A zöldség-gyümölcs ágazat 60 százalék feletti a feketegazdaság aránya becslések szerint

2016. február 25. 09:01
Az alapvető élelmiszerek áfáját egy lépésben minél előbb csökkenteni kellene - hangsúlyozta Gőgös Zoltán szocialista képviselő sajtótájékoztatón azt követően, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága nem vette tárgysorozatba az erre vonatkozó javaslatát.

Hozzátette: folytatja a konzultációt a szakma szereplőivel, és ismételten benyújtja az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére vonatkozó javaslatát. 

A szocialista képviselő kifejtette, nem csak a sertéshúsnál, hanem további alapvető élelmiszereknél is szükséges az áfa mérséklése. 

Szerinte szakmailag nem jó megoldás csak a sertéshús áfájának csökkentése, elmondta: érdekképviseletek, terméktanácsok jelezték, hogy az intézkedés torzítja a piacot, egyes ágazatokra pedig nagy az importnyomás a magas áfa miatt. Példaként említette, hogy az áfacsalással leginkább fertőzött terület a zöldség-gyümölcs ágazat, ahol 60 százalék feletti a feketegazdaság aránya becslések szerint. 

Gőgös Zoltán hangsúlyozta: az alacsonyabb jövedelműek leginkább a sertéshús mellett a baromfit, a tejet, a tojást, a kenyeret, az édesvízi halakat és a zöldség-gyümölcsöt fogyasztják, és bebizonyosodott, hogy a kereskedők nem nyúlják le az áfát.
 
Forrás MTI

Kapcsolódó cikkek

Éves agrár-élelmiszeripari kereskedelmi jelentés 2015: az EU a világ első számú exportőre

2016. szeptember 30. 08:27
Az EU világviszonylatban továbbra is a legfontosabb agrár-élelmiszeripari exportőr. Az agrár-élelmiszeripari export 2015-ben elérte a 129 milliárd €-t, ami azt jelenti, hogy az EU-ból exportált összes áru több mint 7%-a az agrár-élelmiszeriparból származik.

Növekvő termelés, javuló jövedelmezőség a tejágazatban

2018. október 19. 09:44
A tejágazatban is a legfontosabb cél a versenyképesség növelése, ezért a tárca több intézkedéssel is segíti a tejelő tehéntartással foglalkozókat – mondta az Agrárminisztériumban szerdán megrendezett tejágazati fórumon Nagy István.