Agrárkamara: túlkínálat van görögdinnyéből Európában

2016. augusztus 08. 08:14
Nem csak Magyarországon, de egész Európában alacsonyak a görögdinnye felvásárlási árak és túlkínálat van a gyümölcsből a piacokon - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti osztályának vezetője az M1 aktuális csatornán. 

Mártonffy Béla kiemelte: júliusban a változékony időjárás miatt egész Európában akadozott az export, a korábbi időszakokban a spanyol és az olasz görögdinnye általában július közepére elfogyott a piacokról, hogy aztán a magyar görögdinnye vegye át a helyüket. Az idén azonban a spanyol és az olasz görögdinnye nem futott ki július közepére a piacokról, a magyar dinnyéből pedig nem tudtak annyit szállítani, mint amennyire szükség lett volna, a gyümölcs egy része bent ragadt a belföldi piacokon, a felvásárlási árak pedig csökkentek - tette hozzá.


Felidézte, hogy a múlt héten dinnyetermelők teherautókról dobáltak dinnyét a budaörsi Tesco épülete elé, ezzel tiltakoztak az áruházlánc árpolitikája, akciói ellen, amellyel szerintük 20-25 forintra szorítják le a felvásárlási árat. 

Mártonffy Béla közölte: a kereskedelemben nem lehet az a cél, hogy nagyon alacsony áron gyenge vagy heterogén minőségű termékeket kínáljanak a fogyasztónak, mert ez sem a vásárlónak, sem az adott áruháznak, sem pedig a termelőnek nem tesz jót.

Hangsúlyozta: a jó minőségű magyar dinnyét normális áron lehet és kell is értékesíteni. A normális ár azt jelenti, hogy meg kell fizetni a termelőnek az előállítás költségét plusz valamennyi nyereséget, mert ellenkező esetben az országban senki nem fog termelni és elfogy a piacról a magyar görögdinnye - hangsúlyozta.
 
Forrás: promendad.hu

Kapcsolódó cikkek

Kezdődik a tavaszi élelmiszer-razzia

2016. március 02. 19:36
Az élelmiszer-előállítóknak, csomagolóknak és forgalmazóknak is számítaniuk kell élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzésekre.

Húsvétkor az egekbe ugrik az élelmiszereladás

2016. március 07. 08:33
Jelentősen bővül az élelmiszerek eladása húsvétkor, az idei húsvéti költekezés az élelmiszerek forgalmában mintegy 50-60 milliárd forintos többletet jelenthet.