minél előbb csökkenteni kellene - hangsúlyozta Gőgös Zoltán szocialista képviselő sajtótájékoztatón azt követően, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága nem vette tárgysorozatba az erre vonatkozó javaslatát.

Hozzátette: folytatja a konzultációt a szakma szereplőivel, és ismételten benyújtja az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére vonatkozó javaslatát. 

A szocialista képviselő kifejtette, nem csak a sertéshúsnál, hanem további alapvető élelmiszereknél is szükséges az áfa mérséklése. 

Szerinte szakmailag nem jó megoldás csak a sertéshús áfájának csökkentése, elmondta: érdekképviseletek, terméktanácsok jelezték, hogy az intézkedés torzítja a piacot, egyes ágazatokra pedig nagy az importnyomás a magas áfa miatt. Példaként említette, hogy az áfacsalással leginkább fertőzött terület a zöldség-gyümölcs ágazat, ahol 60 százalék feletti a feketegazdaság aránya becslések szerint. 

Gőgös Zoltán hangsúlyozta: az alacsonyabb jövedelműek leginkább a sertéshús mellett a baromfit, a tejet, a tojást, a kenyeret, az édesvízi halakat és a zöldség-gyümölcsöt fogyasztják, és bebizonyosodott, hogy a kereskedők nem nyúlják le az áfát.
 
Forrás MTI

Kapcsolódó cikkek

Azonnali hatállyal felfüggesztette egy budapesti pékség működését a NÉBIH

2017. június 23. 08:49
Az egész üzemre jellemző rendkívüli szennyezettség és penészesedés, illetve súlyos élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy fővárosi pékség tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A helyszíni ellenőrök csaknem egy mázsa jogszabálysértő – jelöletlen, valamint lejárt minőség-megőrzési idejű – élelmiszer, illetve alapanyag forgalomból való kivonását rendelték el, továbbá azonnali hatállyal megtiltották annak forgalomba hozatalát, valamint felhasználását.

Vissza a cukorhoz? – A mesterséges édesítőszerek elhízást okozhatnak

2017. július 20. 08:40
A mesterséges édesítőszerek hosszú távon kapcsolatba hozhatók az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának növekedésével egy új kanadai kutatás szerint. A cukorhelyettesítő szereket a gyermeket váró anyáknak sem szabad túlzásba vinniük.