A zöldség-gyümölcs ágazat gyenge pontjára fókuszál majd ez a támogatás

2023. augusztus 30. 13:10
Fontosabb tudnivalók a méhészeti, zöldség-gyümölcs ágazati és a borágazati támogatási programokról.
A zöldség-gyümölcs ágazat gyenge pontjára fókuszál majd ez a támogatás
Zöldség-gyümölcs ágazat
A zöldség-gyümölcs ágazatban az operatív programok támogatása keretében a termelői összefogás, a kínálati oldal koncentrációja, azaz a közös értékesítés előmozdítása az elődleges cél, olvasható a kap.mnvh.eu oldalon.
 
Az uniós támogatás maximuma a termelői szervezet által forgalmazott zöldség-gyümölcs értékének 5%-a lehet, amely kiegészíthető nemzeti forrásból további, a forgalmazott termék értékének 10%-át meg nem haladó támogatással.
 
A támogatás intenzitása bizonyos esetekben elérheti majd a 80%-ot.
 
A zöldség-gyümölcságazatban egyre nagyobb gondot jelent az, hogy az értékesítés nehézkes, legutóbb egy dunántúli gyümölcstermesztő mondta el nekünk erről a véleményét.
 
 
Méhészet
A méhészeti ágazat támogatása három fő beavatkozás-csoportban 14 albeavatkozást tartalmaz.
 
A három fő támogatástípus:
  • Méhészeti tudásátadás és technikai segítségnyújtás: hazai, illetve nemzetközi szakmai rendezvények szervezése és azokon való részvétel, szakmai tanulmányutak, méhészeti képzések, ismeretterjesztés, a szakmai szervezetek tevékenysége, valamint a szaktanácsadó, illetve szolgáltató hálózatok tevékenysége támogatható évi 440 millió forint keretösszeggel.
  • A méhészeti ágazat versenyképességének fejlesztése: 2,3 milliárd forint összeggel többek között a méhészeti tevékenység gyakorlásához szükséges eszközök, a méhcsaládok száma és egészsége megőrzéséhez szükséges állatgyógyászati készítmények és eszközök, valamint az ellenőrzött tenyészanyag beszerzésére nyerhető támogatás.
  • Méhészeti marketing: 95 millió forint keretösszeggel a vásárlói tudatosságot erősítő rendezvények, illetve önálló marketing és promóciós tevékenységek, továbbá a méhészeti termékek minőségjavulását is szolgáló monitoring intézkedések támogathatóak.
 
Borágazat
A Közös Agrárpolitika reformja a borágazat támogatásainak elosztási módját is érintette. A borágazat támogatási szabályait ennek alapján 2023. október 16-tól a Stratégiai Tervekről szóló 2115/2021/EU rendelet tartalmazza. Magyarország 27 940 000 euró forrást használhat fel a 2027-ig terjedő időszakban.
 
A Stratégiai Tervet és az arra vonatkozó szabályokat a borágazat esetében 2024-es pénzügyi évtől kezdődően (2023. október 16.) kell alkalmazni. Ebbe a támogatási keretösszegbe nem kell beleszámítani a vidékfejlesztési forrásokból finanszírozott, a borászati üzemek korszerűsítését szolgáló vidékfejlesztési forrásokat. Ezek a támogatási lehetőségek a vidékfejlesztési támogatások keretében folytatódnak.
 
A Stratégiai Terv továbbra is biztosítja a támogatást a szőlőültetvények megújítására, de elérhető a borászati üzemek korszerűsítésének támogatása is. Fennmarad lehetőség a borászati termékek Európai Unión belüli és kívüli promóciós tevékenységeinek támogatására, illetve a borászati melléktermékek lepárlásának támogatása is.
 
Lesz új támogatási konstrukció is: a borágazati innováció is támogatható lesz, melynek célja új technológiák bevezetésének elősegítése.
 
A szőlőtermelők és a borászatok számára a hatályba lépett jogszabályok alapján fontos információ, hogy a már elfogadott támogatási kérelmek alapján a támogatási intézkedések 2023. október 15-ig a Nemzeti Támogatási Programra vonatkozó jogszabályok alapján valósíthatók meg, még akkor is, ha a már elvégzett intézkedéseket ezen időpont után fizeti csak ki a Magyar Államkincstár, olvasható a kap.mnvh.eu oldalon.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ütemterv szerint halad az agrártámogatások kifizetése a gazdáknak

2024. február 15. 16:17
Rekordkifizetéssel zárta a tavalyi évet az ágazat, az agrártámogatások folyósítása az idén is ütemterv szerint halad – jelezte Juhász Anikó. Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára ismertette, hogy a tavalyi egységes kérelmekhez kapcsolódóan több mint 33 ezer gazdálkodónak, összesen közel 42 milliárd forintot fizetett már ki a Magyar Államkincstár ebben az évben is.

A MATE oktatói és diákjai aktívan vállalnak szerepet a magyarországi vidékfejlesztésben

2023. július 03. 11:59
Idén 10 éve, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és jogelőd intézményének tanárai és hallgatói műhelygyakorlatok keretében, közösen dolgoznak ki fenntartható vidékfejlesztési terveket a főként aprófalvas, hátrányos helyzetű régiók számára. A projektek az elmaradott térségek térségi kezdeményezéséhez, LEADER (Közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében) programhoz vagy natúrpark alapításhoz kapcsolódnak szerte az országban.