Agrárminiszterek a fenntarthatóságért

2023. február 03. 15:44
Nemzetközi Zöld Hét kísérőrendezvényeként immár 15. alkalommal gyűlt össze 70 agrárminiszter a világ minden részéből, hogy megvitassák egymással és tíz nemzetközi szervezet képviselőivel az ágazat előtt álló fő kihívásokat.
 
A konferencia zárónyilatkozatának szö­vege szerint a miniszterek elkötelezik magukat a fenntartható, inkluzív, hatékony és rugalmas élelmezési rendszerek létrehozásának előmozdítása mellett. A csúcstalálkozó résztvevői szerint az élelmiszergazdaságot képessé kell tenni rá, hogy fenntarthatóan termeljen, alkalmazkodjon az új adottságokhoz, javítani kell a kockázatkezelő képességét, képes legyen csökkenteni az egyenlőtlenségeket, és gyorsabban és hatékonyabban birkózzon meg a válságokkal.
Agrárminiszterek a fenntarthatóságért
Ehhez biztosítani kell, hogy a mezőgazdaság mind gazdaságilag, mind társadalmilag fenntarthatóan működjön, megfelelő jövedelmet és tisztességes munkakörülményeket biztosítva. A miniszterek emellett ígéretet tettek arra, hogy előmozdítják az egészséges és megfizethető táplálkozást, valamint a felelősségteljes élelmiszertermelést és fogyasztási szokásokat. Ennek érdekében kiemelten kezelik a helyben, fenntartható módon előállított élelmiszerek sokszínűségének a fejlesztését.
 
A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy alapvető fontosságú az ágazat alkalmazkodása az éghajlatváltozáshoz, és egyúttal az is, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari rendszerek az éghajlatot kímélve működjenek.
A mezőgazdaság és a földhasználat terén azokat a tevékenységeket kell támogatni és bővíteni, amelyek lehetővé teszik az 1,5 Celsius-fokos klímacél elérését.
 
A tanácskozás zárónyilatkozata az orosz-ukrán konfliktusra is kitért, pedig annak megítélésében nem volt egyetértés. Erre utal az a megfogalmazás, hogy „a legtöbb résztvevő határozottan elítélte az ukrajnai háborút, hangsúlyozva, hogy óriási emberi szenvedést okoz, és súlyosbítja a világgazdaság sebezhetőségét.”
 
Abban viszont minden résztvevő egyetértett, hogy mindenkit mély aggodalommal tölt el a világban zajló, egyre súlyosabb konfliktusok sokasága, mert súlyos következményekkel járnak az élelmezésbiztonságra és az élelmiszerminőségre nézve.
 
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a miniszteri találkozó résztvevőihez intézett üzenetében felszólította a résztvevőket, hogy globálisan gondolkodva közelítsenek az élelmezésbiztonsághoz, és hangsúlyozta a béke és a biztonság fontosságát.
 
A miniszteri találkozó résztvevői a zárónyilatkozatban elkötelezték magukat amellett, hogy a mostani példátlan, sokdimenziós válságban minden eddiginél szorosabb együttműködésre törekednek a 2030-ra kitűzött fenntarthatósági célok elérése érdekében, és hogy ennek szellemében készülnek a következő, 2024-es találkozóra.
 
A házigazda Németország agrárminisztere, Cem Özdemir szerint
 
a berlini találkozó egyértelmű jelzés a világ számára, hogy a részt vevő miniszterek mind át akarják alakítani a mezőgazdasági és élelmezési rendszereket annak érdekében, hogy mindenki számára biztosítva legyen a megfelelő élelem.
 
Jelenleg több mint 2 milliárd ember nem jut megfelelő élelemhez a Földön. Cem Özdemir hangsúlyozta, hogy a humanitárius segítség elengedhetetlen, de csak rövid távú megoldást jelent. Egy háború vagy az éghajlati válság egy szempillantás alatt óriási kárt tud okozni, de a földek megműveléséhez idő kell. Szerinte hosszú távon is működő megoldásokat kell keresni, és ehhez világszerte támogatni kell a mezőgazdaság fejlesztését, és ahol szükséges, „gabonazsák küldése helyett gabonasilót kell építeni” – fogalmazott a miniszter.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Fontos információk a fiatal gazda támogatásról

2024. április 16. 11:08
2023-hoz képest két meghatározó változás is van.
 
Megjelent a KAP Nemzeti Irányító Hatóság 10/2024 számú IH közleménye a fiatal gazdák kiemelt területalapú támogatásáról a 2024-2027 közötti időszakában.

Tavaly még jó üzletnek tűnt a cukorrépa-termelés (is)

2024. április 16. 17:58
Egyre rizikósabb a cukorrépa termelése, sok a bizonytalansági tényező. Az érdekérvényesítés miatt termelői csoportot alakítottak a zalai gazdák.