A zöldség-gyümölcs ágazat gyenge pontjára fókuszál majd ez a támogatás

2023. augusztus 30. 13:10
Fontosabb tudnivalók a méhészeti, zöldség-gyümölcs ágazati és a borágazati támogatási programokról.
A zöldség-gyümölcs ágazat gyenge pontjára fókuszál majd ez a támogatás
Zöldség-gyümölcs ágazat
A zöldség-gyümölcs ágazatban az operatív programok támogatása keretében a termelői összefogás, a kínálati oldal koncentrációja, azaz a közös értékesítés előmozdítása az elődleges cél, olvasható a kap.mnvh.eu oldalon.
 
Az uniós támogatás maximuma a termelői szervezet által forgalmazott zöldség-gyümölcs értékének 5%-a lehet, amely kiegészíthető nemzeti forrásból további, a forgalmazott termék értékének 10%-át meg nem haladó támogatással.
 
A támogatás intenzitása bizonyos esetekben elérheti majd a 80%-ot.
 
A zöldség-gyümölcságazatban egyre nagyobb gondot jelent az, hogy az értékesítés nehézkes, legutóbb egy dunántúli gyümölcstermesztő mondta el nekünk erről a véleményét.
 
 
Méhészet
A méhészeti ágazat támogatása három fő beavatkozás-csoportban 14 albeavatkozást tartalmaz.
 
A három fő támogatástípus:
  • Méhészeti tudásátadás és technikai segítségnyújtás: hazai, illetve nemzetközi szakmai rendezvények szervezése és azokon való részvétel, szakmai tanulmányutak, méhészeti képzések, ismeretterjesztés, a szakmai szervezetek tevékenysége, valamint a szaktanácsadó, illetve szolgáltató hálózatok tevékenysége támogatható évi 440 millió forint keretösszeggel.
  • A méhészeti ágazat versenyképességének fejlesztése: 2,3 milliárd forint összeggel többek között a méhészeti tevékenység gyakorlásához szükséges eszközök, a méhcsaládok száma és egészsége megőrzéséhez szükséges állatgyógyászati készítmények és eszközök, valamint az ellenőrzött tenyészanyag beszerzésére nyerhető támogatás.
  • Méhészeti marketing: 95 millió forint keretösszeggel a vásárlói tudatosságot erősítő rendezvények, illetve önálló marketing és promóciós tevékenységek, továbbá a méhészeti termékek minőségjavulását is szolgáló monitoring intézkedések támogathatóak.
 
Borágazat
A Közös Agrárpolitika reformja a borágazat támogatásainak elosztási módját is érintette. A borágazat támogatási szabályait ennek alapján 2023. október 16-tól a Stratégiai Tervekről szóló 2115/2021/EU rendelet tartalmazza. Magyarország 27 940 000 euró forrást használhat fel a 2027-ig terjedő időszakban.
 
A Stratégiai Tervet és az arra vonatkozó szabályokat a borágazat esetében 2024-es pénzügyi évtől kezdődően (2023. október 16.) kell alkalmazni. Ebbe a támogatási keretösszegbe nem kell beleszámítani a vidékfejlesztési forrásokból finanszírozott, a borászati üzemek korszerűsítését szolgáló vidékfejlesztési forrásokat. Ezek a támogatási lehetőségek a vidékfejlesztési támogatások keretében folytatódnak.
 
A Stratégiai Terv továbbra is biztosítja a támogatást a szőlőültetvények megújítására, de elérhető a borászati üzemek korszerűsítésének támogatása is. Fennmarad lehetőség a borászati termékek Európai Unión belüli és kívüli promóciós tevékenységeinek támogatására, illetve a borászati melléktermékek lepárlásának támogatása is.
 
Lesz új támogatási konstrukció is: a borágazati innováció is támogatható lesz, melynek célja új technológiák bevezetésének elősegítése.
 
A szőlőtermelők és a borászatok számára a hatályba lépett jogszabályok alapján fontos információ, hogy a már elfogadott támogatási kérelmek alapján a támogatási intézkedések 2023. október 15-ig a Nemzeti Támogatási Programra vonatkozó jogszabályok alapján valósíthatók meg, még akkor is, ha a már elvégzett intézkedéseket ezen időpont után fizeti csak ki a Magyar Államkincstár, olvasható a kap.mnvh.eu oldalon.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

EGYRE ERŐSEBBEK AZ AGRÁRKAPCSOLATOK GEORGIA ÉS HAZÁNK KÖZÖTT

2023. március 28. 10:31
Nagy lehetőségek vannak a hazánk és Georgia közötti mezőgazdasági együttműködésben, nem véletlenül jött létre stratégiai partnerség a két nemzet között - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, miután hivatalában fogadta Tamara Liluashvilit, Georgia nagykövetét.
 
A tárcavezető kiemelte, a vetőmagtermesztésben komoly együttműködési lehetőség van Georgia és Magyarország között. Hazánk kész arra, hogy kiváló minőségű terményeket szállítson a kaukázusi országba, és így azok a helyi adottságoknak megfelelően továbbszaporítva eljuthatnak más keleti piacokra is. Fontos előrelépés lenne, ha a georgiai szakemberek jönnének hazánkba és tanulmányoznák az itteni termesztési módszereket és technológiákat. További lehetőség rejlik abban, ha az egyetemek és a kutatóintézetek szintjén is szorosabb lenne az együttműködés. A szakemberek és a diákok kölcsönös cseréje tovább erősítheti ezt a folyamatot.
 

Brüsszelnek meg kell hosszabbítania az ukrán gabona behozatali tilalmát

2023. június 28. 15:08
Az Európai Bizottságnak cselekednie kell, szeptember 15-e után is meg kell hosszabbítania az ukrán gabonatermékek behozatalának tilalmát, csak így védhetjük meg ugyanis az európai gazdálkodók érdekeit – közölte Nagy István agrárminiszter, kedden Luxembourgban, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülését követően.
A tárcavezető kifejtette, az ülés megkezdése előtt az öt frontország – Bulgária, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Magyarország - agrárminiszterei arról egyeztettek, hogy az együttműködés és a közös álláspont képviselete továbbra is nagyon fontos Brüsszellel szemben.