Adventi fényárban úszik a Lillafüredi-vízesés

2023. december 11. 15:32
December 10-én fénybe borult hazánk legnagyobb vízzuhataga, a Lillafüredi-vízesés. A különleges látványt egészen karácsonyig lehet majd megcsodálni.
Adventi fényárban úszik a Lillafüredi-vízesés

Vasárnap este ünnepi fénnyel világították ki a vízesést Lillafüreden. Ahogyan a Lillafüred Online Facebook-posztjában is olvasható, egészen karácsonyig lesz látható a különleges látvány. A fotókat Horváth Csongor készítette.

Nem érhető el leírás a fényképhez.
 
Lillafüreden nemrég épült újjá a lenyűgöző panorámát nyújtó Zsófia-kilátó.

Ezért a látványért érdemes lesz felmenni a megújult kilátóba. Az építmény alapjául szolgáló eredeti kilátót 1900-ban avatták fel, és az 1950-es évek elejéig Lillafüred látképének egyik meghatározó eleme volt.

Az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetség vezetésével létrejött konzorciumban nyert el 469,35 millió forint összértékű vissza nem térítendő európai uniós támogatást közjóléti létesítményeinek fejlesztésére. A "Gyalogszerrel felfedezni Észak-Magyarország turisztikai termékkínálatát” című pályázat egyik fő eleme a Lillafüred látképét a 20. század első felében – a Palotaszálló mellett – meghatározó Zsófia-kilátó újjáépítése volt, amelyet augusztus 23.-án adtak át.
A megújult Zsófia-kilátó az átadás napján-Fotó: Fehér János
 
A fejlesztés eredményeként a Zsófia-kilátót 51 millió forintból építette újjá az Északerdő Zrt. A beruházás célja az volt, hogy az országszerte ismert és népszerű üdülőterület újabb attrakciót kapjon.A társaság az építmény tervezése során ügyelt arra, hogy az eredeti kilátó kubatúráját megtartsa, és csak a kor követelményeinek megfelelő változtatásokat hajtson végre. Emiatt az alsó szintet kőburkolattal ellátott vasbetonból alakították ki, a létrák helyett pedig lépcsőt építettek.
Lehet, hogy egy kép erről: tűztorony és északi-sarki
Lillafüred legújabb attrakciója biztonságtechnikai eszközökkel, valamint interaktív látvány- és tájékoztató elemekkel is gazdagodott.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Tihany és Tapolca már triplázott, augusztusra is forró a foglalási kedv a Balatonnál

2023. július 27. 14:29
A főszezonban eddig több mint 700 ezer vendége volt a Balatonnak, június 1. és július közepe között 2,4 millió éjszakát regisztráltak a szálláshelyek, ami 2019-es év forgalmának 98,6%-a. A júliusi forgalom már most több mint 3%-kal a „bezzegév" felett alakult, és az augusztusi foglalások is ígéretesek.

Mobilmentes étkezéshez ingyenes gyerekmenü jár öt fővárosi étteremben

2023. március 16. 13:07
Negyedszerre rendezik meg a „Mobil Off, Élmény On" hetet a budapesti VakVarjú éttermekben március 20-26-a között. Ha a család minden tagja az étkezés alatt az asztal közepén található lezárt dobozba helyezi el kikapcsolt mobiltelefonját, akkor a 14 év alatti gyerekek ajándékba kapják a menüt.
„A VakVarjú étteremcsalád immár negyedik alkalommal rendezi meg a „Mobil Off, Élmény On" elnevezésű mobilmentes hetet március 20-26-a között, aminek apropója pont az, hogy kiszakadjunk ebből a virtuális élettérből és újra megtanuljunk egymásra figyelni.