A zsírégető articsóka

2022. november 18. 11:05
Sokan – főként a gyerekek – azt gondolják, hogy az articsóka valamilyen madár. Nos, egy olyan növényről van szó, amely az egyik legcsodálatosabb zsírégető és anyagcserejavító a szervezetünk számára. Az articsóka természetes, vagy porított változatban remekül hat a zsír megemésztésére, mivel az epetermelést, az epekiválasztást határozottan serkenti.
 
A zsírégető articsóka
Az articsóka Észak-Afrikában őshonos fészkesvirágú zöldség- és gyógynövény, Európában termesztik. A görögök óta népszerű zöldségféle. Magyarországon sokáig dísznövényként tartották.
 
Magas termetű, évelő növény. Zöldeskék, osztott, hosszú leveleinek fonákja fehéres színű. Ránézésre rokonaihoz, a bogáncsformákhoz és a szamárkenyérhez hasonlóan veszedelmesen szúrósnak tűnik, filces-szőrös levelei azonban puhák, kellemes tapintásúak.
 
Többnyire csak a vetése utáni második évben kezd virítani, és 3-4 éven át ad jó termést. A bogáncséhoz hasonló, bíborszínű, majd’ ökölnyire megnövő virágai a nyár végén jelennek meg az elhúsosodott virágtengelyeken. A húsos csészeleveleket még bimbós állapotban szedik, és blansírozás, párolás, sütés, marinálás és egyéb műveletek után eszik.
 
Az olasz és francia éttermekből nem hiányozhat. A bimbók vastag sziromleveleit zöldségként fogyasztják. Ha vásároljuk, a kisebb bimbókat válasszuk. Készíthetünk belőle előételt fűszeres mártással, vagy megtölthetjük húsfélével. Markáns íze miatt nem kell fűszerezni, elég, ha citromlével locsoljuk meg.
 
Az antik világban drága ínyencségnek számított, nem annyira íze, mint inkább vélt afrodiziákus hatása miatt. Ezt ugyan nem sikerült tudományosan igazolni, de az articsóka a mediterrán konyha jóvoltából igen elterjedt.
 
Termesztése
Április második felében állandó helyre, 1×1 m távolságra vetik, de így csak a következő évben szedhető, míg palántázással már az első évben is ad termést.
 
A palántaneveléshez már februárban melegágyba, cserépbe vetik a magot, márciusban válogatják a hajtásokat, és májusban ültetik ki állandó helyére. A hajtásválogatáskor leszedett rügydugványok továbbra is melegágyban tartva gyökereztethetők.
 
Víz- és tápanyagigényes növény. Ősszel az elvirágzott virágszárat kitörik, és felkupacolással, takarással védik a téli fagyok ellen – a védelmet a következő év áprilisában távolítják el. Ilyenkor ismét átnézik a hajtásokat, és a két legfejlettebbet hagyják meg. A virágkezdemény általában júliustól szeptemberig folyamatosan szedhető.
 
Zsírégető hatása
A puffadás, görcsös fájdalom, émelygés szinte elmaradhatatlan kísérő jelensége a falánkok életének. Ezek a tünetek és a laborvizsgálattal kimutatható magas vérzsírszint a zsíremésztés zavaraira utal.
 
Az articsóka természetes, vagy porított változatban remekül hat a zsír megemésztésére, mivel az epetermelést, az epeömlést határozottan serkenti. Az articsóka akár 20-25 százalékkal is csökkentheti a koleszterinszintet a vérben, ami már pár hát után az ellenőrző vérvétel során jól kimutatható.
 
Az articsóka kapszulából reggel és este is bevehetünk egy-egy szemet bő folyadékkal.
 
Forrás: agraroldal.hu

Kapcsolódó cikkek

Bővül az állateledel-gyár Bükön

2023. január 16. 13:15
A Nestlé Hungária Kft. 140 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházással 250 új munkahelyet hoz létre büki telephelyén - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.
A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy
 
a svájci tulajdonosi hátterű vállalat állateledel-gyártásának kelet-közép-európai központja Magyarországon van, ahol a fejlesztés nyomán 30 százalékkal fog bővülni a termelés,
a jelenlegi 90 százalékos exportarány pedig 95 százalék fölé nő a várakozások szerint.

Gondoltad? A gyümölcsjoghurtok 80 százaléka külföldről érkezik. Egy magyar vállalat felveszi a kesztyűt

2023. május 10. 16:26
A Nádudvari körülbelül 30 millió liter tejet dolgoz fel évente.
 
Közel 35 százalékkal 16,7 milliárd forintra növelte az árbevételét tavaly a Nádudvari Élelmiszer Kft. A cég az idén több mint 18 milliárd forintos forgalomra számít, pár éven belül pedig 20 milliárd forintot is meghaladó árbevételt tervez. A tejtermékeket, húskészítményeket és fagyasztott élelmiszereket gyártó vállalat szerint az élelmiszerárak csökkenhetnek a következő időszakban. A Nádudvari célja, hogy hosszabb távon európai szinten is versenyképes élelmiszeripari vállalattá váljon, ennek érdekében folyamatos beruházásokkal fokozza a hatékonyságot.