Agrárkamara: kárt okoz a Lidl a hazai dinnyetermelőknek

2019. augusztus 08. 15:10
A Lidl Magyarország a hazai dinnyeszezon közepén felelőtlen, árletörő akciót hirdetett, és a dinnyét olcsó, vevőcsalogató reklámeszköznek tekinti – írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A NAK szerint a kiskereskedelmi lánc ezzel bedöntheti a magyar dinnyetermelést és lehetetlenné teszi a minőségi dinnye előállítását.

Komoly kárt okozhat a hazai dinnyetermelőknek a Lidl legutóbbi akciója – írja közleményében a a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A NAK úgy fogalmaz, a szokásoknak megfelelően, július elején kezdődött a magyar dinnye szezonja, ettől kezdve egyre több helyen kezdték el értékesíteni a termelők a gyümölcseiket. Így a dinnyék megjelentek több hazai kiskereskedelmi áruházláncban is.

A kamarához eljutott jelzések szerint augusztus első hetéig problémamentesen alakult a szezon, minden érintett elégedett volt a piaci folyamatokkal. Ám a két évvel ezelőtti történésekhez hasonlóan, most is egy kiskereskedelmi lánc kezdett felelőtlen akciózásba – és éppen az a Lidl Magyarország, amely egy hónappal korábban még dicsekedett a magyar termelőkkel való nagyszerű kapcsolatával.

Az áruházlánc 99 forint/kilogramm áron kezdte el árusítani a dinnyét, amelyet így egyszerű marketingeszközként használ arra, hogy becsalogassa boltjaiba a vásárlókat.

A NAK álláspontja szerint ugyanis 99 Ft/kg áron nem lehet jó minőségű dinnyét előállítani. A szezonnak ebben a szakaszában – a többéves piaci tapasztalatok alapján – reálisan, a bekerülési költségeket is figyelembe véve, 150 és 200 forint/kilogramm közötti fogyasztói áron lenne árusítható a gyümölcs.

Ezzel az árletörő akcióval a Lidl mindenkinek kárt okoz: a vásárolókat becsapja, hiszen a reklámmal ellentétben mégsem kapnak minőségi magyar dinnyét, a termelőket pedig ellehetetleníti, mivel ilyen rendkívül alacsony felvásárlási árral nem hagy náluk elég bevételt a minőségi dinnye termelésének megvalósításához. Továbbá a kamara tapasztalatai szerint egy ilyen lépés a többi kiskereskedelmi láncot is – szintén káros következménnyel járó – árcsökkentésre készteti.

A NAK nem először tapasztalja azt, hogy egy-egy áruházlánc visszaél piaci erőfölényével, és szándékait rákényszeríti a hazai termelőkre – ez történt most a Lidl esetében is. A Lidl Magyarország ezzel a számára kizárólag rövid távon hasznos, kapzsi lépésével már a szezon közepén bedöntheti a magyar dinnyepiacot, és azt is kockáztatja, hogy jövőre nem lesz elég hazai dinnye a boltokban.

A kamara álláspontja szerint közép és hosszú távon akkor alakulhat jól a piac a fogyasztók, a dinnyetermelők és a forgalmazók számára, ha folyamatosan jó minőségű és elegendő mennyiségű dinnye kerül a boltokba, a piacokra, és a termelés javítására hatalmas összegeket beruházó gazdáknak hosszú távon meg is térül a ráfordításuk.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felszólítja a Lidl Magyarországot, hogy fejezze be a dinnyetermelést veszélyeztető árletörő akcióját és tegyen eleget a tisztességes piaci magatartás és gyakorlat jogszabályban meghatározott követelményeinek!

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Tájékoztató az új Közös Agrárpolitika keretei között induló Agro-ökológiai Programról

2022. augusztus 05. 10:07
hhoz, hogy a gazdálkodók hosszútávon versenyképesek maradjanak egyre inkább elkerülhetetlenné válik a fenntarthatóbb gazdálkodási gyakorlatokra való átállás. Jelen gazdasági helyzetben azonban ez egy olyan kihívás, amelyet szükséges pénzügyi szempontból is megfelelően támogatni, hogy az átállás ne menjen az élelmiszerellátás biztonságának rovására. Ennek érdekében a 2023-tól hatályba lépő KAP Stratégiai Terv úgy került kialakításra, hogy olyan módon biztosítsa a termelés magasabb környezeti hozzáadott értékét, hogy az a gazdálkodóknak könnyen megvalósítható, egyénileg a gazdaságukra szabható és pénzben is kifizetődő legyen. 

A versenyképesség növelése a magyar mezőgazdaság legfontosabb feladata

2019. október 09. 08:33
 
Több mint 17 százalékkal bővült a mezőgazdasági beruházások növekedési üteme 2019 első félévében - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének regionális szakmai napján, kedden, Bekecsen.